CONTEXT
Aranzels que empobreixen
El nou proteccionisme dels Estats Units podria reduir el PIB a Europa l’1%, tot i que alguns països i sectors patiran més
A Espanya, on les exportacions als EUA només representen el 5% del total, la contracció pot arribar al 0,7%
![Aranzels que empobreixen Aranzels que empobreixen](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/52fec6ba-cb9c-4363-a4e1-2cf81587bc0e_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
En les últimes dècades, l’eliminació de barreres comercials entre països ha dinamitzat el comerç, cosa que ha accelerat el creixement econòmic, ha reduït costos per als consumidors, ha fomentat l’ocupació i ha contribuït a una millora general del nivell de vida. Ara amb la tornada de Donald Trump s’està produint l’efecte contrari. Trump ha començat a complir la promesa d’imposar aranzels i ja els ha anunciat per a Mèxic, el Canadà i la Xina, entre d’altres. Aviat li tocarà el torn a la Unió Europea, argumentant que no compra prou productes nord-americans, com l’armament. El proteccionisme desencadenarà una guerra comercial. De moment, la Xina ja hi ha respost imposant aranzels als Estats Units i altres restriccions. No és nou, ja va passar en el primer mandat de Trump. Tota acció genera una reacció.
¿Quines conseqüències tindran aquestes mesures? Segons un informe de la London School of Economics, el nou proteccionisme podria reduir el PIB dels Estats Units i el de la Xina prop d’un 1%. A Europa, Goldman Sachs preveu un impacte semblant, amb una caiguda del PIB de l’1%, tot i que alguns països i sectors en patiran més. Alemanya, per exemple, amb una forta exposició al mercat nord-americà, podria veure reduït el PIB en un 1,12%. A Espanya, on les exportacions als EUA només representen el 5% del total, la contracció pot arribar al 0,7%. A escala sectorial, l’automoció europea seria una de les més perjudicades, amb una caiguda de les exportacions als Estats Units, cosa que afectaria principalment els fabricants alemanys però també altres països europeus. A més, sectors com la indústria química, farmacèutica i agroalimentària també en sortirien perjudicats.
Notícies relacionadesLa resposta europea hauria de començar per la via diplomàtica. Si calgués, es podrien aplicar mesures de reciprocitat sobre productes nord-americans, com en el primer mandat de Trump. Paral·lelament, la UE pot accelerar la diversificació de mercats amb acords comercials com el del Mercosur i recolzar els sectors més afectats, com l’agroalimentari i el de l’automòbil. A més, farà falta accelerar la posada en marxa de les propostes de l’informe Draghi i reforçar la industrialització i la innovació amb la inversió de 800.000 milions d’euros. Això permetria reduir la dependència exterior i enfortir la competitivitat europea.
En definitiva, la tornada de Trump tindrà conseqüències negatives a escala global, la qual cosa perjudicarà el benestar de milions de persones, inclosos els nord-americans. En vista d’aquest escenari, caldrà determinació combinant diplomàcia i reciprocitat, diversificant mercats i impulsant indústria i innovació per reforçar competitivitat i benestar. La Unió Europea ha d’actuar amb intel·ligència. Com assenyalava l’historiador italià Carlo M. Cipolla, l’estratègia de "jo perdo, tu perds" és pròpia de l’estupidesa i porta al declivi general, mentre que l’actitud intel·ligent busca un "jo guanyo, tu guanyes". Fa falta intel·ligència perquè el món guanyi.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Aeroport del Prat Aterra d’emergència un avió a Barcelona per donar assistència mèdica a un passatger
- Crònica rosa Futbol i amor: el partit de la premsa rosa
- Ciència Albirat per primera vegada un diable negre viu a la superfície del mar
- Educació a Catalunya «Sense uns continguts ben assentats és impossible ser competent»: els docents assenyalen les esquerdes dels nous currículums
- Immoble L’arribada d’AstraZeneca posarà en marxa l’edifici Estel a la primavera