Serveis d’intel·ligència demanen ajuda ciutadana contra espies russos i xinesos
Les agències de seguretat d’Alemanya, el Regne Unit, els Països Baixos i Finlàndia emeten advertències sol·licitant implicació en la protecció
"Els serveis d’intel·ligència russos estan utilitzant les xarxes socials i els serveis de missatgeria per reclutar voluntaris per a operacions de sabotatge, espionatge i propaganda", adverteix des de principi d’any en xarxes socials i internet l’Agència Federal per a la Protecció de la Constitució d’Alemanya (BfV, en les sigles en alemany).
El servei d’intel·ligència i contraespionatge d’Alemanya ha decidit parlar directament a la ciutadania sobre l’activitat desestabilitzadora russa que hi ha al seu territori. Han fet advertències semblants els serveis homòlegs dels Països Baixos, Finlàndia i el Regne Unit, aquest últim també en relació amb amenaces provinents de la Xina.
La BfV alemanya ha habilitat dos números de telèfon i un compte de correu i promet "tractament confidencial". La campanya es diu Sabotage Stoppen. En un fullet pregunten al lector: "¿Li han ofert un pagament a canvi de difondre contingut prorús, recopilar informació sobre persones o objectes o cometre danys específics a la propietat?". I afegeixen: "¿Té coneixement de persones, canals o plataformes dedicats a aquestes tasques?". El díptic està editat en alemany, anglès, rus i ucraïnès. S’estima que Alemanya acull fins a tres milions de ciutadans russos o descendents d’aquest tipus d’immigració, i una mica més d’1,1 milions d’ucraïnesos.
Els Països Baixos
Per la seva part, l’AIVD, o Servei General d’Intel·ligència i Seguretat dels Països Baixos, explica als seus confidents ocasionals, a la seva pàgina web: "Només es pot posar en contacte amb nosaltres per telèfon o per escrit; no pot enviar un correu electrònic a l’AIVD, ja que és vulnerable a la pirateria i les escoltes il·legals". L’agència holandesa i el Ministeri de l’Interior interpel·len: "¿Té informació que pugui ser d’importància per a l’AIVD, per exemple, sobre terrorisme o espionatge? En aquest cas, ens pot trucar o escriure".
L’any passat, l’AIVD va publicar notes sobre creixents "amenaces" a la seguretat o l’ordre institucional holandesos. Des del 2023, adverteix ciutadans i empreses sobre vulnerabilitats cibernètiques que considera "una amenaça per a l’economia nacional".
L’Agència Nacional de Seguretat Protectora (NPSA) de la Gran Bretanya ha llançat una campanya similar en xarxes i a YouTube per avisar dels riscos de les relacions amb estrangers. Es titula Think before link (Pensa abans de connectar) i se centra en plataformes com LinkedIn o Facebook. Adverteixen que si s’és funcionari del Govern, militar, agent de seguretat, científic o coneixedor d’infraestructures crítiques, s’ha de ser molt cautelós a l’acceptar invitacions, propostes d’amistat, de col·laboracions ocasionals amb entitats de països no homologables democràticament.
Notícies relacionadesEn un dels seus anuncis, una científica britànica rep una proposta ben pagada per ser conferenciant en un congrés organitzat en un gran país autoritari. El risc: a les seves xarxes penetrarà el poder polític i militar d’aquest país, o algun grup de hackers que treballen per a aquests règims. Per aturar aquesta amenaça, l’NPSA ha creat una aplicació gratuïta difosa per Google Play per identificar els perfils falsos utilitzats per espies estrangers i altres actors maliciosos.
Per la seva banda, el Servei d’Intel·ligència i Seguretat de Finlàndia (SUPO) també manté una petició de contacte a la seva web amb e-mails del seu personal i un telèfon de comunicacions o avisos de la ciutadania.
- Descarbonització Catalunya garantirà uns 1.400 milions d’euros en ajuts per comprar cotxes elèctrics i triplicar punts de recàrrega
- Laboral ¿Com m’afecta la reducció de la jornada laboral si ja treballo 37,5 hores a la setmana o menys?
- Petició de suport públic Catalunya és la segona regió europea amb més treballadors en la indústria farmacèutica
- Sostenibilitat El Govern estima que Catalunya perd 10.000 milions a l'any per la falta de sobirania energètica
- Seguretat Parlon admet més actituds violentes des de la pandèmia però nega un repunt de la perillositat a Catalunya