Trump defensa el seu equip de seguretat tot i l’escàndol del xat a Signal

El Govern intenta minimitzar la gravetat de l’ocorregut i nega, malgrat les proves, haver compartit informació de seguretat nacional

Trump defensa el seu equip de seguretat tot i l’escàndol del xat a Signal
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president Donald Trump mira de contenir l’escàndol provocat des que dilluns es va saber que destacats membres del seu gabinet i de l’equip militar i de seguretat nacional van utilitzar un xat a l’aplicació comercial de missatgeria Signal per abordar els plans d’atac a objectius houthis al Iemen, conversa en la qual es va incloure el periodista i director de The Atlantic, Jeffrey Goldberg.

La tàctica escollida pel republicà i el seu Govern ha sigut la de minimitzar la importància de l’ocorregut, malgrat la gravetat. Tant en unes declaracions davant la premsa a la Casa Blanca com abans en una entrevista amb l’NBC Trump va assegurar ahir que es va tractar només d’una "errada", que "va resultar no ser greu", i va defensar que "no es va compartir informació classificada".

És el mateix argument, qüestionable atesa la informació feta pública per Goldberg, que van mantenir en una vista al Senat la directora d’Intel·ligència Nacional, Tulsi Gabbard, i el de la CIA, John Radcliffe. Tots dos formaven part del grup de Signal en què també hi havia el vicepresident, J. D. Vance; el secretari de Defensa, Pete Hegseth; el d’Estat, Marco Rubio; la cap de gabinet de Trump, Susie Wiles, assessors com Stephen Miller i l’assessor de Seguretat Nacional, Mike Waltz.

Va ser aquest últim qui va convidar Goldberg a afegir-se al grup de Signal i ahir va ser defensat per Trump . "Ha après la lliçó i és un bon home", va dir el president, que com va fer abans la secretària de premsa de la Casa Blanca, Karoline Leavitt, va optar per la via de mirar d’atacar Goldberg. El president el va anomenar "pocavergonya" i la secretària de premsa el va acusar de ser un "sensacionalista".

Malgrat l’estratègia de la Casa Blanca la tempesta és inevitable. En el xat de Signal, una aplicació que encripta les converses però que es té en aparells que poden ser vulnerables, es van donar detalls com el moment en què es produirien els atacs, els objectius específics i l’armament que es faria servir. Això va poder posar en perill la seguretat nacional i fins i tot representar una violació de la llei d’espionatge, que governa com s’ha de manejar la informació de seguretat nacional, que s’ha de moure en canals segurs i protegits.

"Sapastre, descurat"

Per als demòcrates l’ocorregut ha obert una via d’atac a Trump. En la vista en el comitè d’intel·ligència, que s’havia organitzat prèviament a la filtració de dilluns i que havia d’estar centrada en les principals amenaces per a la seguretat nacional, el senador Mark Warner va titllar l’episodi com una mostra del "comportament matusser, descurat i incompetent" dels principals càrrecs d’intel·ligència i seguretat nacional del govern del republicà. Alguns dels seus col·legues van demanar les dimissions de Hegseth i de Waltz.

Notícies relacionades

Fins i tot alguns polítics del partit de Trump assumeixen la gravetat de l’error i s’han atrevit a dir que el govern no hauria de negar que es va compartir informació classificada. "És un disbarat. Haurien de ser honestos i reconèixer-ho", va recomanar a la Casa Blanca Don Bacon, un congressista republicà de Nebraska que forma part del comitè de Serveis Armats de la Cambra baixa. Bacon també va dir que el seu propi partit ha de ser crític i que Hegseth, el secretari de Defensa, hauria "de respondre" per l’ocorregut.

El senador Lindsey Graham, mentrestant, va reconèixer que es va produir un "error" i s’ha "esquivat una bala". "Espero que entenguem el que ha passat perquè no es torni a produir", va assenyalar.