Nova etapa a la Casa Blanca
Sánchez demana blindar la democràcia davant els atacs dels "tecnomilionaris"
El cap del Govern proposarà al Consell Europeu acabar amb l’anonimat a les xarxes

El president del Govern, Pedro Sánchez, portarà a la pròxima reunió del Consell Europeu una bateria de propostes per mirar de frenar el poder de les xarxes socials en contra dels principis democràtics. En particular, proposarà "posar fi a l’anonimat a les xarxes socials"; obligar aquestes a "obrir la caixa negra dels algoritmes" i fer que els seus propietaris assumeixin responsabilitats personals "si no compleixen les regles" a les seves plataformes.
Així ho va avançar ahir Pedro Sánchez en la seva intervenció a la sala del plenari del Fòrum Econòmic Mundial (WEF, per la seva sigla en anglès) que aquesta setmana se celebra a la petita localitat suïssa de Davos, on va demanar a la Unió Europea actuar contra els "tecnomilionaris" que utilitzen el poder de les seves xarxes socials per minar la democràcia. "S’estan substituint els vots [a les urnes] per likes", va denunciar.
El president espanyol va utilitzar els 30 minuts que li havia assignat l’organització del WEF en el plenari del Fòrum de Davos, no per parlar de l’"espectacular" evolució de l’economia espanyola, sinó per fer un discurs contra la, segons el seu parer, utilització perversa de les xarxes socials contra la democràcia mitjançant "la propagació de la desinformació" i la "polarització" del debat públic, que busca "una societat cada vegada més dividida i més fàcil de manipular".
Poder polític i econòmic
D’alguna manera és un discurs que Sánchez ja va assajar dilluns, quan en un acte públic a Madrid va cridar a rebel·lar-se contra la "tecnocasta" que busca "controlar el debat públic". Ahir, a Davos, va tenir ocasió d’aprofundir en aquesta reflexió només dos dies després que tecnomilionaris com Elon Musk (X i Tesla, entre d’altres), Mark Zuckerberg (Meta) i Jeff Bezos (Amazon i The Washington Post) acompanyessin el president Donald Trump a la seva presa de possessió del càrrec.
"Tenen el poder econòmic i ara volen també el poder polític", va denunciar el president espanyol, que, a tall d’exemple, va citar unes recents declaracions del cofundador de Paypal, en les quals Peter Thiel deia: "Hem deixat de creure que la llibertat i la democràcia siguin compatibles".
Notícies relacionadesSánchez va proposar que la UE faci front a aquesta "amenaça". Amb aquest objectiu, Espanya portarà a la pròxima reunió del Consell Europeu una proposta per "posar fi a l’anonimat a les xarxes socials". Segons assenyala, es tracta d’avançar en el concepte de pseudoanonimat, de manera que, tot i que es puguin utilitzar sobrenoms a les xarxes socials, cada usuari es correspongui amb una "identitat digital europea" real que pogués ser revelada en cas de possibles delictes.
Per posar fi als efectes negatius dels algoritmes, Sánchez va demanar complir amb la directiva europea de serveis digitals i reforçar el Centre Europeu per a la Transparència Algorítmica. A més, va exigir que els propietaris de les xarxes "retin comptes" a títol personal en cas d’incompliments a les seves plataformes "tal com passa en altres sectors".
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius
- La recuperació Ter Stegen se suma al grup per tornar aquest curs
- Barcelona, protagonista El fitnes de luxe s’assenta a Barcelona
- RAMBLA FLAMENCA La ‘bailaora’ japonesa La Yunko debuta al Liceu
- Concert Califato 3/4 sedueix amb el seu folklore arribat del futur
- Conflicte La Mina reclama un pla per actuar en cas d’incidents greus