Trump: "A partir d’ara acaba el declivi dels EUA"
El republicà deixa clara la seva agenda ultraconservadora en el discurs de la seva presa de possessió com a president nord-americà
Entre els 800 assistents, hi havia els líders dels gegants tecnològics i altres grans empresaris
A diferència de fa quatre anys, Biden i la seva dona van rebre els seus successors a la Casa Blanca
L’extraordinària història política de Donald Trump va iniciar ahir un altre capítol, un les pàgines del qual encara estan per escriure però que s’esperen amb anticipació per part dels seus seguidors i terror dels que preveuen una revolució radical que perjudiqui la democràcia del país, que el republicà ja va desafiar fa quatre anys al rebutjar la seva derrota electoral llavors davant Joe Biden.
En un matí gèlid a Washington que va obligar a traslladar la presa de possessió a l’interior del mateix Capitoli que van assaltar el 6 de gener del 2021 els seguidors de Trump que van creure les seves mentides sobre el frau electoral, el republicà va jurar el càrrec a les 12.02 hores a la capital i es va convertir en el 47è president dels Estats Units.
Trump, que va tornar a utilitzar la Bíblia de la investidura d’Abraham Lincoln i una que li va regalar la seva mare per jurar "preservar, protegir i defensar la Constitució dels EUA" davant el president del Suprem, John Roberts, és als 78 anys el president de més edat a l’iniciar un mandat. Després de la condemna penal per falsificar documents per ocultar els pagaments el 2016 per silenciar les al·legacions d’una relació sexual de l’estrella de porno Stormy Daniels, és també el primer delinqüent convicte al capdavant de la principal potència econòmica i militar del món.
Fa vuit anys, Trump en el seu discurs inaugural va parlar d’una "carnisseria nord-americana" com a herència de Barack Obama. Ahir, va moderar relativament el llenguatge però també va assenyalar a un suposat "declivi" de la nació. Ho va fer quan va dir que "a partir d’aquest moment acaba el declivi dels EUA", una promesa que va acompanyar d’una altra: "l’edat d’or dels EUA comença ara mateix".
En un simbòlic gest, Trump es va posar aquesta vegada una corbata no del color vermell, associat als republicans, sinó porprada, que s’identifica amb el bipartidisme. Però el seu discurs inaugural va deixar de manifest que la seva és una agenda ultraconservadora. Mai abans, per exemple, un mandatari havia declarat en la seva presa de possessió que "a partir d’aquest moment la política oficial dels EUA és que només hi ha dos gèneres: home i dona".
Trump en nombroses ocasions va semblar estar fent un altre míting de campanya. I va fer un repàs per crítiques als seus predecessors i promeses d’accions imminents, que ara ja pot executar. "Amb aquestes accions començarem la completa restauració dels EUA i una revolució de sentit comú", va dir.
Entre les que va esmentar està la declaració d’una emergència nacional a la frontera sud amb Mèxic i l’autorització de l’enviament de tropes, la d’una altra emergència d’energia que obri les portes a més perforacions, acabar amb polítiques climàtiques de Biden i amb els programes que promouen la diversitat, igualtat i inclusió.
En el seu discurs no va fer pràcticament referències a la política exterior, tot i que va prometre buscar un llegat com a "pacificador". L’única menció, no obstant, té repercussions. En una promesa d’"expansió territorial dels EUA", va afirmar que "recuperarà el canal de Panamà" per als EUA.
Un abisme separa la transició formal d’ahir al Capitoli i la de fa quatre anys, quan Trump va marxar sense reconèixer haver sigut derrotat per Biden. Ahir, el demòcrata i la primera dama van complir la tradició i van rebre els seus successors en el 1600 de l’avinguda de Pennsilvània per oferir-los un te.
Notícies relacionadesEls convidats
Al costat dels expresidents George W. Bush, Bill Clinton, Barack Obama i Biden, els nou jutges del Tribunal Suprem, nominats per Trump per al seu gabinet i altres aliats i convidats, entre els prop de 800 presents a la rotonda estaven tots els líders dels gegants del sector tecnològic. Mai abans s’havia vist en una presa de possessió en primera línia tanta concentració de riquesa, a la qual contribuïen la presència de líders empresarials com Rupert Murdoch i Bernard Arnault. I tot es disparava més perquè en l’epicentre estava Elon Musk, l’home més ric del món, que el republicà ha posat al capdavant d’un grup de treball per retallar la despesa pública.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- A l’estació del Poblenou Un vigilant de seguretat del metro de Barcelona perd un ull després d’una brutal agressió
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»