CONTEXT
Una història humana
Califòrnia crema a l’hivern, quan el negacionista en cap tornarà a la Casa Blanca i quan sabem que la temperatura global del planeta ha augmentat en 1,6 ºC
Els que tenen lloc aquests dies a Los Angeles no són els primers incendis mediàtics d’Amèrica del Nord, les imatges dels quals omplen l’actualitat informativa. Recordin aquella icònica fotografia captada per Kristi McCluer, el 2017, en què es veia un grup de persones jugant a golf amb el teló de fons de centenars d’arbres en flames. Era l’incendi d’Eagle Creek, a Oregon. Recordin també els devastadors incendis de Califòrnia el 2021, que van arrasar més d’un milió d’hectàrees i van deixar un trist rastre de caos i desesperació. El mateix any, el poble canadenc de Lytton va ser reduït a cendres després d’haver patit temperatures rècord pocs dies abans. I, el 2023, vam poder veure el cel de Nova York tornar-se taronja arran dels incendis forestals del Canadà.
Llavors, ¿per què tant d’enrenou per uns incendis que són uns més d’una llarga llista? Perquè els focs de Los Angeles impacten en vides que coneix mitja humanitat. Davant la fredor amb què contemplem els desastres naturals en llocs del món que, tristament, no sabríem situar al mapa, sí que sabem on és la meca del cine i en coneixem molts de qui l’habiten. El seu rostre i la seva biografia ens resulten familiars; existeix un vincle. Aquest foc és, per damunt de tot, una història humana. "Un dia estàs nedant a la piscina i l’endemà ja no queda res", va dir l’actor James Woods en una entrevista.
No obstant, hem de combatre aquesta falsa sensació de familiaritat. Als que de veritat coneixem i amb qui ens hauríem de sentir units, en sapiguem o no els noms, són totes les persones que ho han perdut tot i no saben com podran començar de nou, a diferència dels actors i actrius les mansions dels quals s’han vist afectades. Mentre que alguns es podran refer amb rapidesa i facilitat (¡és possible que fins i tot venent alguna exclusiva a una revista o televisió!), molts patiran la incertesa i es trobaran desemparats.
Notícies relacionadesL’analogia d’aquestes flames amb l’incendi global que representa el canvi climàtic, factor crucial en aquests focs, no s’ha de focalitzar que ens afecta tots per igual. La similitud és que aquells que més han contribuït a l’agreujament de les temperatures (els més rics i les polítiques impulsades per ells) generen unes condicions d’inhabitabilitat per a tot el món, de les quals només ells es podran escapar amb seguretat. Estem en la mateixa tempesta, però no anem en el mateix vaixell.
Califòrnia crema a l’hivern, el mateix gener en què el negacionista en cap tornarà a la Casa Blanca, la mateixa setmana que coneixem la pèssima –tot i que esperada– notícia que la temperatura global del planeta ha augmentat en 1,6 ºC durant els últims 150 anys. Però no està tot perdut. Per combatre el pessimisme hem d’entendre al més aviat possible que el canvi climàtic és una història humana. I que hi ha una cosa que tenim més a prop i coneixem millor que els actors de cine: els veïns i veïnes dels nostres barris i pobles.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Mercat laboral Les alces del salari mínim atrapen la feina qualificada
- Judici Nacho Vidal al·lega davant la jutge que conduïa després de ser drogat en una casa de cites
- LLEGAT OLÍMPIC El deteriorament revolta els socis de les pistes de tennis de Barcelona 92
- Gestió polèmica Orriols carrega contra Bonpreu per denegar ajudes a la residència de Ripoll
- Mobilitat sostenible Els nous trens de Rodalies començaran a circular a l’R1