Atac al Memorial de l’Holocaust

L’home que va apunyalar un turista espanyol a Berlín és un refugiat sirià de 19 anys

L’agressió es va produir al monument a les víctimes de l’Holocaust, coincidint amb el final de campanya de les eleccions generals

Eleccions a Alemanya 2025, en directe: enquestes i última hora dels partits i candidats

Enquestes de les eleccions a Alemanya 2025: així estan els sondejos

3
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

El presumpte agressor del turista espanyol, un bilbaí de 30 anys, que va resultar ferit de gravetat aquest divendres per un atac a ganivetades al costat del monument a les víctimes de l’Holocaust a Berlín, és un peticionari d’asil de 19 anys, identificat com Wassim al M., segons han confirmat la Fiscalia General alemanya i la Policia de Berlín. Les autoritats germàniques han informat que l’atacant residia legalment a Alemanya i treballen amb la hipòtesi que va actuar per «motius religiosos». La víctima, que va ser atacada al coll, es troba greu però estable després d’una operació d’urgència en la qual va haver d’estar en coma induït durant unes hores.

Segons han informat els investigadors en un comunicat, el detingut és de nacionalitat siriana i, «pel que sembla, va arribar a Alemanya el 2023 com a refugiat menor no acompanyat i va sol·licitar asil», que se li va atorgar. Per tant, residia «legalment a Alemanya», concretament a Leipzig, ciutat a uns 150 quilòmetres al sud de Berlín. Sobre l’atac, que es va produir al voltant de les sis de la tarda, «hi ha presumptes connexions amb el conflicte del Pròxim Orient» i la policia i la fiscalia creuen que el sospitós «va estar planejant matar jueus durant diverses setmanes». «L’elecció del lloc del crim –el monument a les víctimes de l’Holocaust– també es va fer presumptament en aquest context», remarca el comunicat.

Quan va ser detingut, el presumpte autor «portava a la motxilla una catifa d’oració, un Alcorà, un tros de paper amb data del 21 de febrer amb versicles de l’Alcorà i la suposada arma homicida, cosa que indica una motivació religiosa», han explicat la policia i la fiscalia, que, no obstant, no han trobat de moment «indicis de vincles amb altres persones o organitzacions».

El jove sirià, que serà portat aquest dissabte davant del jutge perquè dicti el seu ingrés a la presó de manera preventiva, no tenia antecedents penals o judicials a Berlín i va ser detingut quan tornava al lloc del crim, dues hores després. Va ser llavors que els agents es van adonar que tenia les mans i els pantalons tacats de sang. El detingut parlava de manera clara i es va mostrar cooperatiu, tot i que la policia encara investiga si el jove «pateix alguna malaltia mental».

El ministre d’Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha assegurat que l’ambaixada espanyola a Alemanya està prestant assistència i suport al ferit i als investigadors «perquè s’aclareixin els fets i els responsables», mentre ha expressat la seva «solidaritat» a la seva família i amics. Segons mitjans bascos, es tracta d’un biscaí de 33 anys, que va ser ingressat a l’hospital central de Berlín, on es recupera de les seves ferides i es troba fora de perill.

En vigília electoral

L’atac es produeix quan els partits alemanys estan tancant la seva campanya electoral per als comicis generals d’aquest diumenge, en què els sondejos apunten a una victòria del bloc conservador de Friedrich Merz, i la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) quedarà en segon lloc, i els socialdemòcrates del canceller Olaf Scholz, en tercer. A Alemanya no hi ha jornada de reflexió, de manera que aquest dissabte hi ha encara alguns mítings. Hi ha, també, diverses manifestacions convocades a Berlín i Hamburg tant per la ultradreta com per grups en defensa del cordó sanitari o tallafocs davant el neonazisme.

Notícies relacionades

Tota la campanya ha estat molt dominada per successives propostes, tant de la dreta moderada com de l’AfD, per procedir a deportacions massives, en un clima molt crispat per una sèrie d’atacs a ganivetades o atropellaments múltiples, els autors dels quals han sigut refugiats o peticionaris d’asil pendents d’expulsió sirians, afganesos o d’altres procedències.

El monument a les víctimes de l’Holocaust és obra de l’arquitecte nord-americà Peter Eisenman i, d’acord amb el seu concepte artístic, està obert al visitant dia i nit. Està format per 2.710 blocs de formigó de diferents alçàries, repartits per un espai de 19.000 metres quadrats. La idea d’Eisenman era convidar a la reflexió i al record dels sis milions de jueus morts pel Tercer Reich. És un lloc molt exposat a tot tipus d’incidents, des d’actes antisemites fins a casos de vandalisme, en general d’efectes menors, ja que està sota vigilància policial permanent.