El Govern impulsa un pla contra l’efecte dels aranzels dels EUA

Acció ajudarà les empreses catalanes a elaborar programes de contingència per mitigar l’impacte del proteccionisme

El Govern impulsa un pla contra l’efecte dels aranzels dels EUA

Departament d'Empresa i Treball

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat ha posat en marxa un pla per pal·liar els efectes de les polítiques proteccionistes anunciades pel ja president dels EUA, Donald Trump. Es tracta del servei Adapta’t als nous Estats Units, destinat a ajudar les empreses catalanes que exporten a aquest país.

El servei s’oferirà des de l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d’Acció, l’agència per a la competitivitat empresarial de la Conselleria d’Empresa. Mitjançant aquest, les companyies podran identificar els riscos potencials per als seus productes i serveis i les orientarà en l’elaboració de plans de contingència per avançar-se als possibles nous aranzels i traves a l’exportació.

El servei elaborarà una anàlisi personalitzada i les empreses podran obtenir una valoració del seu grau d’exposició en funció del seu producte o servei, la configuració de la seva cadena d’aprovisionament, el pes dels EUA en el seu negoci internacional o les possibilitats d’implantar-se al país.

Acció també col·laborarà en l’elaboració d’un pla de contingència i d’estratègies alternatives "per garantir la seva competitivitat, tant des de Catalunya com des de les oficines exteriors de comerç i inversió d’Acció a Nova York, Washington, Miami, Austin i Silicon Valley.

Primer destí d’exportació

Els EUA són avui el primer destí de les exportacions catalanes fora d’Europa. El 2023, les empreses catalanes van vendre a aquest país per valor de 3.647,5 milions d’euros, el 3,6% de les exportacions catalanes. En total, 3.109 companyies amb seu a Catalunya exporten habitualment a aquest país.

L’informe anual d’Acció identifica fins a set grans qüestions que poden afectar la competitivitat de les empreses catalanes aquest any per l’elevat grau d’obertura de l’economia catalana i el context de transformació digital i verda del teixit productiu.

Notícies relacionades

El primer risc és un ordre mundial més fragmentat i multialineat, catapultat amb la victòria de Trump als EUA i el paper protagonista de la Xina.El segon element és el proteccionisme i la reducció del comerç mundial. El tercer, la intensificació de la pugna pel lideratge tecnològic i el retard que porta la Unió Europea en la matèria.

Altres variables que cal tenir en compte són l’emergència climàtica, la baixa productivitat com a repte d’Europa, la incertesa que introdueix la nova presidència de Trump i els riscos financers globals derivats d’un deute creixent i elevada volatilitat.