Nou ordre mundial

Després de la primera setmana i una bateria de mesures populistes, ara Trump haurà de fer front a la realitat d’un país que mantenia la influència global gràcies a una puixança econòmica, militar i multilateral, que li permetien mirar cap a l’horitzó amb avantatge. ¿Quin pla té Donald Trump per continuar mantenint l’hegemonia mundial?
L’imperi americà no està en declivi, però ha perdut pistonada. En economia, la Xina està a punt del sorpasso. La globalització ha fet desaparèixer la indústria i la classe mitjana veu l’horitzó fosc. No són els immigrants, sinó la globalització econòmica que ha fet que es redueixi la seva qualitat de vida, deslocalitzant empreses i abaratint productes que ja no té sentit fabricar a occident.
En el militar, el domini continua sent incontestable, però lluny de voler mantenir-lo, Trump li diu a Europa, amb qui compartia visió i forces, que ja no compti amb ell. I quant a l’ordre mundial, ha suspès la contribució a tots els fons internacionals, ha sortit de l’acord de París pel clima i retira el seu finançament a l’Organització Mundial de la Salut, un organisme creat entre altres coses per prevenir pandèmies i evitar nous col·lapses. Tot un catàleg d’intencions que confirma, almenys a aquest costat de l’Atlàntic, que els EUA lluny de ser un soci excepcional han deixat de ser fiables.
Innovació digital
Cert és que en innovació digital, que no és poc, l’Amèrica de Trump continua tenint el lideratge. Per això hem vist els milionaris tecnològics enganxats a un president que desregularà i els desembarassarà el mercat. Però també ho va fer Reagan amb la indústria i l’economia i després va començar el declivi. Ara, si Trump tanca el país sense contribuir al desenvolupament global, construint una potència només amb una elit econòmica i líders radicals, pot ser que no trigui el declivi.
A diferència d’Europa, hi ha països com Rússia, la Xina o l’Índia que esperen veure-ho per passar a reforçar les seves ambicions en el caos que pot obrir el nou ordre mundial.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja