Canvi als EUA
El ‘memecoin’ no agrada
Els actius de Trump van assolir un valor hipotètic de 58.000 milions de dòlars en dos dies a partir de vendre als seus seguidors aquestes monedes que no són de curs legal.

Recreación física de criptomonedas. /
Donald Trump ja ha començat a contrariar alguns dels seus aliats. El sector de les criptomonedes, que el president va abraçar en la seva campanya presidencial mentre li enviaven milions de dòlars en donacions, té ara altes expectatives posades en la desregulació promesa. Però, tres dies abans de la seva investidura, Trump va treure la seva pròpia criptomoneda. En concret, una memecoin (literalment, una moneda mem), que no té cap valor corrent, sinó que només té una funció especulativa. Aquest gest, llegit com una exhibició de poder amb finalitats únicament lucratives, va ser rebut com una galleda d’aigua freda en un sector que sent que fa anys que lluita perquè el prenguin seriosament i avança els múltiples conflictes d’interès de tenir un empresari que tregui profit de la Casa Blanca.
En només dos dies, la criptomoneda de Trump va arribar a un valor hipotètic total de 72.000 milions de dòlars, segons va difondre la mateixa empresa familiar Trump Organization, que és el propietari últim del 80% d’actius, és a dir, d’uns 58.000 milions de dòlars. Això l’hauria convertit (va durar poc) en una de les persones més riques del planeta. No obstant, aquesta és una valoració teòrica, ja que es basava en un càlcul fictici de totes les monedes que esperen posar en circulació, de les quals només han posat el 20%. A més, són molt volàtils. De fet, al cap de 24 hores, la seva dona, la primera dama, va treure una moneda idèntica amb el seu nom, Melania, i el desplaçament d’alguns dels compradors d’un producte a l’altre va fer que la memecoin presidencial es devalués fins a la meitat.
Notícies relacionadesDe la broma a l’especulació
Les memecoins no són una divisa real, a diferència, per exemple, del bitcoin i l’ether, les dues més conegudes, que es van crear en un intent d’emular i millorar el curs de diners tradicionals, sobretot pagar compres en línia. La primera memecoin de la història (i també la més valuosa fins ara) es diu dogecoin (de l’anglès dog, gos), ja que va començar amb una foto d’un gos que s’havia fet viral i que es va convertir en la cara estampada en la icona de la moneda. Moltes memecoins tenen el símbol de mascotes, però la de Trump utilitza com a emblema una imatge del republicà amb el puny en alt després del tret que va rebre a l’orella en un míting de campanya. L’única utilitat de les memecoins és col·leccionar-les o recaptar diners comprant-les i venent-les a més preu. Això és el que la família Trump i el seu cercle més pròxim estan fent.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Producte definitiu Com treure la humitat de casa de forma definitiva
- Salut ocular Ulleres gratis per a nens: la data, cada vegada més a prop
- Negociacions Junts apressa el PSOE a complir els pactes pendents i fixa el mes de maig com a data límit
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants