Satèl·lits que sacsegen el cel i la política internacional
El 2019, SpaceX, l’exitosa empresa aeroespacial comandada per el magnat tecnològic Elon Musk va activar Starlink, un ambiciós projecte la missió del qual és portar internet de banda ampla a pràcticament tots els racons del planeta.

El cel nocturn ha canviat per sempre. Durant segles, la humanitat ha escorcollat el firmament a la recerca de respostes sobre el cosmos. Tot i que les preguntes encara continuen estant obertes, el que brilla allà a dalt ja no són només estrelles, sinó també desenes de milers de satèl·lits artificials com els de Starlink, d’Elon Musk, que estan colonitzant la volta celeste. La seva frenètica expansió està impulsant la connectivitat global, però també obre la porta a problemes.
El 2019, SpaceX, l’exitosa empresa aeroespacial comandada pel magnat tecnològic, va activar Starlink, un ambiciós projecte la missió del qual és portar internet de banda ampla a pràcticament tots els racons del planeta. Va ser llavors quan va posar en òrbita els seus primers 60 satèl·lits, cada un de 227 quilos. "Serà com connectar un cable al cel, un nou endoll", va vaticinar dos anys després en una conferència a l’MWC.
Llavors, el seu objectiu semblava un somieig llunyà, però, sis anys després, el projecte compta amb una flota de 7.052 satèl·lits actius, segons les dades que van ser recopilades per l’astrònom Jonathan McDowell a la seva pàgina web. Però Musk en vol més. L’home més ric del món ja ha sol·licitat autorització perquè la seva xarxa satel·litària superi els 42.000 en els pròxims anys.
Starlink ho està aconseguint. El seu vast eixam de cossos metàl·lics equipats amb antenes i panells solars s’ha convertit, sovint, en l’única manera d’accedir a internet en zones de guerra, llocs afectats per catàstrofes naturals i àrees remotes on no arriben ni els cables submarins de fibra òptica, ni les torres de telecomunicacions ni les antenes de wifi. Els seus serveis, en alguns casos més barats que els dels proveïdors tradicionals, estan disponibles en més d’un centenar de països, segons les seves pròpies dades, la majoria d’aquests a Amèrica del Nord, Europa i Llatinoamèrica. Amb aquesta estratègia, Musk i el seu equip estan aconseguint expandir la connectivitat a la xarxa també a l’Àfrica.
Aquest èxit és possible perquè, a diferència dels primers satèl·lits que donaven accés a internet, els de Starlink no estan a més de 30.000 quilòmetres de la superfície planetària, sinó a un màxim de 2.000. Aquests sofisticats artefactes habiten l’òrbita terrestre baixa, una distància que permet reduir la latència, el temps que triga un senyal a enviar-se i tornar, i ampliar la xarxa a un cost més baix. Altres operadors globals com Amazon, Telesat o OneWeb –però també companyies emergents com la catalana Sateliot– han seguit els mateixos passos i han llançat les seves pròpies constel·lacions satel·litàries.
Malgrat els èxits, la influència de Starlink desperta la preocupació d’experts. En part aquest recel es deu a l’acumulació de poder de Musk, reconvertit en mà dreta del president Trump. Més de la meitat dels satèl·lits de baixa òrbita que connecten el planeta a la xarxa són propietat de SpaceX, un control que ja ha causat diverses polèmiques. El 2023, la biografia autoritzada de Musk va revelar que va impedir que Ucraïna utilitzés els serveis de Starlink per torpedinar la flota naval de Rússia a Crimea, fet que va indignar Kíiv.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- A Horta-Guinardó El cost per reparar una caldera deixa sense aigua calenta una guarderia pública de Barcelona
- Accident mortal Moren dos motoristes al xocar amb un cotxe que va envair el carril contrari a Riudarenes
- Malaltia a l’alça L’envelliment eleva les morts per pneumònia a Espanya a màxims històrics: més de 10.300 a l’any
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Mercat de treball La jornada laboral tardarà fins a 30 anys a baixar a 37,5 hores setmanals sense una llei que la redueixi, segons UGT
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Impost sobre la renda Avís d’Hisenda: si cobres més de 32.500 euros, tingues en compte això en la teva declaració
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Consells per viatjar amb el gos o el gat durant les vacances