Musk desplega els seus tentacles polítics per tot Europa

L’empresari manté forts vincles amb partits d’extrema dreta i ha sigut acusat d’impulsar una campanya per influir en els comicis alemanys

Musk desplega els seus tentacles polítics per tot Europa
6
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Les bones relacions d’Elon Musk, magnat d’origen sud-africà i mà dreta de Donald Trump, amb partits d’extrema dreta d’Europa i els seus missatges en què insta a repeticions electorals a països on manen forces progressistes han provocat un moviment tectònic al Vell Continent, on molts han alertat ja d’una campanya d’ingerència del fundador de Space X o Tesla. Aquests són els seus tentacles polítics a Europa.

Musk desplega els seus tentacles polítics per tot Europa /

ALEMANYA

¿Són les eleccions alemanyes del 23 de febrer el pròxim guisat que es vol cruspir Elon Musk? ¿Fins a quin punt pot la teranyina formada per multimilionaris globalitzats, com el seu amic germanonord-americà Peter Thiel, alterar el vot de 65 milions d’electors? Les dues preguntes sacsegen aquests dies els mitjans alemanys.

Musk va expressar ja al desembre el seu suport a la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), segona força en intenció de vot, però aïllada de la resta de l’espectre parlamentari. "Només l’AfD pot salvar Alemanya" és el mantra de Musk, plasmat primer en el seu compte a X i després ratificat a través del grup mediàtic Alex Springer. La tercera baula va ser dijous un xat amb la líder de l’AfD, Alice Weidel. Allí va aclamar la candidata a la Cancelleria, mentre ella tergiversava la història alemanya i el seu present. Adolf Hitler –va dir–, el règim del qual va deportar i va assassinar comunistes i socialistes en camps de concentració, era un "comunista". L’arribada d’immigrants ha disparat la criminalitat, va afegir. Musk no va rebatre l’enfilall de mentides amb què s’alimenta el vot ultra.

El multimilionari ha donat suport obertament a l’AfD també en una columna a Welt, diari propietat d’un grup que s’ha anat inclinant cap al liberalisme. Darrere d’aquesta maniobra hi ha l’amistat de Musk amb el president del grup, Mathias Döpfner.

GEMMA CASADEVALL

Musk desplega els seus tentacles polítics per tot Europa /

ITÀLIA

En els últims dos anys la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, s’ha vist diversos cops amb Musk. La primera vegada (de la que es té coneixement públic) va ser el juny del 2023. La italiana va convidar l’empresari a la seva residència romana i allí tots dos van establir les bases de la seva relació: gairebé total sintonia ideològica en temes d’immigració (mà dura amb els indocumentats) i oposició a l’anomenat wokisme. També hi va haver somriures, bromes i intercanvi de mirades còmplices, cosa que després es convertiria en la tònica de les seves successives trobades.

Des de llavors, la relació va anar in crescendo. El desembre del mateix any, Musk va ser inclòs com a ponent estrella en la convenció anual de les joventuts de Germans d’Itàlia, el partit de Meloni. Musk no va defraudar. Assegut a l’escenari principal de la festa, va posar en dubte la crisi climàtica, es va qualificar contrari a la immigració irregular i va dedicar una bona estona a criticar que a Itàlia no es tinguin fills per ser massa laboral.

En paral·lel, les seves empreses han anat desembarcant a Itàlia. Al juny, Telespazio, una joint venture entre els conglomerats de defensa Leonardo (Itàlia) i Thales (França), van anunciar un acord amb Space X per a la comercialització dels serveis dels satèl·lits Starlink per a empreses que operen en àmbit industrial, energètic i marítim. A l’abril, es va arribar a un altre pacte per portar internet a zones remotes a Itàlia. I ara el Govern negocia amb Space X utilitzar els satèl·lits de Musk per a sistemes de comunicacions sensibles del país.

