El fiscal afirma que hi havia proves contra Trump per les eleccions del 2020
L’informe final de Jack Smith conclou que, si el republicà no hagués guanyat el novembre passat, "hauria sigut condemnat" per intentar subvertir els comicis que van donar la victòria a Biden
No hi haurà judici ni condemna a Donald Trump pels seus intents de robar les eleccions del 2020, que va perdre davant Joe Biden, però almenys al registre històric quedarà un document de referència que detalla aquest "esforç criminal sense precedents per revertir resultats legals d’eleccions a fi de retenir el poder". Es tracta de l’informe final de Jack Smith, el fiscal especial que va aconseguir que un gran jurat imputés el republicà en aquest cas amb quatre càrrecs penals, que el Departament de Justícia va fer públic ahir a la matinada.
Smith, que la setmana passada va dimitir del seu càrrec, mostra a l’informe la seva certesa que, si Trump no hagués guanyat en les eleccions del novembre passat, "hauria sigut condemnat". "Les proves admissibles eren suficients per obtenir i mantenir una condemna en un judici", escriu el fiscal especial al document, de 137 pàgines.
La victòria electoral de Trump davant Kamala Harris va donar la punta definitiva a un cas que ja s’havia vist minat per l’ampliació de la immunitat presidencial que va dictaminar la majoria conservadora del Tribunal Suprem l’estiu passat. Va ser després del triomf del republicà quan Smith va demanar que es desestimés el cas, una decisió que va adoptar només unes hores després la jutge Tanya Chutkan.
"Gravetat dels delictes"
A l’informe final, com ja havia fet al novembre, Smith assegura que es va veure forçat a abandonar el cas per respecte a la posició "categòrica" del Departament de Justícia que "la Constitució prohibeix mantenir la imputació i la persecució legal d’un president". Però en el text, com va fer en un altre document judicial al novembre, recorda que aquesta posició "no depèn de la gravetat dels delictes imputats, la solidesa de les proves del Govern ni els mèrits de l’acusació, que el Govern recolza".
Tot i que a l’informe no hi ha revelacions cridaneres, més enllà de detalls com que es va arribar a plantejar (i es va descartar) imputar Trump sota la llei d’insurrecció, el document deixa un relat precís de les seves greus accions, que li van valer quatre càrrecs, incloent-hi el de conspiració per obstruir la certificació dels resultats, per defraudar els EUA de resultats electorals ajustats i per treure drets de vot als nord-americans.
Repassa, per exemple, la pressió que Trump va exercir sobre càrrecs estatals o els seus intents d’organitzar electors alternatius. "Significativament, va fer reclamacions electorals només a legisladors i càrrecs estatals que compartien la seva afiliació política i el recolzaven, i només en estats que havia perdut", es llegeix.
Smith també assegura que Trump va propagar al·legacions sobre un suposat frau "que es podien demostrar falses i que en molts casos ho eren òbviament". A més, l’acusa d’haver animat de forma consistent a "violència contra qui percebia com els seus oponents" en les setmanes caòtiques entre eleccions i el 6 de gener, el dia en què es va produir l’assalt al Capitoli, en el qual van resultar ferits 140 policies.
L’informe detalla la meticulosa investigació, que va incloure més de 250 entrevistes i el testimoni que més de 55 persones van donar davant un gran jurat. Smith assegura que el treball previ que va realitzar el Comitè del Congrés que va estudiar la mateixa trama representa només "una petita part" de la seva investigació.
Així mateix, l’informe enumera nombrosos reptes que la seva oficina ha enfrontat en el cas, des de baralles legals sobre privilegi executiu i immunitat presidencial a altres lluites en tribunals mirant de protegir d’assetjament i amenaces testimonis, corts i empleats del Departament de Justícia, batalles forçades per la "capacitat i disposició" de Trump a "utilitzar la seva influència i els seus seguidors a les xarxes socials" per crear aquests problemes.
Atac i defensa
Notícies relacionadesTrump, que la setmana passada en el cas penal a Nova York es va convertir en el primer ocupant del Despatx Oval que és oficialment un delinqüent convicte, tot i que la sentència fos simbòlica i no inclogués cap tipus de càstig, va reaccionar a la publicació de l’informe amb un missatge a Truth Social en el qual va tornar a insultar Smith. Li va dir "dement" i va dir que era un "fiscal eixelebrat que va ser incapaç de fer que el cas arribés a judici abans de l’elecció". "Els votants han parlat", va escriure també.
L’antic fiscal especial, per la seva banda, va defensar la seva feina i va rebutjar les habituals acusacions de Trump que la seva feina va ser una caça de bruixes políticament motivada. "La meva oficina tenia una sola guia: seguir els fets i la llei allà on portessin. Ni més ni menys", va escriure, qualificant també d’"irrisòries" les acusacions que les seves decisions van ser "influïdes o dirigida pel Govern Biden o altres actors".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fiscalitat Novetats en la Renda 2025: nou límit per fer la declaració
- MAMARAZZIS Pep Guardiola i Cristina Serra se separen després de 30 anys junts
- Exclusiva Com va conèixer Pep Guardiola la seva ara exdona, Cristina Serra
- Filmin, el gran miracle del cine d’autor en ‘streaming’, està en venda
- Flick vol veure contra el Betis el Barça que va torturar el Madrid
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Feijóo s’obre a negociar la llei del sòl però no un pacte d’estat
- Com frenar la compra a estrangers
- Mabrian Technologies, proposada per rastrejar Airbnb i Booking
- La construcció de pisos registra a Catalunya el seu rècord en 10 anys