La nova política de la Casa Blanca

Israel prepara la "sortida voluntària" dels gazians i exigeix que Espanya els aculli

El 82% dels israelians jueus recolzen que els palestins de la Franja siguin «ressituats» com proposa Trump i només el 3% ho veu immoral 

Albares rebutja "taxativament" la pretensió del Govern hebreu

Que la població sigui expulsada del seu territori podria considerar-se neteja ètnica

Israel prepara la "sortida voluntària" dels gazians i exigeix que Espanya els aculli
4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

A Israel, la ultradreta es frega les mans. I no vol perdre ni un segon del momentum que el president dels Estats Units, Donald Trump, els ha regalat. Aquest dimecres, entre aplaudiments de l’extrema dreta israeliana, majoritària a l’actual Executiu, l’inquilí de la Casa Blanca va anunciar els seus plans perquè Washington "controli Gaza" advocant pel desplaçament "permanent" de la població local i convertir-la en la "Riviera del Pròxim Orient". Tot just 24 hores després, el ministre de Defensa, Israel Katz, va ordenar l’Exèrcit que prepari un pla per permetre la "sortida voluntària" dels 2,1 milions de palestins que malviuen entre les ruïnes de la Franja de Gaza.

"Acullo amb satisfacció l’audaç pla del president Trump, els residents de Gaza han de tenir la llibertat de sortir i emigrar, com és la norma arreu del món", va dir Katz, citat pel Canal 12 d’Israel. Quan se li va preguntar qui acollirà aquests centenars de milers de palestins, Katz va assenyalar cap aquells països que s’han oposat a les operacions militars d’Israel a Gaza. "Països com Espanya, Irlanda, Noruega i altres, que han llançat acusacions i afirmacions falses contra Israel per les seves accions a Gaza, estan legalment obligats a permetre que qualsevol resident de Gaza entri als seus territoris", va assenyalar, sense concretar quines són aquestes obligacions legals.

Resposta espanyola

La resposta d’Espanya no va trigar a arribar per boca del ministre d’Exteriors José Manuel Albares. "La rebutjo taxativament, i ningú ha d’entrar en un debat sobre on han d’anar els palestins i, en concret, els palestins gazians, perquè aquest debat està tancat per ells mateixos: la terra dels palestins gazians és Gaza", va dir en una entrevista a Ràdio Nacional d’Espanya. El ministre va afegir que "Espanya pren les seves decisions sobiranament, cap tercer li ha de dir què fer", tot i que sí que s’ha compromès a ajudar la reconstrucció de Gaza, que segons la posició espanyola ha de formar part d’un futur Estat palestí de facto amb capital a Jerusalem Est i connectada amb Cisjordània.

Segons va informar el Canal 12, el pla de l’actual ministre de Defensa, en el càrrec des de fa uns mesos després de la destitució de Yoav Gallant per oposar-se a l’ambició bèl·lica del primer ministre, Benjamin Netanyahu, inclouria opcions de sortida a través de passos fronterers terrestres i acords especials per a la sortida per mar i aire. La Franja de Gaza no compta amb aeroport des que l’aeroport Yasser Arafat, inaugurat el 1998, cessés les seves operacions tan sols tres anys després quan Israel va bombardejar l’estació de radar i la torre de control i, unes setmanes més tard, les excavadores tallessin la pista d’aterratge, fet que va deixar les instal·lacions aèries inoperatives.

Katz va anunciar que es presentarà una proposta per a la reconstrucció d’una "Gaza desmilitaritzada, lliure d’amenaces [a Israel] en l’era posterior a Hamàs, un projecte que portarà molts anys completar". "Hamàs ha utilitzat la població de Gaza com a escuts humans i ha construït una infraestructura terrorista al cor de la població civil, i ara els té com a ostatges, els fa xantatge amb ajuda humanitària i impedeix la seva sortida de Gaza", va denunciar. Segons el ministre de Defensa, el pla de Trump per a Gaza també podria ajudar la població de Gaza a establir-se als seus països de destí "de la millor manera possible".

Rebuig mundial

Notícies relacionades

De moment, cap país al món ha expressat la seva intenció d’acollir els palestins de Gaza. Més aviat al contrari, la gran majoria de governs han expressat la importància que la població local de l’enclavament es quedi a la seva terra, tal com desitja. Si és expulsada del seu territori, aquestes accions podrien considerar-se neteja ètnica. Grans potències mundials com la Xina, Alemanya i Rússia han criticat el pla de Trump, al·legant que fomentaria "nou patiment i nou odi". L’Aràbia Saudita ha rebutjat la proposta de pla, i ha insistit en la importància de crear un Estat palestí. També el rei Abdullah de Jordània, que es reunirà amb Trump la setmana que ve, va rebutjar qualsevol intent d’annexionar terres i desplaçar els palestins.

En canvi, la ultradreta israeliana, capitanejada pels colons radicals Itamar Ben-Gvir, exministre de Seguretat Nacional, i Bezalel Smotrich, ministre de Finances, viu el seu moment més dolç. Però els seus somnis expansionistes i contraris al dret internacional, a costa d’expulsar la població local, ja no són una excepció en la societat israeliana. Un 82% dels israelians jueus recolza que els gazians siguin "ressituats" en altres països, segons un sondeig publicat dimarts per l’Institut de Polítiques del Poble Jueu, amb seu a Jerusalem. Un 52% ho veu "pràctic", mentre que un 30% ho considera "desitjable", però poc realista. Només un 3% de la societat israeliana ho considera "immoral".