Resposta més feble a noves pandèmies

Resposta més feble a noves pandèmies

Resposta més feble a noves pandèmies

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El propòsit de Donald Trump que els EUA deixin l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va suscitar ahir un mar de reaccions de preocupació per part de nombrosos experts en salut pública. Científics i especialistes temen que la decisió afecti la resposta mundial davant una eventual pandèmia i repercuteixi, especialment, en els programes de control de malalties infeccioses com la sida, la malària i la tuberculosi –que no entenen de fronteres– i les accions que es porten a terme en àrees geogràfiques vulnerables o devastades per conflictes, com Gaza. La mateixa OMS va reaccionar amb angoixa. En un comunicat difós després de la firma de l’ordre executiva que suposa el primer pas per a l’abandonament de l’organització internacional, l’agència de l’ONU va lamentar la decisió de Trump i va afirmar que espera que els EUA reconsiderin la decisió "pel bé de la salut de milions de persones". "L’OMS exerceix un paper crucial en la protecció de la salut de gent de tot el món, inclosos els nord-americans", va indicar l’organització, que també va recordar les seves accions per "acabar amb la verola i portar la pòlio al punt de l’erradicació".

Notícies relacionades

L’eventual sortida dels EUA de l’OMS no es podrà, de qualsevol manera, produir immediatament. Arran d’una resolució conjunta adoptada pel Congrés nord-americà en l’època de la fundació de l’OMS (1948), els EUA han de comunicar amb un any d’anticipació el seu abandonament i complir les seves obligacions financeres amb l’organització durant l’any fiscal en curs. Durant el seu primer mandat, Trump també va prendre mesures per abandonar l’organisme, però no es van fer efectives perquè va perdre les eleccions el 2020 i el demòcrata Joe Biden va revertir la seva decisió. Com a conseqüència d’això, els EUA han continuat sent el finançador més gran de l’OMS, que compta amb un pressupost de 6.800 milions de dòlars. De fet, el 2023, una cinquena part d’aquest pressupost, és a dir, 1.360 milions de dòlars, va provenir dels EUA.

Amb això, la nova ordre executiva del republicà va acusar l’organisme internacional d’haver portat a terme un "maneig incorrecte de la pandèmia de covid" i del "fracàs a adoptar reformes urgents necessàries".