«És un tret al peu»

La decisió de Trump de suprimir l’USAID tindrà un gran impacte en l’ajut econòmic i la promoció de la democràcia en el Tercer Món. Mentrestant, propagandistes pro Putin i conspiranoics aplaudeixen.

«Tancant l’USAID, els EUA perden ulls i orelles arreu del món», diu un veterà en cooperació 

L'última gerent de USAID, Isobel Coleman, s'acomiadava del seu personal amb aquesta selfie per a les seves xarxes socials

«És un tret al peu»

Isobel Coleman

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

«D’ordre executiva a ordre executiva», va celebrar Elon Musk el cop donat per Donald Trump a l’agència de cooperació nord-americana USAID. Es referia a la manera com va néixer, per decisió de John F. Kennedy el 1961, i com ha demolit l’agència el nou president, després de 63 anys teixint una xarxa de complicitats exteriors dels EUA.

I mentre Trump, Musk i una legió de seguidors celebrava la mesura, a Madrid, un oficial de les àrees d’Informació de la Policia, expert en intel·ligència global, s’emportava les mans al cap: «¡L’USAID promocionava valors americans, valors democràtics, per tot el món! És un tret al peu. Amb això Putin somriu».

El cop a l’USAID (Agència dels EUA per al Desenvolupament Internacional) té una dimensió humanitària i una altra de geoestratègica. El funcionari de la seguretat de l’Estat no la considera una CIA desestabilitzadora, com argumenten els conspiranoics, ultres i activistes pro Putin, sinó un canal d’ajuda financera i ponts amb la població en racons hostils i depauperats del món. «Era el softpower (poder tou) americà, el que precisament odia Moscou; va ser sempre la bèstia negra del Kremlin», descriu el policia.

Pels diplomàtics occidentals, l’USAID era una extensa xarxa d’amistats, més ben dotada financerament que les agències europees. Kennedy va crear l’USAID en plena guerra freda, amb la Foreign Assistance Act mirant de contrarestar el proselitisme de la Unió Soviètica en el tercer món. Aquesta setmana, veus demòcrates del Congrés nord-americà es lamentaven davant l’agència AP: «El treball de l’USAID és vital per a la seguretat nacional».

«Si consoliden aquest replegament, deixaran camí lliure a Rússia i a la Xina», deplorava l’expert policial, membre de l’administració de Defensa, la ministra de la qual, Margarita Robles, ha advertit del mateix quan Europa se n’ha anat del Sahel i els mercenaris russos han ocupat el seu lloc.

La cooperació internacional es mou en la difusa frontera entre l’element humanitari i l’estratègic. «Operes en un país, fa anys que hi entregues ajuda... És normal que facis amics, i que t’expliquin si viuen malament i per què», explica Jordi I., veterà de l’Agència de Cooperació AECID espanyola. Sense ser la CIA «fulminant l’USAID, els Estats Units perden coneixement, ulls i orelles en molts països», resumeix.

Trump ha afirmat que l’USAID «ha sigut dirigida per un munt de llunàtics radicals», i ha englobat en aquest insult gent com l’última gerent: Isobel Coleman.

Arguments coincidents

Notícies relacionades

Experta en relacions internacionals, propietària d’una immensa agenda, empresària, feminista... Coleman es va acomiadar dels seus companys el 17 de gener fent-se una foto amb ells que va publicar amb la frase «Orgullosa de servir». Aquesta setmana han celebrat l’ofensiva contra l’USAID amb alegria a les xarxes veus que són trumpistes, d’una banda, o partidaris del règim de Vladímir Putin, de l’altra, o de les dues coses.

I s’aprecia coincidència en els argumentaris. Elon Musk ha estat molt actiu explicant que l’USAID «és una organització criminal». Des de Moscou, Aleksandr Duguin, filòsof de capçalera de Rússia Unida, el partit de Putin, ha enfocat l’USAID com «la principal agència d’enginyeria social i foment de les revolucions de colors» (5 febrer a X). El Kremlin sempre ha acusat l’USAID d’impulsar l’Euromaidan ucraïnès, al qual, més que revolució, Moscou titlla de «cop d’Estat feixista».