La croada contra els immigrants als EUA afecta residents amb visat i turistes
Diversos casos de detencions i expulsions reflecteixen el control d’estrangers amb papers

Des que el 2008 Fabian Schmidt va obtenir la residència legal als Estats Units, al tornar al país possiblement va sentir més d’un agent d’immigració i duanes a l’aeroport rebre’l amb una frase habitual per als que tenen la green card: "Benvingut a casa". No el 7 de març. Aquell dia aquest enginyer elèctric de 34 anys i origen alemany, resident a New Hampshire, amb parella nord-americana i una filla de vuit anys, no va arribar a creuar seguretat a l’aeroport de Boston quan tornava d’un viatge a Luxemburg.
Va ser detingut i, segons el seu advocat, sotmès a "tàctiques d’interrogatori innecessàries". La seva mare ha dit que el van sotmetre a una dutxa freda i el van tancar amb poc menjar i aigua i sense accés als seus medicaments, i va haver de ser traslladat a un hospital. Porta dues setmanes en un centre de detenció a Rhode Island, on espera la deportació. No s’han presentat càrrecs en contra seu i l’únic que consta en el seu historial és un antic càrrec de possessió de marihuana, que va ser desestimat, i no haver acudit a una cita judicial (segons la seva mare, perquè la citació no va arribar a la nova adreça quan es van mudar d’estat).
El cas de Schmidt és només un dels que en els últims dies han sortit a la llum sobre detencions i deportacions o intents d’expulsió als EUA d’immigrants amb residència permanent o amb visats legals de turisme o treball. I confirmen una escalada en l’agressivitat de les tàctiques que els agents de fronteres estan aplicant en aquest mandat de Donald Trump, que ha fet de la lluita contra la immigració, no només dels que arriben sense papers, un dels epicentres de la seva presidència.
Visitants i transgènere
Hi ha almenys dos casos més de turistes alemanys que han sigut deportats després de ser detinguts a la frontera a Califòrnia. Un va ser Lucas Sielaff, un lampista de 25 anys que té una nòvia nord-americana que viu a Las Vegas i que al tornar amb ella d’un viatge a Mèxic va ser emmanillat i encadenat abans de ser traslladat a un centre de detenció de San Diego, on va passar 16 dies abans de poder comprar un vol de tornada a Alemanya. No havia violat els termes del seu permís de turista, que li permeten estar 90 dies als EUA, però va ser acusat de viure-hi.
Notícies relacionadesL’altra va ser Jessica Brösche, una artista de tatuatges que portava el seu equipament quan va travessar la frontera des de Tijuana. Va ser acusada d’anar a treballar il·legalment als EUA i deportada després de passar detinguda més de sis setmanes. Els casos han portat Alemanya a actualitzar les seves advertències de viatge als EUA amb un avís que ara el país és més estricte a la frontera, una cosa que també ha fet el Regne Unit (una jove motxillera de Gal·les que havia estat vivint en cases de nord-americans a canvi de fer petites tasques va ser detinguda a la frontera amb el Canadà, arrestada i deportada acusada d’haver treballat). I aquesta advertència alemanya se suma a la que ja abans havien fet per als seus ciutadans transgènere i no binaris, un pas que també han fet Finlàndia i Dinamarca davant els canvis polítics de Trump, que ha establert que els EUA només reconeguin dos gèneres i obliga a utilitzar el sexe biològic per naixement en documentació oficial.
Tricia McLaughlin, portaveu de Seguretat Nacional, va defensar que només s’estan "aplicant les lleis d’immigració". I a aquestes lleis se’ls ha sumat l’ordre executiva que Trump va firmar el seu primer dia d’aquesta segona presidència, en la qual va cridar a "identificar tots els recursos que es poden utilitzar per assegurar que tots els estrangers que busquen ser admesos o ja són als EUA són investigats i avaluats al màxim nivell possible".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- Accident mortal Moren dos motoristes al xocar amb un cotxe que va envair el carril contrari a Riudarenes
- A Horta-Guinardó El cost per reparar una caldera deixa sense aigua calenta una guarderia pública de Barcelona
- Impost sobre la renda Avís d’Hisenda: si cobres més de 32.500 euros, tingues en compte això en la teva declaració
- Pandèmia de coronavirus La neteja de plasma per tractar la covid persistent és ineficaç, segons un assaig clínic de Can Ruti
- Negociació amb el Govern ERC s’obre a aprovar un altre suplement de crèdit a Illa si reforça la política antiaranzelària
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Ciberdelinqüència Un jutjat de Martorell obliga un banc a pagar els 17.000 euros robats per ciberdelinqüents a una clienta
- Reconeixement El Papa declara «venerable» Antoni Gaudí i fa el primer pas per a la seva beatificació