Brussel·les defensa la Franja "com a part integral de Palestina"

La UE triga 48 hores a respondre als EUA a través d’un portaveu, en lloc d’un dirigent

La consigna és no reaccionar a cada provocació del líder nord-americà, sinó a plans concrets

Brussel·les defensa la Franja "com a part integral de Palestina"
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Ríos

La Comissió Europea va dir ahir que Gaza és "part integral de Palestina" i va defensar la solució dels dos Estats, en resposta a la proposta Donald Trump, que dimarts després d’una reunió amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va dir que els Estats Units prendrien el control de la Franja.

Gaza és part integral de Palestina, la pau al Pròxim Orient passa per garantir la solució dels dos Estats, Israel i Palestina, en igualtat de condicions, i no hi ha d’haver més desplaçaments forçats. Aquest és el missatge de Brussel·les a les declaracions del president dels EUA sobre l’expulsió dels dos milions de residents a l’enclavament.

L’Executiu comunitari va trigar gairebé 48 hores a reaccionar, i ho va fer a través d’un portaveu. No van ser ni la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen; ni el president del Consell, Antonio Costa; ni la cap de la diplomàcia europea, Kaja Kallas, sinó un portaveu. Cap dels líders de les institucions de la Unió Europea (UE) s’ha pronunciat encara.

"La UE continua fermament compromesa amb la solució dels dos Estats, que considerem que és l’únic camí per aconseguir la pau a llarg termini entre israelians i palestins", va dir el portaveu de la Comissió per a la política exterior, Anouar El Anouni. El Anouni va insistir que Gaza és part integral d’un futur Estat palestí. També que la mateixa presidenta de la Comissió va defensar en el passat que "no hi ha d’haver més desplaçaments forçats".

França i Alemanya, més dures

La declaració contrasta amb la d’alguns països membres, que han sigut més durs. Tant França com Alemanya han advertit en sengles comunicats dels seus ministres d’Exteriors que el desplaçament forçat de la població seria "inacceptable" i suposaria una violació greu del dret internacional. Els francesos han anat més lluny i han rebutjat que un tercer país prengui el control de la Franja.

No és la primera vegada que en els tot just 15 dies que Trump porta en el càrrec fa declaracions semblants. Fa una setmana, el president dels EUA va fer una crida a desplaçar la població de Gaza a Egipte i Jordània. Quan Kallas va ser preguntada al respecte en dues ocasions, abans i després del Consell de Ministres d’Exteriors de la UE dilluns, el missatge va ser calcat.

La cap de la diplomàcia europea té un guió per a la regió i s’hi cenyeix paraula per paraula. "Els palestins han patit molt. I tant els israelians com els palestins es mereixen la pau", va dir Kallas després de l’última reunió dels ministres d’Exteriors la setmana passada. Sense respondre directament, l’estoniana es va limitar a destacar la importància de l’alto el foc, i la necessitat que hi hagi un acord permanent perquè cessin les hostilitats i pugui construir-se una pau duradora entorn de la solució dels dos Estats. El missatge és pràcticament el mateix des que arribés al lloc, independentment de la situació al terreny.

Notícies relacionades

El contrast és notable respecte al seu predecessor, Josep Borrell, que va ser molt més dur i més crític amb el Govern de Netanyahu. Però el cert és que això no sempre va provar bé entre les capitals, que en ocasions lamentaven que l’excap de la diplomàcia europea expressava la seva opinió com si fos la dels Vint-i-set.

Però la consigna a Brussel·les és no reaccionar a cada provocació de Trump, sinó a decisions i plans concrets. La política exterior de la UE es defineix per unanimitat. Això, habitualment, suposa ja un repte. I amb un president dels EUA que planteja idees amb serioses conseqüències en cada roda de premsa, encara més.