Cimera extraordinària
Els líders de la UE se citen a Brussel·les per avalar el pla de rearmament europeu
La majoria de països valoren la proposta de Von der Leyen d’elevar la despesa en defensa a través de préstecs i relaxació de les regles fiscals
Orbán demana que no hi hagi una declaració sobre Ucraïna

Els líders de la Unió Europea es reuneixen avui a Brussel·les en una cimera extraordinària que donarà previsiblement via lliure al pla de la Comissió Europea que preveu mobilitzar 800.000 milions d’euros per rearmar Europa i reforçar la seva seguretat, i en què participarà el president ucraïnès Volodímir Zelenski, després de la seva topada amb Donald Trump a la Casa Blanca. Han passat poc més de 40 dies des de la presa de possessió de Trump com a president dels EUA i tot just un mes des que els líders de la UE es van reunir per primera vegada aquest any per reflexionar sobre com reforçar la seva política de seguretat i defensa, però en avanços en polítiques que un dia van ser tabús, sembla que han passat anys.
Va ser la trucada de telèfon entre Trump i el president rus, Vladímir Putin, i la primera reunió entre els EUA i Rússia entre ministres d’Exteriors a l’Aràbia Saudita, el que va precipitar que António Costa, president del Consell Europeu, convoqués aquesta cimera extraordinària. L’esdevingut divendres al Despatx Oval, on Trump va esbroncar Zelenski, només ho ha fet més urgent. Ningú vol dir-ho obertament, però Europa ja no pot comptar amb Washington per garantir la prevalença d’Ucraïna davant la invasió russa, ni la seva pròpia seguretat davant les amenaces del Kremlin. La resposta de la UE davant el buit que deixa la retirada dels EUA del terreny de la seguretat global és clara: cal rearmar-se.
Dimarts, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va esbossar les línies d’un pla que es basa sobretot que els governs inverteixin més en defensa. Abans que es reuneixin a Brussel·les, el pla sembla comptar ja amb un ampli suport dels països membres, conscients de la gravetat de la situació.
La Comissió proposa fer ús de la clàusula d’escapament nacional de les regles fiscals i que la despesa militar no compti per al càlcul de deute i dèficit. Brussel·les calcula que si els països se cenyeixen al límit d’un 1,5% del PIB de despesa extra a l’any, en quatre anys es podria augmentar la inversió en 650.000 milions.
Acudir als mercats
El segon gran pilar del pla de Von der Leyen és un instrument financer que, utilitzant de garantia el pressupost comunitari, recapti als mercats fins a 150.000 milions. Aquests diners, en forma de préstecs, aniran als països que ho sol·licitin per adquirir armament, munició i equipament militar, des de defensa aèria fins a protecció d’infraestructures crítiques.
A més, Brussel·les ha posat sobre la taula la possibilitat de ressituar part dels fons de cohesió, i insisteix en la necessitat de mobilitzar capital privat i ampliar la capacitat de finançament del Banc Europeu d’Inversions. En principi aquests diners haurien d’anar a reforçar la indústria de la defensa europea per reduir dependències. No obstant, alguns països advoquen per col·laborar amb socis no comunitaris "que tenen la seva cadena de subministrament de defensa molt entrellaçada amb la nostra" com Noruega o el Canadà. Aquest serà previsiblement un dels temes de debat.
Notícies relacionadesBona part dels governs europeus valoren positivament la proposta de la Comissió. Però per a alguns, aquest és –o hauria de ser– només el primer pas. En suspens segueix la possibilitat de fer ús dels actius russos congelats o l’eterna qüestió del deute conjunt.
La mateixa setmana en què els EUA han suspès la seva ajuda militar a Ucraïna, la proposta de la Comissió no inclou explícitament cap forma de suport a Kíiv. Com abans de cada cimera, tot i que aquesta vegada amb el suport implícit de Washington, el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha escrit al president del Consell Europeu per demanar que no hi hagi una declaració sobre Ucraïna. Orbán al·lega "diferències estratègiques del nostre enfocament sobre Ucraïna que no poden resoldre’s".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Menjadors escolars El Govern central prohibeix la brioixeria industrial a les escoles i augmenta el consum de peixos, verdures i cereals integrals
- El Parlament resoldrà si Orriols va vulnerar el codi de conducta per dir que Driouech "normalitza la misogínia" pel vel
- Reunió del Govern Dimiteix el delegat a Perpinyà que va qüestionar el terme ‘Catalunya Nord’ i el rellevarà un exalcalde de Junts