L’imperialisme de Trump
El republicà fa gala d’una diplomàcia canonera pròpia del segle XIX i principis del XX a l’assenyalar la seva intenció de restaurar a Amèrica Llatina la doctrina Monroe, per exemple. Té plans, també, per controlar el canal de Panamà o rebatejar el golf de Mèxic. A més a més, diu que es vol apropiar de Groenlàndia.
Donald Trump va tornar a guanyar les eleccions el novembre passat fent bandera de l’Amèrica, primer, l’eslògan dels aïllacionistes de la primera meitat del segle XX que va mirar d’impedir l’entrada dels Estats Units en la Segona Guerra Mundial sense amagar les seves simpaties cap a l’Alemanya nazi. Un credo que el magnat ha fet seu tots aquests anys per encapsular la seva agenda nacionalista, teòricament reticent a l’intervencionisme a l’exterior i contrària al fet que Washington continuï exercint com a gendarme a l’arena global. Però aquest va ser el Trump candidat. Des que és president electe, un càrrec que assumirà el 20 de gener, el novaiorquès sembla obsessionat amb l’expansió territorial dels EUA. Una retòrica imperialista més pròpia d’una època que es considerava superada, encara que Rússia o Israel s’hagin llançat en els últims temps a devorar la sobirania dels seus veïns.
És difícil saber si els desitjos exposats en les últimes setmanes per Trump per apoderar-se del canal de Panamà, absorbir el Canadà o apropiar-se de Groenlàndia, un territori autònom de la corona danesa, són una simple maniobra de distracció, una estratègia per negociar concessions o les primeres salves d’una presidència imperial. Podria ser qualsevol d’aquestes opcions, com va advertir recentment el senador demòcrata, Chris Murphy. "Parla d’envair Groenlàndia o Panamà per distreure el públic i els mitjans del robatori que s’està a punt de consumar davant els nostres ulls: la retallada d’impostos gegant per als seus amics multimilionaris i empresaris, pagada amb massives retallades a la sanitat", va dir referint-se a la baixada d’impostos que planeja el republicà.
Però també és possible que al darrere hi hagi alguna cosa més que xerrameca. Trump no ha descartat recórrer a "la coerció econòmica o militar" per portar les seves intencions a bon port i aconseguir uns territoris que considera "necessaris per a la seguretat econòmica" dels EUA. Una estratègia que recorda a l’anomenada diplomàcia canonera del segle XIX i principis del XX, quan Washington i les potències colonials europees van utilitzar la intimidació militar –generalment el poder naval– per imposar els seus interessos a tercers països o conquerir territoris. Un clar exemple és la separació de Colòmbia de Panamà el 1903, quan el president Theodore Roosevelt va enviar la marina als ports panamenys per donar suport a la seva independència i obtenir els drets per construir el canal de Panamà, que va estar sota control nord-americà fins al 1999.
Doctrina Monroe
"Roosevelt deia que calia parlar baixet i empunyar un gran garrot. Trump parla alt, però encara no sabem si la mida del seu garrot es correspon amb l’arrogància que desprenen les seves paraules", diu José Antonio Sanahuja, catedràtic de Relacions Internacionals de la Universitat Complutense. De moment, tot encaixa amb la seva manera de fer. Un punt de partida maximalista, regat amb amenaces, per després negociar concessions econòmiques. La diferència és que aquesta vegada Trump sembla que vol ressuscitar la doctrina Monroe amb els seus plans sobre el canal o les seves intencions per rebatejar el golf de Mèxic, que vol anomenar golf d’Amèrica.
Enunciada el 1823, aquesta doctrina va posar el continent americà sota l’esfera d’influència exclusivament nord-americana després de comminar les potències europees a mantenir-se allunyades dels seus assumptes. Una realitat que s’ha anat alterant amb la penetració russa i especialment xinesa dels últims anys a Amèrica Llatina, un assumpte que obsessiona l’entorn de Trump. "Crec que aquí hi ha dos objectius. D’una banda, la intenció de vetar qualsevol intent per part de la Xina de prendre el control d’infraestructures crítiques per mitjà de les seves inversions. No només a Panamà, sinó a tot el continent. I de l’altra, pressionar el Govern panameny perquè prengui mesures per frenar el flux de migrants a través del tap del Darién", afirma Sanahuja.
També l’historiador nord-americà Jerald Podair considera que el republicà mostrarà una política molt més assertiva a Amèrica Llatina. "La doctrina Monroe continua vigent avui i crec que l’Administració Trump serà molt més agressiva a l’hora d’implementar-la del que ha sigut Biden", assegura el professor de la Universitat de Lawrence. A molts racons d’Iberoamèrica, aquesta doctrina genera un record infaust, ja que va donar peu a tota mena d’ingerències i invasions. "Respecte al Canadà, dubto molt que els canadencs es vulguin unir als EUA, de manera que la retòrica de Trump allí no és més que un xou". Una enquesta recent va afirmar que només un 14% dels canadencs donarien suport a la idea que el país passés a formar part del seu veí del sud.
La llei del més fort
Sigui com sigui, les ínfules imperialistes de Trump també a casa, on molts l’acusen de preparar el terreny per mirar de governar com un cèsar, estan cridades a accelerar la descomposició de l’ordre internacional de les últimes dècades. Un ordre que va fer del respecte a la integritat territorial i la sobirania de les nacions el seu pilar bàsic. "Estic segur que tot això és música celestial per a Vladímir Putin i Xi Jinping", va dir recentment John Bolton, que va ser assessor de seguretat nacional de Trump durant la seva primera presidència.
Putin està mirant de refer a canonades les fronteres d’Europa, mentre Xi té la vista posada a Taiwan. Lluny d’allí, Netanyahu ha aprofitat la caiguda del règim a Síria per conquerir més territori als estratègics alts sirians del Golan. El perill d’aquesta dinàmica és evident, com va dir fa uns dies el ministre d’Exteriors francès, Jean-Noël Barrot: "Hem entrat en una era en la qual està retornant la llei del més fort".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça