Tensió diplomàtica
Suport de la Xina i Rússia a l’Iran contra l’amenaça de Trump al programa nuclear
Un comunicat conjunt exigeix a la Casa Blanca que posi fi a "les sancions unilaterals il·legals" a Teheran i negociar sense pressions

La Xina, Rússia i l’Iran han demanat l’aixecament de les sancions a Teheran i un diàleg sense fatxenderies en una d’aquestes cimeres que posen nerviós Occident. El missatge va dirigit a Donald Trump, president nord-americà, entossudit a liquidar ara el programa nuclear iranià civil o criminal després d’haver dinamitat anys enrere un acord internacional.
El comunicat conjunt defensa que el diàleg només es podrà reprendre amb "respecte mutu" i sense "amenaces ni pressions", i exigeix que es posi fi a "totes les sancions unilaterals il·legals". Es felicita per la reiteració iraniana que el seu programa nuclear només persegueix finalitats pacífiques i, distanciant-se una vegada més de Washington, demana respecte global al seu dret. Està firmat pels viceministres d’Exteriors de la Xina, Ma Zhaoxu; Rússia, Serguei Ryabkov, i l’Iran, Kazem Gharibabadi. Estava previst que Wang Yi, el cap de la diplomàcia xinesa, li donés més llustre a última hora a la reunió.
L’Iran engreixa la carpeta d’assumptes pendents de Trump. Al president se li noten les presses i ja ha aplicat la seva "màxima pressió", exigint al Departament del Tresor que afegeixi sancions i en fiscalitzi el compliment. La setmana passada va enviar una carta a Ali Khamenei, líder suprem iranià, revelant-li que disposa de dues vies per gestionar el problema: la militar o l’acord. "Prefereixo l’acord perquè no vull fer mal a l’Iran", va advertir en una entrevista la cadena Fox.
"Països perdonavides"
El president iranià, Masoud Pezeshkian, va descartar les negociacions sota amenaces. "La insistència d’alguns països perdonavides per negociar no significa que vulguin resoldre problemes, sinó dominar i imposar les seves expectatives", va afegir Jamenei. És menys suïcida aguantar el pols a Washington amb Pequín i Moscou al teu equip.
L’assumpte semblava resolt el 2015 amb l’acord llargament cuinat pels Estats Units, Rússia, la Xina, el Regne Unit, França i Alemanya. Però Trump, tres anys més tard, estava molt atrafegat dinamitant el llegat d’Obama, tant era acords mediambientals, comercials o de seguretat, i, davant l’estupefacció global, el va trencar. No va aclarir per què, només que era "molt dolent". No ha aclarit què pretén ara, només que serà "molt millor".
Notícies relacionadesSota aquell acord, que Teheran va prometre honrar, només podia enriquir urani fins a un 3,67% de puresa i emmagatzemar-ne 300 quilos. L’últim informe de l’Agència Internacional d’Energia Atòmica calcula que ha arribat al 60% de puresa i més de 8.000 quilos d’urani. A Teheran li va irritar que 6 dels 15 membres del Consell de Seguretat de l’ONU discutissin la setmana passada a porta tancada sobre el seu programa nuclear, al considerar que era un ús malintencionat de l’òrgan.
Trump encerta en la urgència. La cursa nuclear iraniana augmenta els riscos al polvorí del Pròxim Orient. Manté el seu compromís amb les finalitats pacífiques, però la creixent bel·ligerància amb Israel, temen els analistes, podria fer-la canviar d’opinió en un escenari dramàtic.
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Impost sobre la renda Avís d’Hisenda: si cobres més de 32.500 euros, tingues en compte això en la teva declaració
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants
- ERC i els Comuns ja negocien amb Illa un altre suplement de crèdit
- El PSOE acota els atacs a Alegría a una estratègia d’"assetjament" de la dreta
- Montoro afirma que l’única operació Catalunya que coneix és el FLA
- Ábalos rebat al Suprem les tesis de l’UCO sobre les seves propietats