El titella de Putin amb tres dècades de poder a l’esquena
Aleksandr Lukaixenko: És conegut per ser un fanàtic de les patates. Per aquesta raó i pel seu autoritarisme, l’oposició que anhela la democratització l’anomena ‘el Führer patata’.

Russoparlant, comunista, autoritari, fort. Així es poden sintetitzar les característiques bàsiques del president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, un polític experimentat després de més 30 anys en el poder. Una altra de les facetes més conegudes, especialment important per als seus partidaris, és la de comunista convençut, ja que lidera el país europeu amb el model més semblant a la ja difunta Unió Soviètica i que ha aconseguit mantenir més símbols d’aquella època.
El seu principal aliat internacional és Vladímir Putin, a qui s’ha referit més d’una vegada com el seu "germà gran", cosa que demostra la relació estreta que hi ha entre els dos, però també la influència que té el mandatari rus sobre ell.
Ahir es va enfrontar a un repte visiblement simple: unes eleccions presidencials sense competència real per mantenir-se, almenys, fins al 2030 en el poder. Tot i que el 1994 els observadors internacionals van assenyalar que va arribar al poder de manera neta, en els comicis que el van seguir no van dir el mateix i van assenyalar irregularitats en repetides ocasions.
Sauna i vodka
La gota que va fer vessar el vas va ser el 2020. Mentre ell confiava en la sauna i el vodka com a remeis contra la pandèmia de la covid, els seus compatriotes van intentar fer-lo fora del poder de bona manera amb la candidatura de Sviatlana Tsikhanóuskaia, que competia pel poder en nom del seu marit empresonat, Serguei Tikhanovski. Després de les acusacions de frau, l’oposició va sortir al carrer sense por.
El poder de Lukaixenko va trontollar, però va aconseguir reprimir la dissidència i, amb l’ajuda de Putin, treure’s de sobre aquest problema. El seu germà no el va deixar caure, però no per fraternitat, sinó per interès. La revolució en contra seu, tot i que va fracassar, el va convertir en algú amb menys paciència i que deixa menys marge al discurs dissident, tal com evidencia el to desafiador que va mostrar en entrevistes posteriors.
Notícies relacionadesActualment és el líder europeu més pròxim al Kremlin amb molta diferència. Putin i ell tenen perfils semblants: són dos homes tallats a l’antiga, nascuts els anys 50 en plena guerra freda, amb aversió a Occident i que enyoren els temps soviètics. Tot i que en aquest últim factor hi ha alguns matisos. Putin troba a faltar ser una potència, mentre que Lukaixenko enyora més el sistema comunista: va ser el líder d’una explotació agrària soviètica de règim cooperatiu, un kolkhoz.
Els que li donen suport, recorden amb èmfasi la seva imatge com l’únic membre del Parlament bielorús que va votar contra separar-se de l’URSS.
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Habitatge Barcelona projecta les primeres demolicions per començar a construir 3.360 pisos entorn de la Sagrera el 2029
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Menys incidents La població de senglars a Collserola cau per la sequera i el control de fauna
- Polèmica editorial Anagrama es desvincula d’‘El odio’ i torna tots els drets del polèmic llibre a Luisgé Martín
- Jubilació Això és el que perds de pensió si decideixes jubilar-te abans de temps
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)