La UE mobilitzarà 200.000 milions per convertir-se en una potència en IA

Von der Leyen anuncia «la més gran associació publicoprivada del món» en el sector / Els EUA i el Regne Unit es neguen a firmar una declaració a favor d’una intel·ligència artificial "oberta"

La UE mobilitzarà 200.000 milions per convertir-se en una potència en IA
3
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar ahir una ambiciosa iniciativa per convertir la Unió Europea (UE) en una potència en intel·ligència artificial (IA). L’objectiu és mobilitzar, juntament amb el sector privat, uns 200.000 milions d’euros per a inversions que se centraran en "aplicacions industrials i amb objectius crítics".

Von der Leyen va fer l’anunci en la Cimera Internacional de la Intel·ligència Artificial de París, on ahir es van trobar un centenar de líders i caps d’Estat encapçalats pel president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre de l’Índia, Narendra Modi.

"Hem d’actuar i accelerar. Volem que Europa sigui un dels continents líders en IA. I això significa adoptar un estil de vida en el qual la IA sigui a tot arreu", va afirmar Von der Leyen, que també va explicar que en tan sols uns mesos s’han creat a la UE 12 fàbriques d’IA, amb una inversió de 10.000 milions d’euros. "El nostre objectiu és que totes les empreses puguin accedir a la potència informàtica que necessiten", va afegir.

El pla de Brussel·les és aportar 50.000 milions d’euros a la Iniciativa Europea per als Campions de la IA, que s’afegiran als 150.000 milions que ja han compromès més de 60 empreses del sector. "Serà la més gran associació publicoprivada del món per al desenvolupament d’una IA confiable", va remarcar la cap de l’Executiu comunitari.

A més, Von der Leyen va esgrimir la llei d’intel·ligència artificial impulsada pels Vint-i-set, una norma pionera al món, i va destacar la necessitat que els beneficis d’aquesta tecnologia "siguin accessibles per a tothom". "Volem que la IA sigui una força per al bé, on tothom col·labori i se’n beneficiï", va dir davant desenes d’aliats però també rivals en aquest camp, com els EUA o la Xina, que eren a primera fila del plenari escoltant.

La poderosa imatge d’una sala plena de dirigents i magnats de la tecnologia probablement és sinònim d’èxit per a Macron, que va insistir a fer una fotografia en la qual no apareixen el vicepresident dels Estats Units, JD Vance, ni el Regne Unit. Els dos països es van negar a firmar la declaració final que han subscrit 58 països, entre els quals la Xina i els estats membre de la UE, per reclamar una intel·ligència artificial "oberta", "inclusiva" i "ètica". "Associar-se amb ells significa encadenar la seva nació a un amo autoritari que busca infiltrar-se, instal·lar-se i apoderar-se de la seva infraestructura d’informació", va advertir Vance en clara al·lusió al gegant asiàtic. El vicepresident dels EUA va posar com a exemple les exportacions "molt subvencionades" de Pequín amb la seva tecnologia 5G.

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, va parlar de l’anunci de Trump d’imposar aranzels del 25% a totes les importacions d’acer i alumini: "L’acer i l’alumini s’utilitzen en diverses indústries nord-americanes clau. Junts fem que Amèrica del Nord sigui més competitiva. Treballarem amb els nostres socis internacionals i, si arriba el cas, defensarem els treballadors i les indústries canadenques", va insistir.

"Excessiva regulació"

A diferència de Trudeau, JD Vance, no va accedir a l’allau de preguntes de la premsa i va deixar clar que els EUA no es mostraran pròxims a Europa en aquest camp, criticant l’"excessiva regulació europea" amb la IA, que podria provocar la seva mort. "Els Estats Units estan a l’avantguarda i no és un accident. Això és possible gràcies a l’ambient que permet l’experimentació", va afirmar Vance, que després de la seva locució va abandonar el plenari.

Notícies relacionades

Vance era un dels homes més esperats en aquesta cimera, que no només ha participat en aquesta trobada, sinó que també es va reunir amb la presidenta de la Comissió Europea al finalitzar la cimera. Les grans absències han sigut les del president dels Estats Units, Donald Trump, i l’empresari, Elon Musk. Tot i així, els seus noms han sigut molt presents en els debats i en les preguntes sorgides durant la cimera.

Espanya és un dels països que han firmat l’acord no vinculant d’aquesta cimera. El ministre de Transformació Digital i Funció Pública, Óscar López, va insistir que Espanya està molt per davant en inversió d’aquestes noves tecnologies.