"L’acord encara no s’ha tancat"

Malgrat que els mediadors han celebrat la finalització de l’acord, Israel encara no s’ha pronunciat i les famílies dels 98 ostatges que encara queden retinguts mantenen la prudència.

"L’acord encara no s’ha tancat"
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Entre les famílies dels ostatges israelians domina la cautela. "L’acord no s’ha tancat encara", afirma Udi Goren, representant del Fòrum de les Famílies dels Ostatges i els Desapareguts. "Hem patit tantes decepcions els últims 15 mesos que, sigui quin sigui la veritat, la creuré quan la vegi", va reconèixer ahir en una trobada amb la premsa. Malgrat que els mediadors de Qatar, Egipte i els EUA han celebrat la finalització de l’acord d’alto el foc a Gaza, Israel encara no s’ha pronunciat, i ha deixat de nou als llimbs els familiars dels 98 ostatges que encara queden retinguts a l’enclavament palestí.

Durant l’atac de Hamàs del 7 d’octubre, 250 persones van ser segrestades. Algunes d’elles, com Tal, el cosí de Goren, van ser assassinades aquell mateix dia. Els milicians palestins es van emportar el cos de Tal a Gaza. "Aquestes no són negociacions normals, perquè, a l’altre costat de la taula, hi ha una organització terrorista que va matar, va segrestar i va violar desenes de persones el 7 d’octubre, i que ara està fent tot el possible per fer-nos mal", afirma. "L’acord podria fracassar en qualsevol moment", afegeix Goren.

"Els dies més estressants"

Segons les bases acordades, durant aquesta primera fase de 42 dies, 33 ostatges israelians serien alliberats a canvi de centenars de presos palestins. "Tal no serà entre ells", lamenta Goren amb resignació amb referència al seu cosí. Entre aquests primers alliberats, hi ha captius "humanitaris" –dones, nens, ancians i malalts– i cinc dones soldat. Però els cossos d’almenys un terç dels ostatges, al voltant d’una trentena, no creuaran la tanca fronterera fins a la tercera fase. Abans, en la segona fase, seran alliberats els ostatges vius restants, compostos per civils homes i soldats homes.

"Aquests són probablement els dies més estressants que hem viscut en més d’un any des de l’últim acord", reconeix Goren. Des d’aquella tràgica jornada, en la qual van morir 1.139 israelians, les portes de Gaza només s’han obert durant sis dies perquè sortissin els ostatges israelians.

Durant l’únic alto el foc que va tenir lloc a finals del novembre del 2023, un centenar de captius van deixar l’enclavament palestí. A canvi, Israel va alliberar centenars de presos palestins, la majoria dones i nens. Ara, quan Israel aprovi l’acord de treva, aquest intercanvi es tornarà a repetir, de forma més gradual.

Notícies relacionades

"Com més s’allargui l’acord, més coses poden sortir malament", reconeix Goren. "Treure tots els ostatges portarà molt temps, i serà insuportable, però és l’única opció que tenim ara mateix, així que, tot i que no m’agradi, ho accepto," apunta.

Però no tothom a Israel empatitza amb el patiment de les famílies dels ostatges. Per això, l’acord encara no s’ha segellat. El primer ministre Benjamin Netanyahu ha posposat la votació en el gabinet de seguretat "fins que els mediadors notifiquin a Israel que Hamàs ha acceptat tots els elements de l’acord", però sembla que el líder israelià està intentant guanyar temps per convèncer els seus socis ultradretans que no abandonin el Govern si finalment és aprovat. "Haurien d’estar avergonyits de si mateixos", denuncia Goren, en un missatge enviat al ministre de Finances, Bezalel Smotrich, i al de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, els principals opositors al pacte.

Temes:

Gaza Govern Israel