IRENE SAVIO

Musk desplega els seus tentacles polítics per tot Europa /

FRANÇA

El president francès, Emmanuel Macron, ha expressat en diverses ocasions la preocupació que sent pel fet que els nous canals de comunicació i les grans empreses tecnològiques poden amenaçar les democràcies ajudant a difondre tant notícies falses, com també discursos extremistes i odi.

La relació de Musk amb l’AfD alemanya no ha agradat a Macron, que aquest gener del 2025 ha mostrat públicament com la relació entre tots dos s’ha esquerdat. Abans, les dues personalitats s’havien reunit, tant per discutir sobre la moderació de continguts en la xarxa social llavors anomenada Twitter, com per compartir taula en un sopar d’Estat al Palau de l’Elisi, també com a convidat, Musk, a la inauguració de la catedral de Notre-Dame. Però, durant la trentena conferència d’ambaixadors de París de fa uns dies, Macron va disparar contra ell. "Fa deu anys, si ens haguessin dit que el propietari d’una de les xarxes socials més grans del món donaria suport a un nou moviment internacional reaccionari i que intervindria directament en les eleccions, fins i tot a Alemanya, ¿qui s’ho hauria cregut?".

No obstant, a diferència de la seva relació amb l’extrema dreta alemanya, l’amo de X no ha tingut cap paraula ni cap tuit per a Marine Le Pen. La postura de la líder de l’extrema dreta francesa contra la reforma de les pensions de Macron, avalada per Musk, i la seva necessitat d’evitar les opinions radicals per continuar amb el seu pla de blanquejar el seu partit, Agrupació Nacional, poden ser algunes de les raons.

LETICIA FUENTES

REGNE UNIT

Els esforços de Musk per desestabilitzar el Govern laborista al Regne Unit han arribat a un nou esglaó en les últimes setmanes. El magnat nord-americà ha llançat nombrosos atacs contra el primer ministre, Keir Starmer, i ha mostrat la seva voluntat de teixir aliances amb l’extrema dreta per fer fora els laboristes del poder com més aviat millor. L’enorme influència de Musk, així com el seu poder econòmic i també polític –davant la imminent arribada del seu gran aliat Trump a la Casa Blanca–, l’ha convertit en una seriosa amenaça per a Starmer.

Musk ja va demostrar la seva capacitat d’influència al Regne Unit l’estiu passat, quan va encoratjar l’onada de violència xenòfoba a diverses ciutats del país amb la propagació de notícies falses sobre la identitat de l’autor de l’assassinat de tres nenes a Southport, al nord-oest d’Anglaterra. Una violència que va ser la primera gran prova de foc per al Govern, elegit tan sols un mes abans. La reactivació de comptes d’agitadors d’extrema dreta a X, entre ells la del convicte Tommy Robinson, va ser una mostra de la voluntat de Musk de donar visibilitat a comentaris xenòfobs basats en la desinformació i de desestabilitzar l’Executiu.

L’amo de X està intervenint en la política britànica legitimant la narrativa enganyosa que promou l’extrema dreta en relació amb determinats fets, com ara els atacs de Southport. Unes intervencions que, en general, no són ben vistes per una part important de la població –tan sols un 18% dels britànics tenen una opinió favorable d’ell–, però que molts cops sí que són capaces de marcar l’agenda mediàtica i política del país. En les últimes setmanes, Starmer ha vist com els seus plans per millorar el Servei Nacional de Salut i per combatre les bandes que trafiquen amb immigrants han quedat enfosquits per la polèmica amb Musk.

Notícies relacionades

A més, l’exposició mediàtica de Musk s’estén també a l’àmbit polític. En aquest sentit, el multimilionari nord-americà ha parlat de finançar el partit de dreta populista Reform UK, malgrat que la seva relació amb el líder de la formació, Nigel Farage, s’ha enterbolit recentment. Segons ha publicat la premsa britànica aquesta setmana, Musk està estudiant la manera d’expulsar Starmer del Govern abans del final de la legislatura, previst per al 2029, una cosa que pretén aconseguir oferint més suport a Reform UK, partit que ha millorat en les enquestes fins a arribar a un 22% de la intenció de vot.

LUCAS FONT