Milei apujarà el sou als directius que acomiadin més empleats públics

La ‘motoserra’ del govern d’ultradreta ja ha deixat al carrer gairebé 44.000 treballadors de l’Administració des de desembre del 2023

Milei apujarà el sou als directius que acomiadin més empleats públics
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Govern d’ultradreta de l’Argentina ha decidit premiar amb millores salarials els caps de les dependències estatals que es desprenguin de més empleats públics aquest any. Els "suplements extraordinaris" seran atorgats als funcionaris que millorin els seus "objectius de productivitat", i un d’ells és la reducció al "mínim" de les estructures públiques.

L’Associació de Treballadors de l’Estat (ATE) va expressar la seva indignació i va decidir mobilitzar-se als carrers de Buenos Aires. "És una decisió escandalosa", va dir el sindicat. "Es tracta d’un incentiu econòmic per a l’acomiadament de treballadors". Daniel Catalano, un dirigent de l’ATE de la ciutat de Buenos Aires, va advertir que milers de famílies es quedaran al carrer. "Mirin el que fan amb els diners dels acomiadaments en l’Administració Nacional: pujaran el salari a les autoritats superiors i deixaran buides àrees senceres d’atenció a la població. Els diners van a les seves butxaques, no als contribuents".

El projecte, dissenyat pel Ministeri de Desregulació i Transformació de l’Estat, a càrrec de Federico Sturzenegger, es coneix en un moment de tensió en l’Administració pública a causa que a final de març vencen 50.000 contractes laborals. Sturzenegger calcula que la despesa estatal s’ha reduït en 4.012 milions de dòlars i encara vol més. L’ATE va advertir que es busca eliminar el règim d’estabilitat laboral en l’Estat que està garantit en la Constitució Nacional.

La motoserra és per a Milei un instrument de disciplina econòmica i social que ha convertit en emblema, fins al punt de regalar a Elon Musk una rèplica metàl·lica perquè apliqui als EUA la recepta argentina, que té xifres concretes: entre desembre del 2023 i gener del 2025 han sigut acomiadats 43.778 treballadors estatals, segons el Centre d’Economia Política Argentina (CEP). L’Hospital Bonaparte, especialitzat en salut mental, ha perdut el 51,7% de la seva força laboral i ha sigut destituït el 47,6% del personal de l’Institut Nacional de Cine i Arts Audiovisuals (INCAA). En el Pol Tecnològic, un 40% dels empleats van perdre els seus llocs.

Successives onades

Notícies relacionades

L’ajust "més gran de la història", en definició de Milei, no només té unes conseqüències comptables. Les successives onades d’acomiadaments han impactat en el funcionament de nombrosos organismes de l’Estat. Després del recent desastre climàtic a la ciutat de Buenos Aires de Bahía Blanca, que va quedar en bona part inundada, la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich, va dir que el Servei Meteorològic Nacional (SMN) va emetre tard l’alerta, quan ja havien caigut 200 mil·límetres d’aigua.

Diferents fonts de l’organisme van rebutjar l’acusació de la ministra, que expressa les posicions més dures de l’Administració d’ultradreta. I van recordar que en l’SMN també s’han prohibit paraules com "canvi climàtic" i "escalfament global" a les seves publicacions. Ha començat una caça de bruixes dels que es resisteixen al negacionisme oficial. L’SMN ha sigut un dels primers blancs de la motoserra.