La UE respondrà a Trump a l’abril amb 26.000 milions d’euros en aranzels
Brussel·les anuncia la mesura el dia que entren en vigor els gravàmens del 25% a les importacions d’acer i alumini nord-americans
La nova taxa afectarà productes industrials i agrícoles
En el punt de mira hi ha l’acer, el cuir, la fusta, l’alumini, els ous, el sucre i la vedella

La Comissió Europea va anunciar ahir una bateria de mesures per valor de 26.000 milions d’euros que entraran en vigor el mes d’abril vinent i que afectaran productes industrials i agrícoles, en resposta als aranzels "injustificats" i "nocius" del 25% sobre les importacions a l’acer i l’alumini imposats pels Estats Units.
La guerra comercial entre els Estats Units i la Unió Europea és avui una mica menys evitable. A primera hora del matí d’ahir, quan van entrar en vigor els aranzels contra les importacions d’acer i alumini, Brussel·les va fer pública la seva resposta. Serà en dues fases, afectarà productes industrials i agrícoles, i entrarà en vigor entre l’1 i el 13 d’abril, deixant marge a la negociació.
"Les contramesures que prenem avui [per ahir] són fortes però proporcionades. Com que els Estats Units estan aplicant aranzels per valor de 28.000 milions de dòlars, estem responent amb contramesures per un valor de 26.000 milions d’euros", va explicar la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen en un comunicat. La Comissió calcula que els aranzels imposats per Trump afecten un 5% de les exportacions i respon així amb mesures d’un pes similar.
Els Levi’s i el bourbon
No és la primera vegada que la Unió Europea es veu en aquesta situació. El 2018, durant el seu primer mandat, el president dels Estats Units, Donald Trump, ja va imposar aranzels a les importacions d’acer i alumini. La UE va respondre llavors amb mesures que afectaven productes insígnia nord-americans com els texans Levi’s, el bourbon o les motos Harley-Davidson. El valor actual d’aquestes mesures és d’entorn de 8.000 milions d’euros.
Durant la presidència de Joe Biden, Washington i Brussel·les van acordar-ne una suspensió. Aquesta suspensió expirava el 31 de març vinent. La Comissió va anunciar que no la renovarà i aquestes mesures, per valor de 8.000 milions d’euros, tornaran a entrar en vigor l’1 d’abril. Ho faran a més, per primera vegada, en la seva totalitat. Es tracta de la primera fase.
La segona fase es va iniciar ahir amb una consulta. Els aranzels que va anunciar en aquesta ocasió l’Administració Trump són més alts i, a més, decideixen imposar-se a un nombre més elevat de productes. L’impacte per a la indústria europea, per tant, també és més gran. Per això la Comissió ampliarà les mesures de reequilibri en resposta.
Aquesta consulta permetrà identificar en les pròximes dues setmanes els productes més adequats que posar en el punt de mira, amb els sectors afectats i els governs. Sobre la taula, la Comissió ha posat des de productes industrials, acer, alumini, cuir, fusta, o plàstics, però també agrícoles com els ous, el sucre o la vedella. Brussel·les calcula que el pes econòmic d’aquestes mesures serà del voltant de 18.000 milions d’euros i preveu que entrin en vigor a mitjans d’abril, prèvia consulta als estats membres i les parts interessades
Pistola carregada
"La Unió Europea ha d’actuar per protegir els consumidors i les empreses", va assenyalar Von der Leyen, en un comunicat. "Creiem fermament que, en un món que és ple d’incerteses geopolítiques i econòmiques, no redunda en el nostre interès comú carregar les nostres economies amb aranzels", va afegir la presidenta de la Comissió Europea.
Notícies relacionadesVon der Leyen va instruir el seu comissari de Comerç, Maroš Šefčovič, perquè reiniciï el diàleg amb Washington. Però ho farà amb una pistola carregada sobre la taula. El mateix Šefčovič va dir dilluns passat que els seus esforços per aconseguir una sortida negociada als aranzels no havien funcionat. "Una mà no pot xocar sola", va dir l’eslovè acusant l’Administració Trump de no estar interessada en un acord.
La Comissió no oculta que l’objectiu de posar sobre la taula aquest paquet és "ensenyar als Estats Units que anem de debò". Que els aranzels es concentrin en estats republicans per fer el mal polític més gran possible a Trump tampoc és casualitat. Brussel·les reconeix que és una manera de "deixar clar a l’administració que això és una mala idea". No volen arribar tan lluny i esperen trobar una solució negociada però, si no, premeran el gallet.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Habitatge Barcelona projecta les primeres demolicions per començar a construir 3.360 pisos entorn de la Sagrera el 2029
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Menys incidents La població de senglars a Collserola cau per la sequera i el control de fauna
- Polèmica editorial Anagrama es desvincula d’‘El odio’ i torna tots els drets del polèmic llibre a Luisgé Martín
- Jubilació Això és el que perds de pensió si decideixes jubilar-te abans de temps
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)