La proposta causa l’aplaudiment israelià i el ‘no’ dels països àrabs

Guterres alerta de l’intent de "neteja ètnica" a Gaza i de "la sistemàtica i aterridora deshumanització de tot un poble"

La proposta causa l’aplaudiment israelià i el ‘no’ dels països àrabs
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

El sotrac que va provocar Donald Trump no només es va sentir a Gaza. Les seves incendiàries declaracions afirmant que els EUA "tomaran el control" de l’enclavament palestí i advocant per un desplaçament "permanent" de la població local van arribar a cada racó del Pròxim Orient. I, exceptuant els socis ultradretans del primer ministre israelià, les reaccions no han sigut gaire positives.

"La Riviera del Pròxim Orient".

Per a Trump, el projecte de Gaza implica transformar-la en "una Riviera del Pròxim Orient". "Serà una cosa de la qual tot el Pròxim Orient podrà estar molt orgullós", va dir després d’al·legar que "Gaza no és un lloc perquè hi visqui la gent", ja que "ha sigut molt desafortunat per a ells". Ni menció a Benjamin Netanyahu, principal culpable de "la mort i la destrucció" de Gaza.

Aplaudiments a Israel.

"Gràcies a Déu per aquest miracle", va tuitejar el ministre de Cultura i Esports, Miki Zohar, del Likud de Netanyahu. L’entusiasme que se sentia als despatxos de Jerusalem va ser traslladat a les xarxes socials, sobretot per aquells socis ultradretans de l’actual Executiu. "Gràcies, president Trump, junts farem que el món torni a ser grandiós", va publicar a X el ministre de Finances, el colon radical Bezalel Smotrich.

Rebuig de Hamàs.

El portaveu de Hamàs, Sami Abu Zuhri, va qualificar les declaracions de Trump de "ridícules i absurdes". Qualsevol idea d’aquest tipus és "una recepta per crear caos i tensió" capaç d’"incendiar" la regió, va afegir. "El nostre poble a la Franja de Gaza no permetrà que aquests plans es portin a terme, i el que es requereix és posar fi a l’ocupació i l’agressió contra el nostre poble, no expulsar-lo de la seva terra", va remarcar.

Sense els països àrabs.

Part del pla de Trump inclou que Jordània i Egipte acullin els dos milions de gazians que serien expulsats de la seva terra. Però tant Amman com el Caire han rebutjat formar part d’aquests esforços que podrien ser vistos com una neteja ètnica dels palestins. I l’Aràbia Saudita va ser molt clara: no establirà vincles amb Israel sense la creació d’un Estat palestí. En un comunicat del Ministeri de Relacions Exteriors, va insistir que el príncep hereu saudita, Mohammed bin Salman, va afirmar la posició del regne de "manera clara i explícita".

Neteja ètnica.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el secretari general de l’ONU, António Guterres, va advertir contra qualsevol intent de "neteja ètnica" a Gaza. "L’essència mateixa de l’exercici dels drets inalienables del poble palestí és el dret dels palestins a viure simplement com a éssers humans a la seva pròpia terra", va dir davant el comitè de l’ONU sobre els drets palestins. Però "la realització d’aquests drets està cada vegada més lluny, cada vegada més fora del nostre abast", va denunciar, descrivint "la sistemàtica i aterridora deshumanització i demonització de tot un poble".

Per la seva banda, l’organització Veu Jueva per l’Acció per la Pau va tuitejar: "Això no és només immoral i inhumà, és un crim contra la humanitat". I Paul O’Brien, director executiu d’Amnistia Internacional Estats Units, va remarcar que expulsar tots els palestins de Gaza "equival a destruir-los com a poble".