El buit que deixarà la UNRWA

A finals d’octubre, la Knesset va aprovar prohibir tota activitat de l’agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins. La implementació arriba d’aquí un parell de setmanes i, davant la proximitat de la data, augmenten les pressions internacionals per trobar-hi una solució.

Abans de la guerra, l’agència de l’ONU proporcionava aliments a dos milions de persones

El buit que deixarà la UNRWA
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Entre les víctimes de la guerra contra Gaza n’hi ha una que, tot i que no és una persona, es compta en el balanç de greument ferits que Israel no para d’engrossir. Ha sigut durament colpejada, sotmesa a tota mena de difamacions, saquejada per l’enemic i els seus aliats. A hores d’ara, jeu pràcticament moribunda entre les ruïnes de l’enclavament palestí. L’agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins, o UNRWA, d’alguna manera es debat entre la vida i la mort dues setmanes abans que arribi la seva prohibició a Israel. Ara que les portes de Gaza tornaran a obrir-se, molts es pregunten com seran les relacions amb el principal interlocutor humanitari en l’enclavament.

Queden dues setmanes perquè les lleis aprovades per Israel contra la UNRWA entrin en vigor. Al seu torn, queden poc menys de dos dies perquè l’entrada en vigor de l’alto el foc a Gaza doni pas a un augment de l’ajuda humanitària. Almenys 600 camions al dia han d’entrar al delmat enclavament palestí com a part de l’acord de treva. Des de fa dècades, la UNRWA és l’eix central de la prestació de serveis d’educació, atenció sanitària, serveis socials i ajuda humanitària per a sis milions de palestins. Entre ells, els 2,1 milions que malviuen a Gaza.

Després de l’atac de Hamàs el 7 d’octubre del 2023, les autoritats hebrees van acusar una dotzena de treballadors de l’agència de les Nacions Unides d’haver-hi participat. L’agència va obrir una investigació interna i els va acomiadar, però això no va impedir que nombrosos països decidissin retirar-li els seus fons econòmics. Tots aquells països, excepte els dels EUA, han anat retornant gradualment. Al març, una investigació independent va avalar la neutralitat de l’activitat humanitària de l’agència. Però per a Israel no va ser suficient i va intensificar la seva ofensiva contra la UNRWA. A finals d’octubre, la Knesset, el Parlament israelià, va aprovar prohibir tota activitat de l’agència a Israel i als territoris palestins. La implementació arribarà en un parell de setmanes. Tot i que els palestins dels territoris ocupats de Jerusalem Est i Cisjordània patiran greument l’impacte d’aquesta decisió, els que rebran la pitjor part seran els de Gaza.

Abans de la guerra, la UNRWA era la segona entitat que més ocupació generava a Gaza, per darrere de Hamàs. Unes 13.000 persones treballaven per a l’agència. A més dels serveis sanitaris, socials, humanitàries i educatius, la UNRWA també s’encarrega de la gestió d’instal·lacions de clavegueram, purificació d’aigua, subministrament d’aigua i drenatge i assistència alimentària a uns dos milions de persones. Almenys 266 treballadors d’UNRWA han mort des del 7 d’octubre a Gaza i més de 206 instal·lacions de l’agència han sigut atacades. L a UNRWA ara només dona feina a 5.000 persones, totes en ajuda humanitària.

Pressió internacional

Notícies relacionades

Amb la data límit en l’horitzó ha augmentat la pressió internacional a Israel per trobar-hi una solució. El mitjà israelià Haaretz informa que el Ministeri d’Afers Estrangers està negociant amb l’ONU la transferència de les responsabilitats de la UNRWA a altres agències. Segons diverses fonts, el secretari general de l’ONU, António Guterres, ha rebutjat qualsevol negociació directa amb Israel per substituir la UNRWA. Els EUA estan treballant en una solució temporal per mantenir les operacions humanitàries a Gaza durant la transició.

Hi ha diverses opcions sobre la taula, però d’elles cap convenç ni Israel ni l’ONU. Les implicacions de la prohibició ja es comencen a notar. A finals de mes expiraran els visats dels treballadors internacionals de l’agència, de manera que no podran entrar a Gaza, a Cisjordània i a Jerusalem Est. A més, com que la llei prohibeix a qualsevol autoritat israeliana mantenir vincles directes o indirectes amb l’agència, l’Exèrcit israelià i el COGAT (unitat encarregada de gestionar l’activitat governamental als territoris palestins) no podran comunicar-se amb la UNRWA, de manera que serà impossible coordinar el moviment del seu personal en els punts de control, emetre permisos de vehicles o permetre la importació de subministraments per a les seves operacions.