Els aranzels de Trump a l’automòbil tindran un impacte limitat a Espanya
Els EUA no importen vehicles de cap de les 15 plantes espanyoles, tot i que la mesura la podran notar els fabricants de components / Cuerpo redueix l’afectació a l’1-2% de les exportacions del sector

Donald Trump ha tornat a agafar el Winchester i disparar. ¿A l’aire? Per a Espanya, de moment, sí. L’anunci del president dels EUA d’aplicar mesures aranzelàries de fins al 25% als vehicles produïts fora del seu país ha sacsejat novament els mercats i la malmesa geopolítica mundial, tot i que no és res nou. Ja en va avisar el primer dia del seu mandat. Molts van pensar que era un altre globus sonda; res més lluny de la realitat.
No obstant, aquesta mesura amb prou feines afectarà Espanya. ¿Per què? Doncs senzillament perquè des de les 15 plantes espanyoles no surt ni un sol vehicle cap als EUA. Dels 2,38 milions de cotxes que es fabriquen a Espanya cap creua l’Atlàntic. Tampoc està previst que ho faci cap en el futur. La balança comercial entre Espanya i els EUA en matèria d’automoció té pràcticament un empat tècnic. Ni exportem ni importem. En aquest sentit, el ministre d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, va xifrar ahir l’impacte en l’entorn de l’1-2% del total de les exportacions. "Som conscients que cal tenir en compte la indirecta", en relació amb els fabricants de components que s’exporten a Mèxic i Alemanya, principals països que després exporten els seus vehicles als EUA.
Ni surten, ni entren
Fins al gener passat i comptant un any complet des del gener del 2024, les principals destinacions dels nostres vehicles són països europeus. Per ordre de volum: Alemanya, França, el Regne Unit, Turquia, Itàlia, Bèlgica, Portugal, Polònia i Àustria. El Marroc també és al nostre top 10.
Si observem l’informe de la balança comercial que facilita Anfac (Associació Nacional de Fabricants d’Automòbils i Camions) també es pot veure que Espanya tampoc podria aplicar cap sanció als cotxes americans. Perquè no n’importem cap (i no és estrany, són models sense sentit al nostre país). Alemanya és el nostre principal subministrador, seguida de la Xina, Turquia, la República Txeca, el Japó, Corea del Sud, el Regne Unit, França, Eslovàquia i Suècia. Sense rastre de l’Oncle Sam.
No obstant, algun dany col·lateral s’acabarà produint, ja que les plantes espanyoles depenen de multinacionals de l’automòbil amb base a Europa. Això podria produir algun desajust productiu en funció de l’evolució de les polítiques de producte de cada marca. Alemanya serà la gran perjudicada.
A ACEA, l’associació de fabricants europeus, ja han manifestat la seva preocupació, i és que els aranzels no només afectaran les importacions als EUA, que segons ACEA impactarà amb més força en els consumidors nord-americans, sinó que les mesures sobre les peces d’automòbils perjudicaran els fabricants d’automòbils europeus que produeixen automòbils als EUA per als mercats d’exportació. Els fabricants europeus exporten entre el 50% i el 60% dels vehicles que fabriquen als EUA, cosa que suposa una important contribució positiva a la balança comercial nord-americana. Amb això, els fabricants de components espanyols estan expectants.
Des de Sernauto, la patronal espanyola de components, reconeixen que "en el cas que s’imposin aranzels a determinats components, la mesura anunciada repercutirà de manera estructural en la cadena de subministrament transatlàntica. Pel que s’ha pogut conèixer fins al moment, aquesta mesura afectaria tant exportacions directes des d’Espanya com vehicles amb components espanyols integrats produïts a Alemanya, França o Mèxic".
Els plans de Seat
L’afectació més gran arribarà a les marques asiàtiques i prèmium europees (Mercedes, Audi, Volkswagen, Porsche i BMW). A l’única marca que podria afectar aquest embolic és Cupra. La firma espanyola de Seat SA té prevista la seva arribada al mercat dels EUA "aquesta dècada", tal com va anunciar el seu president, Wayne Griffiths. No obstant, ho farà amb models fabricats a sòl americà.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- Obituari Mor als 90 anys l’actor Richard Chamberlain, famós pel seu paper a ‘El pájaro espino’ i ‘Shogun’
- Catalunya ultima un pla per fitxar científics dels EUA
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Projecte audiovisual El nou canal de TVE en català començarà a emetre l’11 de setembre
- Debut apoteòsic del ‘protegit’
- Marc Márquez cau i cedeix a Àlex el testimoni en el Mundial
- «Si veus aquest Barça és l’ADN Flick»