Un jutge frena l’ordre de Trump contra el dret de ciutadania per naixement

El magistrat paralitza almenys durant 14 dies aquesta mesura del president dels EUA que considera "descaradament inconstitucional"

Un jutge frena l’ordre de Trump contra el dret de ciutadania per naixement
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Tres dies després d’arribar a la Casa Blanca amb una radical agenda de transformació dels Estats Units, el president Donald Trump va patir ahir el primer revés als tribunals. Un jutge federal va paralitzar temporalment l’aplicació a escala nacional de l’ordre executiva que el republicà va firmar dilluns per la qual retira el dret de ciutadania als fills d’immigrants indocumentats que neixen als EUA, i trenca així amb un precedent històric i amb un dret recollit en la 14a esmena de la Constitució.

"És descaradament inconstitucional", va sentenciar a l’Estat de Washington el jutge de districte John C. Coughenour, que va ser nomenat per al seu lloc pel republicà Ronald Reagan i que va mostrar incredulitat pel fet que fins i tot s’hagi arribat a redactar l’ordre, que per ara ha deixat en suspens durant 14 dies.

"Fa quatre dècades que estic en la judicatura i no puc recordar cap altre cas en què la qüestió presentada fos tan clara", va dir en la vista, que va durar 25 minuts. "¿On eren els advocats quan s’estava prenent aquesta decisió?". "Em costa entendre com pot ser que hi hagi cap membre de l’advocacia amb dret a exercir que declari que aquesta ordre és constitucional", va dir el jutge.

L’ordre executiva és una de les més controvertides de les 26 que va firmar Trump el seu primer dia a la Casa Blanca. Englobada en la seva salva en matèria d’immigració, on va arribar amb puny de ferro, treu el dret de ciutadania per naixement tant als nens nascuts al país de progenitors sense documents legals de residència o ciutadania com als dels que estan al país legalment però amb permisos temporals com visats de feina o estudis. Estipula que a partir de 30 dies des de la firma del decret, dilluns, s’han de deixar d’emetre passaports o altres documents nord-americans, com un número de la Seguretat Social, que reconeguin la ciutadania.

Immediatament, l’ordre va ser desafiada als tribunals i van ser presentades sis demandes per diversos grups de drets civils, fiscals generals de 22 estats i dones embarassades. El cas que ha arribat davant el jutge Coughenour és el de Washington, Illinois, Oregon i Arizona.

Els advocats d’aquests estats van argumentar que el decret de Trump negaria drets i beneficis a prop de 150.000 nens que neixen cada any als EUA de pares sense documents legals. "Quedaran indocumentats, subjectes a expulsió o detenció, i molts seran apàtrides, és a dir, ciutadans de cap país", va afirmar. Alhora, va denunciar la "situació d’inestabilitat i inseguretat" en què quedarien "de per vida com a part d’una nova classe marginal als EUA".

Més proteccionisme

També ahir es va produir la primera aparició global de Trump en la seva segona presidència amb una intervenció per videoconferència al fòrum de Davos i el simple però contundent missatge de nacionalisme proteccionista del republicà no va poder sonar més alt i clar: "O venen als EUA a fabricar els seus productes o paguen aranzels".

Notícies relacionades

"Si venen els donarem alguns dels impostos més baixos de qualsevol país del món, però si no ho fan, i és la seva prerrogativa, hauran de pagar aranzels, de diferents quantitats però aranzels, que aconseguiran centenars de milers de milions de dòlars per al nostre Tresor per enfortir la nostra economia i pagar el nostre deute", va dir el mandatari. És cert que els aranzels els pot imposar pel seu compte, però per rebaixar els impostos necessita l’aprovació del Congrés, i malgrat el control republicà de les dues cambres és una cosa que per ara no té garantida.

La Unió Europea també ha aparegut en les paraules de Trump. I el missatge per al Vell Continent també ha sigut una advertència amenaçadora. "La UE ens tracta molt malament, de manera molt i molt injusta. Farem alguna cosa al respecte", va dir.