Opinió. Finances
Cultura financera per reduir l’especulació

Juan Massana y Alejandro Puiggròs, Family BankerS de Banco Mediolanum /
"Molts estudiants creuen que els diners que deixen al banc no es tornen"; "Quatre de cada deu alumnes espanyols no saben interpretar una nòmina"; "Només el 5% dels espanyols tenen coneixements avançats sobre finances". Són titulars que podem llegir a la premsa quan es publica algun estudi sobre la falta d’educació financera al nostre país. Sense anar més lluny, els últims informes sobre competències financeres assenyalen que Espanya és el quart país amb pitjors coneixements a la UE (Eurobaròmetre) i que els alumnes de 15 anys empitjoren i estan per sota de la mitjana de l’OCDE (informe PISA).
No obstant, a aquest escenari s’hi afegeix una sobreinformació accelerada per l’era digital, que facilita l’accés a milers de consells financers contradictoris o de dubtosa credibilitat. Aquest excés d’informació sense filtrar porta a la confusió i a la presa de decisions errònies. Hi ha persones que inverteixen sense entendre els riscos, basant-se en promeses de rendibilitat ràpida, deixant-se portar per modes passatgeres o per "actius estrella", o que especulen amb les previsions del que passarà als mercats.
És aquí quan cobra una rellevància crucial la figura de l’assessor financer, una persona que ens escolti, entengui bé les nostres circumstàncies i necessitats i ens ajudi a elaborar una planificació financera i a mantenir-la al llarg de les diferents etapes de la nostra vida. Però, mentre als Estats Units o el Regne Unit comptar amb aquest professional és una pràctica habitual, a Espanya encara no es coneix prou el seu paper com a guia i acompanyant en la vida financera dels estalviadors.
L’acompanyament d’un professional permet entendre millor les finances, planificar els nostres estalvis segons els objectius a curt termini –habitualment, la creació d’un coixí de seguretat que ens permeti afrontar imprevistos i aprofitar oportunitats puntuals del mercat, en línia amb la nostra estratègia–, a mitjà termini –com els estudis dels fills o la compra d’una vivenda, per exemple– o a llarg termini –com la jubilació. Però el més important és que una planificació personalitzada i diversificada a partir dels nostres objectius ens permetrà reduir l’especulació i els riscos associats.
En conclusió, ens queda un llarg camí per recórrer en matèria de cultura financera però, de la mà d’un professional de les finances, tots podem beneficiar-nos de la tranquil·litat que aporta una planificació financera.
Juan Massana (esquerra) i Alejandro Puiggròs (dreta) Family Bankers de Banco Mediolanum.
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- FUTBOL Així és l’acord que el Reial Madrid va tancar amb Xabi Alonso fa mesos per lligar la seva arribada
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Setmana Santa ¿Quins centres comercials obren avui Dilluns de Pasqua a Barcelona i Catalunya?
- Nadal, Duplantis, Biles i Lamine triomfen en els Laureus
- el futur de la banqueta ‘MERENGUE’ El Leverkusen confirma que Xabi Alonso pot anar al Madrid
- Una altra derrota a Montilivi El Betis empeny el Girona al caire del precipici
- Llorenç Serra Ferrer: "Si jo fos el Barça, no em fiaria d’aquest Mallorca. És un equip molt sòlid"
- Apunt Aneu al cine