"La UE respondrà amb fermesa quan siguem el blanc" alerta Von der Leyen
Els Vint-i-set eleven el to i adverteixen als Estats Units que hi haurà conseqüències
Els líders europeus es van reunir ahir a Brussel·les per reflexionar sobre què pot fer la Unió Europea (UE) per reforçar la seva política de defensa, davant les amenaces de Vladímir Putin i la pressió de Donald Trump, però va ser l’amenaça d’una possible guerra comercial amb els Estats Units el que va acabar marcant una cimera en la qual els Vint-i-set van elevar el to i van avisar que, si hi ha aranzels, hi haurà conseqüències.
"Quan siguem el blanc, de manera injusta o arbitrària, la Unió Europea respondrà amb fermesa", va dir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. L’alemanya va explicar que el missatge dels líders va ser que estigui preparada, "i només puc dir que ho estem", que negociï des del primer moment i sigui pragmàtica. Però, també, que la UE té els seus propis deures i el focus ha d’estar en la millora de la competitivitat a casa.
La guerra comercial que el món temia després de l’arribada de Trump a la Casa Blanca ha començat. El president dels Estats Units va imposar dissabte passat aranzels del 10% a la Xina, i del 25% al Canadà i Mèxic, tot i que ha suspès temporalment la mesura al seu veí del sud. Sobre Europa, de moment, pesa l’amenaça, però no una decisió.
Fa setmanes que Trump assegura que Europa tracta els EUA "molt, molt malament", que diu que la UE és "una atrocitat" i que adverteix que imposarà aranzels als productes europeus. Divendres passat, va anunciar que aquests aranzels arribaran "molt, molt aviat".
El missatge des de Brussel·les en les últimes setmanes ha sigut sempre el mateix. Les economies europea i nord-americana estan profundament vinculades. Milions de llocs de treball estan en joc. Les guerres comercials no són bones per a ningú i amenacen el creixement econòmic. Però la UE està llesta per a qualsevol escenari. Ara, el bloc eleva el to i adverteix que, si hi ha aranzels, hi haurà respostes.
Pequín, el beneficiat
Notícies relacionades"Si ens ataquen en qüestions comercials, Europa haurà de respondre i fer-se respectar", va dir el president francès, Emmanuel Macron, a la seva arribada a la cimera. També el canceller alemany, Olaf Scholz, va avisar que, com a àrea comercial forta, Europa ha de decidir el seu futur "i respondre amb aranzels a les polítiques aranzelàries", tot i que també va manifestar que la millor via és la cooperació. El ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares, va assegurar a Europa Press que la UE té "instruments per defensar-nos de qualsevol tipus d’agressió comercial".
Kaja Kallas, cap de la diplomàcia europea, va tornar a repetir que en una guerra comercial entre els EUA i la UE és Xina la que es beneficia. La mateixa Comissió, a través d’un portaveu, va advertir el cap de setmana passat que la UE respondria "amb fermesa" a qualsevol imposició d’aranzels "injusta o arbitrària" sobre els seus productes. El mateix portaveu insistia que hi ha molt en joc, els aranzels provoquen pertorbacions en l’economia, i "són nocius per a tots els costats".
- Cultura popular La Candelera riu a Catalunya: això és el que passarà amb l’hivern
- La Casa Orsola o el Círculo Ecuestre
- Pisos turístics Gonzalo Bernardos té el culpable de dinamitar el mercat de l’habitatge: «Mirar cap a un altre costat…»
- Carta d’Albert Ollé El propietari de la Casa Orsola, fart de les crítiques: «Acabaré venent la finca»
- Enric Pérez pren força com a alcaldable a Ripoll en la moció de censura que faria fora Orriols
- Causa judicial El jutge Hurtado deriva les queixes de García Ortiz a un jutjat ordinari
- Una investigació Viatge al centre del cas de González Amador
- Diana Morant: "A mi ningú em va posar a dit i jo no posaré a dit ningú"
- Junta directiva del PP Feijóo es reivindica després del gir de les pensions i carrega contra Vox
- Crisi a Castella i Lleó García-Gallardo dimiteix per "discrepàncies" amb Abascal