Incendis i populisme assolen Los Angeles

Incendis i populisme assolen Los Angeles

Incendis i populisme assolen Los Angeles

2
Es llegeix en minuts

Els devastadors incendis de Los Angeles han avivat la polarització política als Estats Units pocs dies abans de la presa de possessió de Donald Trump com a nou president. Com ha passat a Espanya amb les inundacions provocades per una dana a València, aquests incendis han activat els pitjors trets de la vida política en comptes de ser una font d’ensenyaments sobre les causes de les catàstrofes naturals cada vegada més violentes que tots patim. El president electe ha aprofitat l’oportunitat per enfrontar-se al governador demòcrata, els republicans han carregat contra l’alcaldessa –també demòcrata– de la ciutat i a la xarxa X s’ha inflamat el debat amb notícies falses i teories conspiradores. Això constitueix sens dubte un desastre sobrevingut, en termes de la responsabilitat col·lectiva que drames com aquest haurien de suscitar.

La falta de reflexos i de mitjans amb les quals va actuar inicialment l’Administració local ha sigut aprofitada per Trump i Elon Musk amb la seva habitual estratègia populista. Quan es va fer evident la falta d’aigua, Trump va acusar el governador demòcrata d’haver-la malgastat en defensa d’un peix en perill d’extinció. Quan alguns damnificats van criticar la tardança a arribar dels bombers, Musk va tuitejar a X que les últimes incorporacions al cos havien sacrificat l’eficàcia en benefici de la diversitat de gènere. Un argument que ja havia utilitzat després de l’atemptat rebut per Trump, insinuant que les errades en la protecció tenien relació amb uns criteris de reclutament de policies favorables a les dones.

Mentre aquests falsos debats enverinaven l’opinió pública, les flames devoraven més de 15.000 hectàrees, es cobraven la mort de més de deu persones, cremaven unes 10.000 vivendes i 150.000 persones eren desallotjades. Un balanç aterridor, encara provisional. Insòlit si tenim en compte que es produeix en un país el president electe del qual ha manifestat una voluntat de lideratge mundial i de domini sobre l’hemisferi nord. S’hi suma una confrontació política dominada per la simplificació i l’insult.

La lògica del populisme impedeix aprofundir en les causes reals de molts dels mals que afligeixen les nostres societats. Una calamitat com aquesta era anunciada. Com ho eren els efectes d’una dana en el Mediterrani. La coincidència d’un estrès hídric sever amb vents com els que es produeixen en aquesta franja de la Baixa Califòrnia constituïa un fenomen de sobres conegut. Si hi afegim un urbanisme on predomina la fusta, carències en el desbrossament dels espais inhabitats i falta de mitjans públics, tenim l’escenari perfecte per a la catàstrofe que s’ha produït. No fa falta buscar les causes en el fet que Trump no arribés ni al 40% del vot popular a Califòrnia. Estan en l’evolució del clima que ell, i molts dels seus seguidors neguen, i que ha fet pujar la temperatura mitjana d’aquest estat en dos graus en 40 anys. Mentre la baralla política populista oculti els problemes causats pel canvi climàtic, no hi haurà consens ni mitjans per fer-li front. I fenòmens com el de Los Angeles, o el de la dana de València, acabaran sent la rutina d’un món sense governança global.