Von der Leyen augura una "dura era de la competició geoestratègica"
La presidenta de la Comissió afirma que els Vint-i-set han de ser "pragmàtics"
Les regles del joc han canviat. La promesa d’un ordre mundial basat en la "cooperació internacional" s’esvaeix i s’obre una etapa de "dura competició geoestratègica". Però "tot i que a alguns a Europa no els agradi aquesta nova realitat, estem preparats per afrontar-la". Aquest va ser el missatge de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en el seu discurs en el Fòrum Econòmic Mundial, tot just 24 hores després de la presa de possessió de Donald Trump.
L’alemanya va insistir que Europa no renunciarà als seus valors però, per defensar-los, és necessari canviar la "manera d’actuar". En un món profundament fragmentat i constant canvi, la UE ha de mirar a dins, per reduir les dependències i millorar la competitivitat, i cap enfora, per buscar nous aliats. "En els últims 25 anys, Europa ha depès de manera creixent del comerç mundial per impulsar el seu creixement. Ha depès de l’energia barata de Rússia. I amb massa freqüència ha externalitzat la seva pròpia seguretat. Però aquells dies han passat", va dir la presidenta. "El món està canviant. Nosaltres també hem de fer-ho".
Competitivitat
L’alemanya va confirmar que la setmana vinent presentarà la famosa Brúixola de la competitivitat. Basada en les recomanacions de l’informe que Mario Draghi va presentar l’any passat, Von der Leyen la va descriure com "un pla conjunt per a la descarbonització i la competitivitat, superar l’escassetat de mà d’obra qualificada i reduir la burocràcia". Això passa per concloure el treball que permeti establir un mercat de capitals eficient que permeti augmentar la inversió, reduir la paperassa i flexibilitzar les normes perquè les empreses puguin establir-se i créixer més fàcilment, i aconseguir energia més barata, després d’anys de dependència del gas rus.
Una de les novetats del discurs és que la Comissió proposarà un règim únic per a les empreses que operin a diversos països de la UE, amb regles comunes sobre insolvència, drets laborals o fiscalitat. "Perquè l’escala continental és el nostre actiu més gran en un món de gegants", va dir. "A mesura que s’intensifica la competència entre les grans potències, veig un creixent desig arreu del món de col·laborar més estretament amb nosaltres", va explicar Von der Leyen. No és casualitat que en els últims mesos, la UE hagi donat una empenta a acords comercials històricament complexos però amb un pes econòmic i polític important, des del Mercosur fins a Mèxic, i que dilluns passat anunciés l’obertura de negociacions amb Malàisia.
L’estratègia és clara: continuar defensant la cooperació econòmica com a motor de les relacions diplomàtiques com a alternativa al proteccionisme i buscar aliats on Trump deixa víctimes. Von der Leyen va presentar a més Europa com un paradís de l’estabilitat i seguretat jurídica per a les empreses, però també com un soci seriós, creïble i transparent. Europa, va remarcar, no és només un enorme mercat, sinó que "el que veus és el que hi ha".
Ho va dir en clara referència a les pràctiques de la Xina o Rússia a l’Amèrica Llatina o l’Àfrica, però també ara amb un ull posat en la tradicional política transaccional de Trump. La presidenta de la Comissió, que va allargar la mà a la Xina, va reconèixer el desequilibri en les relacions entre les dues potències i va insistir en la necessitat d’"aprofundir" els llaços amb Pequín.
Molt en joc amb els EUA
El discurs de Von der Leyen respecte a Trump és el mateix que la UE manté pràcticament en bloc des del novembre. Milions de llocs de treball depenen als dos costats de l’Atlàntic de les relacions econòmiques i comercials entre els Estats Units i els Vint-i-set.
Von der Leyen, que va xifrar el flux comercial entre les dues potències en 1,5 bilions d’euros, va allargar la mà a la nova Administració, tot i que sense anomenar-la, i va insistir en la necessitat d’iniciar converses com més aviat millor, debatre interessos i negociar. "Serem pragmàtics, però sempre mantindrem els nostres principis. Protegir els nostres interessos i defensar els nostres valors: aquest és l’estil europeu", va afegir.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Última hora Un mort i un ferit crític en una explosió al port de Barcelona
- La patronal valenciana lamenta la "pèrdua significativa" del trasllat
- Tribunals Laporta es desmarca davant la jutge de l’acusació d’estafa