Von der Leyen estén la mà a Trump per una "pau duradora"

La presidenta de la Comissió Europea ofereix a Brussel·les a l’enviat nord-americà buscar junts una solució per a Kíiv

Keith Kellogg i Von der Leyen.  | OLIVIER HOSLET / EFE

Keith Kellogg i Von der Leyen. | OLIVIER HOSLET / EFE

2
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va estendre ahir la mà a Keith Kellogg, enviat especial dels EUA per a Ucraïna i Rússia, per treballar junts per la pau, durant una reunió a Brussel·les, mentre els contactes entre els EUA i el Kremlin arrencaven a l’Aràbia Saudita. No hi va haver roda de premsa ni declaracions. Només imatges de l’inici de la trobada, després de la qual la Comissió va emetre un comunicat. En el comunicat, la presidenta va expressar "la voluntat de la UE de treballar amb els EUA per posar fi al vessament de sang", i va reclamar la necessitat de garantir una "pau justa i duradora" per a Ucraïna.

També el president del Consell Europeu, António Costa, es va reunir amb Kellogg ahir a Brussel·les. "Estem llestos per continuar el treball constructiu amb els EUA per garantir pau i seguretat", va expressar el portuguès a les xarxes. Costa va advertir en qualsevol cas que la pau no es pot basar només en un acord d’alto el foc sinó que ha de ser duradora a Ucraïna i garantir la seguretat d’Europa.

Preparar el camí

Aquestes trobades són les últimes d’una sèrie de contactes amb l’administració nord-americana en els últims dies, en què Europa mira de guanyar influència, de moment sense èxit, en les negociacions per a un acord de pau. La reunió entre Von der Leyen i Kellogg va arrencar gairebé en paral·lel a la que el secretari d’Estat, Marco Rubio, i el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, tenien a l’Aràbia Saudita. Aquesta reunió ha de servir de preparació per a una trobada entre el president Trump i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, en els pròxims dies.

L’objectiu és establir les bases d’un acord de pau amb Kíiv, que tindrà implicacions necessàriament per a la seguretat a Europa. Per més que reclama un lloc a la taula, ni la UE ni Ucraïna hi estan convidades.

Europa s’ofereix a col·laborar per la pau, però posa condicions. Von der Leyen va insistir en la seva reunió amb Kellogg en "una pau justa i duradora" i que "qualsevol resolució ha de respectar la independència, sobirania i integritat territorial d’Ucraïna, recolzada per sòlides garanties de seguretat." I aquí, la UE es compromet a fer la seva part.

L’alemanya va destacar la contribució financera i militar d’Europa a Ucraïna. Segons la Comissió, la UE ha proporcionat 135.000 milions d’euros, "més que qualsevol altre aliat", inclosos 52.000 milions en ajuda militar, que igualen la contribució dels EUA.

Notícies relacionades

A més, Von der Leyen va presentar a Kellogg els plans europeus per augmentar la despesa en defensa. El 3 de febrer passat, els líders dels Vint-i-set es van reunir per valorar com pot reforçar la UE la seva política de seguretat. La Comissió explora ara totes les opcions possibles, inclòs relaxar les regles fiscals, fer ús de fons europeus o d’instruments financers comunitaris. "La UE aporta tota l’ajuda militar que correspon a Ucraïna i està disposada a fer encara més", va assegurar la presidenta.

Segons fonts comunitàries, tot i que els europeus estan d’acord amb Trump en la necessitat d’arribar a la pau des de la fortalesa, adverteixen del "perill de tancar un alto el foc sense un acord de pau", en vista de l’ocorregut el 2015. En aquest sentit, es comprometen a examinar diferents models de garanties de seguretat.