Declarat el toc de queda per evitar saquejos

"Sembla que hagi caigut una bomba atòmica", lamenta el xèrif del comtat

Declarat el toc de queda per evitar saquejos
2
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

El balanç dels danys provocats pels incendis de Los Angeles continua en augment, encara lluny d’estar controlats en el tercer dia cremant. Almenys 10 persones han mort, més de 153.000 persones han sigut evacuades de les seves llars i més de 10.000 estructures s’han vist afectades. Les flames s’estenen, des de dimarts al matí, cap a l’est i l’oest d’aquesta macrourbs, la més extensa dels Estats Units, que ha vist reduïts a cendres des d’alguns dels seus barris humils fins a urbanitzacions luxoses de famosos del cine.

"Sembla que hagi caigut una bomba atòmica", va assegurar el xèrif del comtat de Los Angeles, Robert Luna, en una roda de premsa feta a última hora de dijous, i va afegir tot seguit que no esperava bones notícies a mesura que es coneguessin actualitzacions dels danys personals i materials. Aproximadament 57.830 estructures es troben en risc per les flames en aquest comtat, el més poblat de Califòrnia.

Ahir a la nit entrava en vigor un toc de queda decretat de 6 de la tarda a 6 del matí a les zones evacuades per evitar saquejos. I és que, enmig del desastre, 20 persones ja han sigut detingudes per robar el poc que queda de les vivendes abandonades. Les autoritats locals han sol·licitat ajuda a la Guàrdia Nacional de Califòrnia per controlar el trànsit i protegir les infraestructures.

Tres focus diferents segueixen actius a la zona metropolitana. Dos d’ells, el de Palisades i el d’Eaton, ja són els incendis més destructius de la història de Los Angeles, ja que, entre els dos, han consumit una extensió de més de 13.750 hectàrees, l’equivalent a dues vegades i mitja la superfície de Manhattan.

El que més preocupa és el de Palisades, que continua creixent sense control i que per si sol ja supera les 8.200 hectàrees cremades. Més de 3.000 efectius desplegats a la zona han aconseguit contenir les flames en un 8%, segons va explicar la cap del Departament de Bombers de Los Angeles, Kristin Crowley.

Mentrestant, el d’Eaton, que va estar fora de control fins a ahir a la tarda, estava controlat amb prou feines en un 3% de la superfície que cremava, segons l’última actualització del Departament de Silvicultura i Protecció contra Incendis de Califòrnia mentre s’escrivien aquestes línies.

Torna el vent

Notícies relacionades

Aquests petits avenços van ser possibles gràcies a la millora momentània de les condicions climatològiques per una breu treva dels anomenats vents de Santa Anna. Aquestes fortes ràfegues que provenen del desert bufen paradoxalment en els mesos més freds (malgrat que Los Angeles té temperatures gairebé primaverals a l’hivern), però la seva sequedat i calidesa han incrementat la virulència de les flames.

"Sabem que és possible que la força dels vents augmenti a principis de la setmana que ve, i hem de preparar Los Angeles fent tot el possible per salvar vides és la nostra tasca número 1", va dir el president Joe Biden. No obstant, la previsió és que tornin a bufar aquest cap de setmana, si bé no amb tanta ferocitat. De cara a dissabte i diumenge s’esperen ratxes de vent d’entre 60 i 80 km/hora, tot i així, no tan virulentes com les de dies enrere, quan van ser de fins a 129 km/hora. "No són ratxes tan fortes, així que això hauria d’ajudar els bombers, esperem", va dir la meteoròloga del Servei Meteorològic Nacional Allison Santorelli, que va advertir que les condicions continuaven sent crítiques per la baixa humitat i la vegetació seca.