Trump defensa un pla il·legal i poc viable per apoderar-se de Gaza
La idea del president dels EUA d’expulsar els gazatins i convertir la Franja en la «Riviera del Pròxim Orient» viola el dret internacional / La Casa Blanca va matisar que la reubicació seria "temporal"

Abans del soroll, la realitat. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, no va viatjar aquesta setmana a Washington per vendre a Donald Trump una parcel·la a Mar-a-Gaza sinó per convèncer-lo dels seus plans per enfonsar la treva a l’enclavament devastat per les seves tropes quan conclogui la primera fase de l’acord d’alto el foc. "El primer ministre ja ha deixat clar que no està interessat a acabar amb la guerra ni passar a la segona fase. La seva coalició s’enfonsarà si ho fa", va dir a Haaretz abans de la reunió un membre de l’equip negociador israelià. "Israel no necessita trencar l’acord per si mateix, en té prou amb crear certes condicions perquè Hamàs ho faci". Del tema, no obstant, amb prou feines es va parlar públicament dimarts. Va quedar enterrat pels focs artificials de Trump per fer de Gaza una colònia nord-americana, expulsar els seus habitants i transformar-la en "la Riviera del Pròxim Orient".
Condemnes internacionals
Les idees exposades pel magnat (que la Casa Blanca va mirar de matisar ahir al dir que la reubicació dels gazatins seria "temporal" i assegurant que el president "no s’ha compromès a desplegar soldats nord-americans sobre el terreny") van causar tant estupor dins i fora dels Estats Units, amb una infinitat de condemnes internacionals, que és difícil separar la palla del blat. Però algunes qüestions semblen haver-se aclarit després de les compareixences del líder nord-americà al costat de Netanyahu. Trump recolza els plans de la dreta israeliana per buidar Gaza dels seus més de dos milions d’habitants palestins. "Tots ells", va dir a la tarda. "Crec que estarien encantats". També sembla inclinat que Netanyahu pugui reprendre la seva campanya militar fins a convertir completament l’enclavament en una "zona de demolició", com no es cansa de descriure-la. "Gaza ha de ser alliberada de Hamàs. Els EUA estan disposats a liderar i a fer Gaza bonica una altra vegada", va escriure durant la jornada a X el seu secretari d’Estat, Marco Rubio, repetint el mantra israelià per justificar la represa de l’ofensiva.
I paral·lelament la família Trump, regada amb diners saudites en els últims anys, sembla decidida a treure profit de la reconstrucció. Amb o sense palestins dins. "És una propietat molt valuosa al costat del mar", va dir al febrer el seu gendre, Jared Kushner. "Té una ubicació fenomenal, a la platja i amb el millor clima", va seguir ahir el president. "Es poden fer algunes coses fantàstiques amb Gaza". El que transpira en el fons és una clara intenció de liquidar la causa palestina, d’acord amb el que va fer durant el seu primer mandat. Llavors va reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel en contra del consens internacional i va deixar els palestins tirats a la cuneta amb els seus Acords d’Abraham, que van acabar amb el principi de pau per territoris que havia guiat fins aleshores totes les fórmules per resoldre el conflicte.
I ara Trump sembla disposat a donar-los el cop de gràcia i, pel camí, a l’entelèquia dels dos estats, a la qual continua aferrant-se Europa per justificar la seva inacció en el conflicte. Amb una Gaza potencialment sense palestins, Jerusalem sota sobirania exclusiva d’Israel, només quedaria Cisjordània com a llar potencial de l’Estat palestí. Però el republicà va confirmar també ahir que la seva Administració sospesa reconèixer la sobirania israeliana sobre el territori ocupat i donar via lliure a l’Estat jueu per a la seva annexió. La ideologia que filtra de la seva Administració podria resumir-se en el que va dir fa uns anys Mike Huckabee, l’home nomenat per Trump per ser ambaixador dels EUA a Israel: "No existeix tal cosa com els palestins. Ni existeix tal cosa com els assentaments, ni tal cosa com l’ocupació".
"La norma fonamental que s’està violant, imperativa en el dret internacional, és el dret a la lliure determinació del poble palestí", assegura a aquest diari la catedràtica de Dret Internacional Públic de la Universitat Carlos III Ana Manero. "El poble palestí no pot passar de viure en un règim colonial sotmès al control d’Israel a un altre sota el control dels EUA. La comunitat internacional està obligada a intervenir en l’assumpte i no reconèixer aquesta possible sobirania". En paral·lel, afegeix, Washington incorreria en el desplaçament forçós dels gazatins, que és un "crim de guerra i un crim contra la humanitat".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- A Horta-Guinardó El cost per reparar una caldera deixa sense aigua calenta una guarderia pública de Barcelona
- Accident mortal Moren dos motoristes al xocar amb un cotxe que va envair el carril contrari a Riudarenes
- Malaltia a l’alça L’envelliment eleva les morts per pneumònia a Espanya a màxims històrics: més de 10.300 a l’any
- Mercat de treball La jornada laboral tardarà fins a 30 anys a baixar a 37,5 hores setmanals sense una llei que la redueixi, segons UGT
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Impost sobre la renda Avís d’Hisenda: si cobres més de 32.500 euros, tingues en compte això en la teva declaració
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Consells per viatjar amb el gos o el gat durant les vacances
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample