Von der Leyen defensa davant Vance unes relacions comercials justes

Brussel·les estudia contramesures "proporcionades"

Von der Leyen defensa davant Vance unes relacions comercials justes
4
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va reafirmar ahir el compromís de la UE per una relació comercial justa entre els Vint-i-set i els Estats Units durant la reunió que va mantenir amb el vicepresident nord-americà, JD Vance, en els marges de la Cimera Internacional d’Intel·ligència Artificial de París.

Segons un comunicat difós per la Comissió, Von der Leyen va fer èmfasi en la "fortalesa de la relació" bilateral i el seu rol vital en el mercat geopolític. Les dues parts van expressar el seu desig de "prioritzar àrees econòmiques d’interès mutu, inclosa l’energia". La trobada, celebrada a la residència de l’ambaixador dels EUA i en la qual va estar present la vicepresidenta de la Comissió i cap de la diplomàcia europea, Kaja Kallas, també va servir per abordar la guerra de Rússia contra Ucraïna, l’enfortiment de la defensa europea i les accions de la Xina.

"Gràcies pel debat sobre els nostres reptes que compartim com a aliats. Des de la seguretat i l’estabilitat fins a la gran promesa de la tecnologia i el desafiament crític de l’excés de capacitat no comercial. Esperem continuar col·laborant amb Trump", va dir Von der Leyen sobre la reunió a través d’un post a la xarxa social X.

Associació de seguretat

Tant Von der Leyen com Kallas van insistir en la necessitat de continuar col·laborant amb l’Administració de Trump, en especial en matèria de seguretat. "Així com els nostres adversaris coordinen les seves accions, nosaltres hem de fer el mateix", va escriure Kallas a X. Per la banda dels EUA, Vance va remarcar que el seu Govern és clar respecte a les seves postures i ambicions comercials, però que continua allargant la mà a Europa: "Hi ha moltes relacions econòmiques que podem desenvolupar amb Europa, però també volem assegurar-nos que realment estem compromesos en una associació de seguretat que sigui bona tant per a Europa com per als Estats Units".

Von der Leyen i Vance tornaran a veure’s les cares a la Conferència de Seguretat de Múnic, divendres vinent, on també hi haurà el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, amb el qual s’espera que tingui una trobada que podria ser decisiva per a la pau a Ucraïna.

Abans de la reunió, la Comissió Europea havia anunciat que estudia contramesures en resposta als aranzels del 25% sobre les importacions d’alumini i acer que Trump va fer oficials dilluns passat, que afecten tot el món i entraran el vigor el 12 de març. "Els aranzels injustificats a la UE no quedaran sense resposta", va dir Von der Leyen, per afegir: "Desencadenaran contramesures fermes i proporcionades". Ni la mateixa Von der Leyen ni el seu comissari de Comerç, l’eslovac Maros Sefcovic, van donar més detalls sobre quines accions estudia l’Executiu comunitari. "Estem analitzant l’abast de les mesures anunciades aquesta nit i respondrem de manera ferma i proporcionada", va afirmar en la mateixa línia que la seva cap Sefcovic, durant una intervenció al Parlament Europeu a Estrasburg.

El comissari va insistir que la UE actuarà "per salvaguardar els interessos econòmics, protegir els nostres treballadors, els nostres negocis i els consumidors". No obstant, va afegir que aquest "no és el nostre escenari preferit" i va obrir la porta a una negociació "per trobar solucions mútuament beneficioses" on sigui possible. Fa setmanes que la Comissió diu que està preparada per a qualsevol escenari. No obstant, els temuts aranzels han arribat i, de moment, Brussel·les no ha respost. "El moment exacte en què ens pronunciem sobre possibles mesures forma part de l’estratègia", va explicar en la roda de premsa diària de la Comissió la portaveu de Von der Leyen, Paula Pinho.

L’Executiu comunitari va al·legar a més que tot i que Trump ha firmat l’ordre executiva, els detalls de les mesures encara no es coneixen i, fins que no siguin notificades, no poden donar una resposta. La presidència polonesa del Consell va organitzar una reunió amb els ministres de Comerç de la UE aquest dimecres a la tarda. Sigui quina sigui la resposta de la UE, haurà de sortir de la Comissió però haurà de comptar amb el suport dels Vint-i-set.

Tant Von der Leyen com Sefcovic van tornar a insistir en la idea que els aranzels són dolents per fer negocis. "Són impostos: dolents per als negocis, pitjors per als consumidors", va afirmar Von der Leyen. Imposant-los, va advertir el comissari de Comerç, "els Estats Units estaran cobrant impostos als seus propis ciutadans, augmentant els costos per als seus negocis i alimentant la inflació".

Sefcovic va lamentar la decisió, per a la qual la UE no veu justificació. El responsable comercial de l’Executiu comunitari va insistir que és econòmicament "contraproduent", especialment "atès el profund nivell d’integració" de les cadenes de producció i el flux comercial i d’inversions entre els EUA i la Unió.

Notícies relacionades

L’eslovac va fer aquest discurs precisament en el marc d’un debat sobre la "nova era comercial", en un món dividit entre els que aposten per la cooperació multilateral i els que opten per la llei del més fort. Sefcovic va alertar que els aranzels no només són negatius per als països directament afectats sinó que poden tenir un impacte negatiu important en el conjunt del sistema comercial.

"En poques paraules: és un escenari en el qual tothom perd", va sentenciar. El comissari va defensar el paper de les institucions com l’Organització Mundial del Comerç però també que la UE no pot ser innocent i ha d’estar preparada per a qualsevol eventualitat. "Sempre protegirem els nostres interessos de mesures injustificades, d’acord amb els nostres valors", va afegir.