Boris Bondarev: "Putin només comprèn el llenguatge de la força, per això respecta Trump"

Aquest exdiplomàtic rus treballava per a la missió de Rússia davant l’ONU a Ginebra, fins que el 2022 va desertar i va renunciar al seu lloc. Des d’aleshores, és un dels pocs extreballadors dels serveis exteriors russos que s’han atrevit a criticar públicament a Putin sobre la guerra a Ucraïna.

«Putin vol la bandera russa sobre Kíiv, desfer-se de Zelenski i canviar l’ordre mundial»

Boris Bondarev: "Putin només comprèn el llenguatge de la força, per això respecta Trump"
4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Trump vol negociar amb Putin. Però, ¿vol Putin negociar amb Trump?

És paradoxal perquè mai he tingut una opinió especialment alta de la diplomàcia russa. Però en aquest moment Putin ha aconseguit que siguin d’altres els que se li acostin perquè deixi de fer el que està fent. Això és estar en una posició de força. I és brillant, no perquè ell hagi sigut brillant, sinó perquè la política exterior d’Occident és un fracàs total.

¿És cert que Ucraïna està molt danyada per la guerra?

Per descomptat. Putin se sent fort i creu que no necessita la negociació. Considera que està en una posició de win-win, que pot guanyar senzillament lluitant al front de batalla. Rússia compta amb el suport de la Xina, l’Iran i Corea del Nord. ¿Ucraïna què té? ¿L’insuficient suport d’Occident? Els EUA no han entregat cap avió a Ucraïna i Europa al voltant d’uns 100, per a una guerra enorme que requereix milers i milers de tancs, vehicles militars i altres materials bèl·lics.

Afirma vostè que Occident no entén Putin. ¿Però què és el que no entén?

Res. Per començar que Putin només comprèn el llenguatge de la força... Per això respecta Trump. A Europa ara se sorprenen per la iniciativa del president dels EUA. Sembla que s’hagin oblidat que també aquí hi ha dues potències nuclears. Europa s’ha involucrat en la guerra, però a mitges. I això mai ha sigut una opció.

¿I Trump? ¿Què pot posar sobre la taula per convèncer Putin?

Aclarim una cosa: cal dir que Trump ha començat malament la negociació dient que no hi haurà garanties de l’OTAN per a Ucraïna, que no hi haurà filiació de l’OTAN per a Ucraïna, que no hi haurà tropes de l’OTAN a Ucraïna. Això és ja un tant per a Putin. En una negociació no fas això. Per això no està clara quina espera obtenir ara Trump de Putin. ¿Un alto el foc? No em sorprendria que es reunissin a l’Aràbia Saudita o en qualsevol altre lloc i, alhora, les tropes russes continuessin bombardejant Ucraïna. Potser llavors Trump li preguntaria a Putin: "¿Vladímir, què està passant?». I Putin respondria: "Només estic millorant les meves posicions, ¿què esperaves?».

En altres paraules, creu que els EUA s’estan equivocant.

Crec que Trump no ha entès el que vol Putin, que és que els Estats Units reconeguin que Rússia té la seva pròpia esfera d’influència exclusiva, que inclou Ucraïna i potser Europa de l’Est, com en l’època soviètica, com amb el Pacte de Varsòvia. Això és el que vol Putin: que l’OTAN retrocedeixi a 1997, desmantelli tota la infraestructura de l’OTAN en Europa de l’Est, a Polònia, a Romania, en els estats bàltics, etcètera. Dit això, amb Trump tampoc mai es pot estar segur de què està passant o què està planejant, perquè potser demà canvia la seva posició 180 graus. Però Putin vol la bandera russa sobre Kíiv. Vol desfer-se del president ucraïnès, Zelenski. Vol canviar l’ordre mundial.

Tot i això, ¿no creu que és també difícil que les coses vagin com vol Putin?

No dic que és el que vagi a passar, sinó que és el que Putin té al cap. La meva impressió és que Trump vol desfer-se de la guerra a Ucraïna per enfocar-se en el que l’obsessiona, que és la Xina, però això també em resulta estrany perquè no passarà que Putin abandoni la Xina.

¿Acabar amb les hostilitats, tot i que de forma temporal, podria passar a curt termini?

Resoldre aquesta guerra no serà fàcil. Perquè mentre Rússia estigui en guerra, Putin pot justificar el seu govern autoritari, reprimir la dissidència i mantenir el control del seu país. Si aturés la guerra demà, ¿quins trofeus tindria? Rússia ha patit enormes pèrdues, tant en vides humanes com en l’economia. Però dit això, Putin no és immortal.

¿A qui podria enviar Putin a negociar?

A qualsevol. Això no importa. Tot negociador farà només el que digui Putin. Podria ser el ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, o l’anterior negociador en cap Iuri Uixakov, Serguei Narixkin, el director d’intel·ligència, o algun vell general que ningú coneix.

¿A banda de Putin, hi ha algú més avui a Rússia que pot ser un actor rellevant?

Sempre és possible que es produeixi un cop. Hi ha persones que estan a prop d’ell que poden fer-ho. Però això passarà únicament quan aquestes persones creguin que la guerra està perduda, que Rússia està condemnada i que Putin està cometent un suïcidi. Ara mateix, però, no tenen raons per rebel·lar-se contra Putin. El missatge que ha arribat a les elits de Putin és que només recolzant Putin recuperaran el que han perdut amb les sancions. Trump ha cridat Putin.

A l’escoltar-lo, em pregunto si la seva vida ha estat en perill aquests anys.

Això no ho sé, a mi fins ara ningú m’ha amenaçat.

¿Ha trobat una nova feina?

No, ningú em vol. És una altra paradoxa. M’han buscat periodistes occidentals, però ni un investigador, ni un polític. Sembla com si a Europa entenguessin molt del que passa a Rússia, tot i que els fets demostrin el contrari. Podríem ser un recurs, però no ens utilitzen.

¿Creu que si és així per desconfiança?

No demano que confiïn en mi, però almenys que crec que haurien d’escoltar.

Notícies relacionades

¿Segueix estant en contacte amb els seus excompanys encara en actiu?

Amb alguns, sí. Però no tenen cap raó per seguir el meu camí. Veuen com em va, que no és gaire prometedor. Així com veuen també com els va a molts altres russos que se n’han anat durant aquests anys per la guerra i que han sigut abandonats.