Guerra al Pròxim Orient

Israel firma l’acord d’alto el foc amb Hamàs a l’espera que el voti el Govern

Està previst que l’equip de Netanyahu es reuneixi aquest divendres per ratificar el pacte, que ha estat a punt de saltar pels aires per discrepàncies d’última horas

Israel firma l’acord d’alto el foc amb Hamàs a l’espera que el voti el Govern

Saed Abu Nabhan Apaimages / Zuma Press / ContactoP

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

L’alto el foc a Gaza pot ser que no comenci aquest diumenge. Mentre els palestins continuen sucumbint sota les bombes –almenys 101 han mort des de l’anunci del principi d’acord–, a Jerusalem, el Govern israelià es pren el seu temps. Aquest divendres el gabinet de seguretat israelià votarà el pacte després que el dia abans, el primer ministre Benjamin Netanyahu decidís posposar la votació al·legant que Hamàs havia creat «una crisi d’últim minut». Però fins dissabte a la nit, quan hagi acabat el sàbat, la jornada religiosa jueva, el gabinet més ampli no donarà la seva aprovació final. Així, l’agonia dels gazians s’allargarà unes hores més.

Segons ha informat de matinada l’oficina del primer ministre, la delegació israeliana a Qatar i la de Hamàs han firmat l’acord per a l’alto el foc a la Franja de Gaza i l’alliberament d’ostatges. «L’equip negociador va informar Netanyahu que s’han arribat a acords per a l’alliberament dels ostatges», anuncia el text. Després d’informar les autoritats encarregades de les relacions amb les famílies dels captius, «el primer ministre també ha ordenat al coordinador d’Ostatges i Desapareguts que coordini els preparatius per rebre els ostatges a la seva tornada a Israel». «L’Estat d’Israel està compromès a aconseguir tots els objectius de la guerra, fins i tot la tornada de tots els nostres ostatges, els vius i els morts», ha conclòs.

Analistes israelians han qüestionat perquè la votació final no té lloc abans. Durant el sàbat, que significa literalment ‘descans’ o ‘cessar’ en el sentit de deixar de treballar i que comença divendres quan es pon el sol i acaba dissabte cap al tard, els ministres religiosos jueus no tenen permès treballar i, per tant, prendre decisions, excepte en comptades ocasions. Una d’elles és si gràcies a aquesta decisió es poden aplicar mesures per salvar vides, que seria el cas en aquest assumpte. Després del vot en el gabinet de seguretat, que s’espera que ho aprovi, això donaria més de 24 hores als opositors de l’acord per presentar al·legacions al Tribunal Suprem, cosa que afegiria un pas més al camí burocràtic per aconseguir un alto el foc.

Oposició en el govern

Notícies relacionades

Les famílies dels ostatges organitzades al Fòrum de Famílies dels Ostatges i Desapareguts han organitzat un esdeveniment a Tel Aviv per «instar l’equip negociador a actuar avui per finalitzar totes les etapes de l’ acord i garantir la tornada de tots els ostatges en virtut de l’acord, fins que l’últim ostatge sigui a casa». Encara hi continua havent força oposició al pacte en el si del govern de Netanyahu. El ministre ultranacionalista de Seguretat Nacional, Itamar Ben-Gvir, va amenaçar d’abandonar el gabinet si aquest vota recolzar l’acord, al·legant que permetria a Hamàs rearmar-se i tornar a atacar les comunitats israelianes de la frontera amb Gaza.

A la Franja, aguanten la respiració a l’espera que arribi diumenge i, amb aquest dia, l’entrada en vigor de l’alto el foc. El portaveu de la Defensa Civil de Gaza, Mahmud Basal, ha informat en un comunicat que el balanç de morts des de l’anunci de l’acord fins aquest divendres a les nou del matí ja supera el centenar. La majoria d’ells, almenys 82, es concentren a la ciutat deGaza. Entre els morts, hi ha 27 nens i 31 dones. A més, els equips sobre el terreny també han comptabilitzat uns 264 ferits. Aquest divendres Israel ha matat nou membres de la família d’un periodista palestí al nord de Gaza.