La ultradreta no aconsegueix formar govern a Àustria
El radical Kickl dona per trencat el diàleg amb els conservadors per convertir-se en canceller

L’ultradretà austríac Herbert Kickl ha fracassat en l’intent d’accedir al poder al capdavant d’una coalició amb la dreta moderada de l’ÖVP. Cinc setmanes després de rebre del president Alexander van der Bellen l’encàrrec de formar un nou govern, el secretari general del FPÖ, Christian Hafenecker, va qualificar ahir d’"insalvables" els abismes entre el seu partit i els conservadors. Va apuntar així a la convocatòria de noves eleccions, decisió que competeix a Van der Bellen.
Feia dies que els mitjans austríacs estudiaven una possible ruptura davant l’obstinació de Kickl per adjudicar al seu partit el Ministeri de l’Interior. Aquest departament és clau per al control de les fronteres, de la política migratòria i dels serveis secrets, cosa que segons el parer de l’ÖVP és un perill per a la seguretat del país. El FPÖ defensa, a més, una línia "hostil a la Unió Europea", fet que converteix en impracticable una coalició, segons l’opinió del líder dels conservadors, Christian Stocker.
A Àustria s’ha recordat aquests dies l’etapa en què Kickl va ser titular d’Interior, entre el 2017 i el 2019, llavors com a soci menor de l’ÖVP. Va reestructurar el servei d’intel·ligència, i això va generar temors entre altres països aliats, que van deixar de compartir informació amb Viena. Kickl manté vincles molt estrets tant amb Moscou com amb altres ultradretes europees prorusses. A l’obstinació de Kickl per dominar Interior s’hi va sumar la seva pretensió d’impulsar polítiques fiscals proteccionistes des de Finances.
Notícies relacionadesIncertesa
Amb la ruptura de negociacions, Àustria torna a la incertesa en la qual va quedar immersa després dels comicis nacionals celebrats el setembre de l’any passat. El partit de Kickl va quedar en primera posició, amb gairebé un 30% dels vots, però la resta dels partits el rebutjaven com a soci. El president Van der Bellen va encarregar en primer lloc la formació del govern al llavors canceller en funcions, Karl Nehammer, perquè obrís negociacions amb els socialdemòcrates i els liberals. L’intent d’un tripartit sense els ultres va fracassar, fet que va tornar la pilota a Kickl.
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Previsió meteorològica Tornen les pluges a Catalunya: l’avís del Meteocat
- Les pluges abundants treuen els aqüífers catalans de l’uci
- La prolongació de l’L8 ja té totes les obres en marxa
- L’Arquebisbat de Barcelona llança un curs per prevenir abusos a l’Església
- La denunciant de Dani Alves recorrerà l'absolució del futbolista per violació davant el Suprem
- El ministeri i les comunitats aproven el nou pla de salut mental 2025-2027 amb un pressupost de 39 MEUR
- Entendre-hi més El biaix de gènere mata, i no és una exageració
- Al Parlament Una diputada de Junts: «La infermera del CAP em va dir que si fos immigrant em donarien cita avui mateix»