Una guerra comercial total

Els aranzels de Trump revifen les tensions econòmiques globals, desencadenen respostes enèrgiques dels seus principals socis comercials i aviven el risc d’una guerra comercial a gran escala. Des del Canadà a la Xina, la resposta ha sigut contundent, amb una excepció: Rússia.

Una guerra comercial total
2
Es llegeix en minuts

Des del seu retorn al poder, el president dels EUA, Donald Trump, ha desplegat una sèrie de mesures proteccionistes que prometen reconfigurar el comerç internacional. En un escenari de tensions creixents, el mandatari busca reequilibrar el que considera relacions comercials injustes. Les recents ordres executives, firmades des de Mar-a-Lago, han posat en marxa aranzels sobre productes importats de països clau, mentre s’ha obert un nou front en les relacions amb la UE.

Aranzels imposats a Mèxic, el Canadà i la Xina.

En una operació que ja ha començat a tenir repercussions, Trump ha imposat aranzels sobre les importacions procedents de Mèxic, el Canadà i la Xina. Amb l’objectiu de frenar el que ell descriu com una "invasió sense precedents" de fentanil il·legal i migració irregular, la Casa Blanca va justificar aquestes mesures en termes de seguretat nacional. Els aranzels sobre Mèxic i el Canadà s’han establert en un 25% per a la majoria dels productes, amb una excepció per a l’energia canadenca, que tindrà un gravamen reduït del 10%. De la mateixa manera, a les importacions xineses se’ls va aplicar un aranzel addicional del 10%, complementat amb el tancament del "buit de mínims" que permetia l’entrada lliure d’impostos a enviaments de fins a 800 dòlars. Aquestes accions es van executar mitjançant la Llei de Poders Econòmics d’Emergència Internacional.

L’amenaça a la Unió Europea.

Tot i que encara no s’han materialitzat aranzels concrets contra el bloc europeu, Trump ha deixat clar el seu descontentament amb la Unió Europea. Des del Despatx Oval el president va afirmar que el bloc "ens ha tractat molt malament" i va advertir que, en cas de no augmentar substancialment les seves compres de productes nord-americans, especialment en sectors com l’automobilístic i l’agrícola, s’enfrontaran a mesures aranzelàries significatives. La declaració s’emmarca en una disputa que feia temps que es gestava, ja que el novembre passat la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ja havia suggerit que la solució per evitar una guerra comercial amb Washington impliqués incrementar les compres de productes energètics i armament dels EUA. D’aquesta manera, el president Trump vol pressionar al bloc perquè assumeixi una postura més activa en la reestructuració de la relació transatlàntica.

Reaccions internacionals.

La resposta a les mesures de Trump ha sigut immediata i variada. Al Canadà, el primer ministre Justin Trudeau es va mostrar contundent, anunciant una resposta aranzelària que afectarà productes nord-americans per un valor significatiu. A Mèxic, la presidenta Claudia Sheinbaum va emfatitzar que el seu país no vol confrontació i va proposar la creació d’una taula de diàleg per abordar el problema del narcotràfic. El president Vladímir Putin va aprofitar la conjuntura per afirmar que Trump "restablirà l’ordre" a expenses de les elits europees, que va qualificar de conspiradores contra ell.

Notícies relacionades

Perspectives futures.

Experts adverteixen que sectors estratègics, com l’automobilístic, l’energia i l’agricultura, podrien veure’s afectats, i que això podria pressionar la Reserva Federal per mantenir interessos elevats i contenir la inflació.