Nova era a la Casa Blanca

Trump purga el funcionariat per envoltar-se d’incondicionals

Els experts adverteixen de la tornada a un sistema clientelista en què prioritzi la lleialtat política sobre el mèrit en la contractació pública

«Hi ha gent que té por que algú els assenyali per no ser prou lleials», explica un funcionari

Els primers a qui se’ls ha suspès el lloc de treball són els funcionaris de diversitat i inclusió

Trump purga el funcionariat per envoltar-se d’incondicionals
4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Durant els últims mesos de Joe Biden com a president, un dels departaments governamentals encarregats de la conservació d’espais naturals va decidir contractar experts de prestigi per reforçar la seva plantilla i, després d’un llarg procés de selecció, va tancar un acord amb diversos candidats. "Era gent molt potent, estàvem il·lusionats", diu una funcionària del departament en qüestió. Però llavors van arribar les eleccions i van passar coses inesperades.

"Bàsicament es van fer tots enrere. Cap d’ells va voler arriscar-se a fer el salt al Govern federal després de la victòria de Donald Trump", afegeix de manera anònima per por de patir represàlies. El nou president ha posat el funcionariat en el seu punt de mira. Acusa la burocràcia d’operar com una mena de diabòlic "Estat profund" (Deep State) dedicat a sabotejar les seves polítiques. Li ha declarat la guerra i les depuracions han començat ja.

"Ens desfarem del càncer en totes les seves manifestacions", va dir Trump aquesta setmana després de firmar una ordre executiva per reclassificar algunes ocupacions públiques, un gest que facilitarà l’acomiadament de desenes de milers funcionaris de carrera i el seu reemplaçament per quadros polítics.

"Gent espantada"

L’equip del republicà ha anticipat que fins a 50.000 funcionaris en llocs de responsabilitat podrien ser acomiadats. Una de les mesures telegrafiades pel magnat durant la campanya per "fer miques l’Estat profund" i "acomiadar buròcrates deshonestos i polítics de carrera", als quals acusa d’estar destruint el país.

"La gent està espantada. Hi ha por de les represàlies i que algú t’assenyali per no ser prou lleial al president", assegura a aquest diari un altre funcionari, en aquest cas lligat a la política exterior. Trump no ha fet res per dissipar aquests temors. Més aviat al contrari. Abans fins i tot que prengués possessió, el seu equip de transició es va dedicar a qüestionar part de l’organigrama del Consell de Seguretat Nacional (NSC, per les seves sigles en anglès) preguntant-los per quin candidat van votar al novembre, les seves donacions durant la campanya i els seus posicionaments a les xarxes socials, segons ha publicat l’agència Associated Press.

No va ser més que el principi perquè aquesta setmana, en una videoconferència que va durar tan sols dos minuts, els nous responsables de l’NSC van demanar als seus treballadors que recollissin les seves coses per no tornar fins a nou avís. "Deixin que sigui clar: tot aquell que treballi a l’NSC estarà plenament alineat amb l’agenda de l’‘Amèrica primer’", havia dit abans el nou conseller de Seguretat Nacional, Mike Waltz.

"Clientelisme nepotista"

Els canvis de personal en l’aparell governamental són habituals cada vegada que un nou president arriba a la Casa Blanca. Però la designació de càrrecs polítics tendeix a circumscriure’s als llocs de més responsabilitat per mirar de garantir la continuïtat d’un cos d’administradors civils que estigui al marge dels vaivens polítics. Una idea ara greument amenaçada per l’anomenada Schedule F, la clàusula recuperada per Trump per reclassificar milers d’ocupacions públiques.

"És una tornada al sistema de clientelisme nepotista que va imperar als EUA fins a la reforma de l’Administració Pública a finals del segle XIX. Perquè et contractessin llavors no només havies de ser un home del partit, sinó de la facció adequada del partit", assegura a aquest diari l’historiador de la Universitat de Lawrence, Jerald Podair. "Ara Trump torna a posar la lleialtat política per sobre del mèrit com a criteri fonamental per treballar per a l’Estat".

Les purgues i reemplaçaments comencen a prendre cos en tota l’Administració. Els primers que han vist com els seus llocs de treball quedaven en règim de suspensió administrativa, el primer pas per ser acomiadats, són els funcionaris encarregats d’implementar les polítiques de diversitat, igualtat i inclusió (DEI), un programa derogat per Trump. No només això, sinó que, segons The New York Times, s’ha comunicat als treballadors de diversos departaments que hauran d’enfrontar "conseqüències adverses" si no denuncien els companys que s’estiguin saltant l’ordre. Una directiva més pròpia dels règims estalinistes.

Desbandada de diplomàtics

Notícies relacionades

També en el Departament d’Estat, encarregat de gestionar la política exterior juntament amb el Consell de Seguretat Nacional, l’equip de transició del president ha demanat a dotzenes de diplomàtics i càrrecs mitjans que presentin la seva renúncia. I això és només el principi. El recentment creat Departament d’Eficiència Governamental, que dirigirà Elon Musk, l’home més ric del món, prepara una mena de desballestament de l’Administració Pública, on treballen un total de 2,1 milions de persones. "Hi haurà retallades massives de personal i esperem que algunes agències siguin completament eliminades", va dir fa unes setmanes Vivek Ramaswamy, l’empresari que havia de compartir amb Musk la direcció fins que les diferències entre tots dos va obligar Ramaswamy a baixar del carro.

La politització del funcionariat genera inquietud al país. "¿Qui volem que assessori el president?", es pregunta el professor Podair. "¿Algú nomenat per la seva lleialtat o algú capaç de dir-li que alguna proposta no és bona idea?, afegeix. Això precisament és el que li va passar a Trump durant el seu primer mandat, quan molts assessors li van parar els peus. Aquesta vegada no vol la més mínima interferència.