El Govern impulsa un pla contra l’efecte dels aranzels dels EUA
Acció ajudarà les empreses catalanes a elaborar programes de contingència per mitigar l’impacte del proteccionisme

La Generalitat ha posat en marxa un pla per pal·liar els efectes de les polítiques proteccionistes anunciades pel ja president dels EUA, Donald Trump. Es tracta del servei Adapta’t als nous Estats Units, destinat a ajudar les empreses catalanes que exporten a aquest país.
El servei s’oferirà des de l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d’Acció, l’agència per a la competitivitat empresarial de la Conselleria d’Empresa. Mitjançant aquest, les companyies podran identificar els riscos potencials per als seus productes i serveis i les orientarà en l’elaboració de plans de contingència per avançar-se als possibles nous aranzels i traves a l’exportació.
El servei elaborarà una anàlisi personalitzada i les empreses podran obtenir una valoració del seu grau d’exposició en funció del seu producte o servei, la configuració de la seva cadena d’aprovisionament, el pes dels EUA en el seu negoci internacional o les possibilitats d’implantar-se al país.
Acció també col·laborarà en l’elaboració d’un pla de contingència i d’estratègies alternatives "per garantir la seva competitivitat, tant des de Catalunya com des de les oficines exteriors de comerç i inversió d’Acció a Nova York, Washington, Miami, Austin i Silicon Valley.
Primer destí d’exportació
Els EUA són avui el primer destí de les exportacions catalanes fora d’Europa. El 2023, les empreses catalanes van vendre a aquest país per valor de 3.647,5 milions d’euros, el 3,6% de les exportacions catalanes. En total, 3.109 companyies amb seu a Catalunya exporten habitualment a aquest país.
L’informe anual d’Acció identifica fins a set grans qüestions que poden afectar la competitivitat de les empreses catalanes aquest any per l’elevat grau d’obertura de l’economia catalana i el context de transformació digital i verda del teixit productiu.
Notícies relacionadesEl primer risc és un ordre mundial més fragmentat i multialineat, catapultat amb la victòria de Trump als EUA i el paper protagonista de la Xina.El segon element és el proteccionisme i la reducció del comerç mundial. El tercer, la intensificació de la pugna pel lideratge tecnològic i el retard que porta la Unió Europea en la matèria.
Altres variables que cal tenir en compte són l’emergència climàtica, la baixa productivitat com a repte d’Europa, la incertesa que introdueix la nova presidència de Trump i els riscos financers globals derivats d’un deute creixent i elevada volatilitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe
- EL PARTIT DE MONTJUÏC Flick s’indigna amb LaLiga