La nova Casa Blanca
Trump obre la guerra comercial amb la UE amb aranzels totals
El líder dels EUA inicia el procés per gravar de forma recíproca els productes dels seus socis en represàlia per impostos que considera «injustos» com l’IVA
Els gravàmens no estan fixats i poden trigar mesos, perquè abans es faran estudis país per país
![Trump obre la guerra comercial amb la UE amb aranzels totals Trump obre la guerra comercial amb la UE amb aranzels totals](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/3e2a4e56-8b33-4767-9306-363633134a06_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
El president dels Estats Units, Donald Trump, va fer ahir un altre pas en la seva escalada proteccionista amb la posada en marxa d’un procés per imposar aranzels recíprocs a tots els seus socis comercials. Tot i que els gravàmens no estan fixats i trigaran mesos a marcar-se i entrar en vigor (si arriben a fer-ho després de segures negociacions), només amb la firma d’un memoràndum que insta les agències federals a estudiar els que s’imposarien país per país ja ha establert les bases per a un terratrèmol en el sistema global de comerç que, en el cas específic de la Unió Europea, posa contra les cordes la relació comercial.
Al considerar com graven els socis comercials els productes nord-americans, no només tindrà en compte els aranzels pròpiament dits, sinó el que el republicà considera altres mesures i barreres, com per exemple impostos (l’IVA en el cas europeu), subsidis a empreses, regulacions, el tipus de canvi o altres factors que, segons la seva opinió, limiten o posen en desavantatge el comerç nord-americà.
Concretament, el memoràndum planteja adoptar mesures de resposta en cinc categories: aranzels imposats a productes nord-americans; impostos que es titllen d’«injustos, discriminatoris o extraterritorials», entre els quals se cita específicament impostos sobre valor afegit, barreres o mesures no tarifàries o el que es defineix com a «polítiques, actes o pràctiques injustes», incloent-hi subsidis i regulació «excessiva» per a empreses nord-americanes que funcionen en altres països; polítiques i pràctiques que porten els tipus de canvi a desviar-se del seu valor de mercat, i qualsevol altra pràctica que els EUA considerin una «limitació injusta o impediment estructural a la competició justa».
«Ens cobren molt més»
«En gairebé tots els casos ens cobren molt més del que els cobrem a ells, però aquests dies s’han acabat», va dir Trump davant els periodistes al Despatx Oval. «És just per a tothom, cap país es pot queixar», va assegurar també el mandatari.
Abans, en una trucada amb la premsa, Pete Navarro, el seu principal assessor comercial, havia dit que l’IVA europeu era «el viu exemple» del que l’Administració de Trump considera un tracte injust a les empreses nord-americanes i va assegurar que Trump «no ho tolerarà més».
«Estimem Europa, els països a Europa, però la UE ha sigut absolutament brutal en comerç», va dir Trump, que entre els seus laments va incloure que «el sistema judicial a Europa» ha sigut molt dur amb companyies nord-americanes, citant Apple, Google i Facebook, i es va queixar també de l’aportació dels europeus a l’OTAN.
El text del memoràndum instrueix el secretari de Comerç i el representant comercial dels EUA a proposar nous aranzels país a país amb la meta de reequilibrar les balances comercials.
Aquest procés pot portar mesos però al Despatx Oval Howard Lutnick, nomenat per dirigir Comerç, va explicar que tots els estudis hauran d’estar completats l’1 d’abril. A partir d’aquest moment, segons Lutnick, Trump podria actuar de forma immediata.
Trump va reiterar que planeja gravar les importacions de cotxes, semiconductors i productes farmacèutics, amb taxes que s’afegiran als aranzels recíprocs. Aquests últims representen una violació de les obligacions dels EUA amb l’Organització Mundial de Comerç, que estableix el mateix tipus d’aranzel per a tots els països membres. Colpejarà amb especial duresa no només la UE, sinó també economies emergents, que imposen aranzels a les importacions nord-americanes més altes que les que els seus productes tenen a l’arribar als EUA.
L’anunci de Trump representa un sisme en el concepte de comerç global. Chad Bown, de l’Institut Peterson per a Economia Internacional, va declarar a The New York Times que «una decisió d’apujar unilateralment els aranzels a les importacions, producte a producte, país a país, seria el cop més gran del president Trump fins al moment al sistema de comerç basat en regles».
L’escalada arriba en la línia dels aranzels del 25% que la setmana passada va imposar a les importacions d’acer i alumini. També ha imposat taxes del 10% als productes de la Xina i ha posposat fins a l’1 de març els del 25% que va anunciar per al Canadà i Mèxic després de segellar-hi acords per intensificar la lluita contra la immigració i el narcotràfic i la seguretat a les seves fronteres. n
Temor de l’afectació en fàrmacs i cotxes
Notícies relacionades«En l’actualitat, la Unió Europea manté uns aranzels a la importació de béns dels Estats Units que de mitjana arriben al 4%, i en canvi, els EUA els mantenen al 3,5%. El més cridaner és que els cotxes fabricats als EUA compten amb aranzels del 10% mentre que els europeus tenen un gravamen del 2,5% quan es venen allà. Els sectors que previsiblement estiguin més afectats per les taxes anunciades per Donald Trump seran el de l’automòbil, les farmacèutiques i també els equipaments industrials. En el cas d’Espanya sols un 5% de les exportacions de béns es dirigeixen als Estats Units», explica Judith Arnal, investigadora principal al Reial Institut Elcano.
PABLO GALLÉN
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Baixa natalitat La Universitat Pompeu Fabra explica per què és cada vegada més freqüent voler tenir només un fill
- Psicologia El pediatra Carlos González explica què passa si els pares discuteixen davant dels seus fills
- Desorientació i falta de solucions
- Estrena ferroviària Renfe inicia amb èxit les proves del nou tren de Rodalies sobre el traçat de la línia R1
- Els joves adults que viuen en parella cauen a la meitat en 50 anys
- Intel·ligència artificial Rànquing dels 10 millors municipis on viure a Catalunya segons la IA
- «El cansament crònic que patim avui és la base de totes les malalties»
- Una cuidadora evita la presó després de robar-li 78.000 euros a una dona de 90 anys a Olot
- Tribunals L'Audiència de Barcelona ordena la imputació de la directora del CNI en un tercer cas Pegasus
- Resolució judicial L’Audiència de Barcelona confirma l’amnistia als 46 policies nacionals investigats per les càrregues de l’1-O