Una missió francobritànica avaluarà desplegar una força de pau a Ucraïna

Macron confirma el futur enviament de tropes europees / Zelenski designa el líder francès i Starmer com a representants en les negociacions

Una missió francobritànica avaluarà desplegar una força de pau a Ucraïna
4
Es llegeix en minuts

La Cimera per la Pau i la Seguretat d’Ucraïna celebrada ahir a París va ser en si mateixa part del missatge. Davant la presència d’una trentena de líders europeus, batejats com la "coalició dels disposats" –amb la notable absència d’Hongria i Eslovàquia–, el president francès, Emmanuel Macron, va confirmar que "hi haurà una força europea a Ucraïna" una vegada s’arribi a un acord de pau.

Per a això, Macron va anunciar la creación d’una missió francobritànica destinada a avaluar sobre el terreny les possibilitats de desplegament d’una eventual força de pau i a "preparar a l’Exèrcit ucraïnès del demà". Aquest enviament de tropes el faran "certs estats membres de la UE" a "certs llocs estratègics" d’Ucraïna. No obstant, el mandatari no va detallar quins són els països que hi participaran, ja que encara "no hi ha unanimitat al respecte" sobre aquest tema. Des d’Europa saben que Moscou es nega a la presència de tropes europees en territori ucraïnès, però Macron va elevar el to a l’afirmar amb contundència que "no és Moscou qui decideix".

"Es tractaria de forces d’uns quants Estats, perquè no hi ha unanimitat al respecte […], seran presents en punts estratègics prèviament identificats amb els ucraïnesos, que firmarien un acord de suport a llarg termini, una garantia per als exèrcits i que tindrien un efecte dissuasori davant una possible futura agressió russa", va explicar Macron.

La treva no és suficient

La denominada "Reassurance Force", sorgida en la passada cimera de Londres, va generar reticències entre alguns aliats europeus, com Itàlia, Alemanya i Espanya. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va expressar en ocasions anteriors el seu desacord, i va remarcar la necessitat de prioritzar l’enviament de material militar en lloc del desplegament de tropes.

Durant la cimera, els Estats participants van remarcar que la treva no és suficient, fa falta un alto el foc complet. "Estic agraït a Europa, que recolza la nostra defensa. És important que cada país pugui desenvolupar la seva indústria de defensa. Com més producció hi hagi en el sector de la defensa, més vides se salvaran", va expressar el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski.

El canceller alemany sortint, Olaf Scholz, va coincidir amb Zelenski que Rússia no està interessada en la pau. Fins que no hi hagi un compromís creïble, "Europa ha de mantenir les sancions" com a forma de pressió per obtenir un compromís creïble per part de Rússia. El president del Consell Europeu, António Costa, i el premier britànic, Keir Starmer, van recolzar la idea. Aquest últim va esmentar que "està absolutament clar que Rússia intenta retardar [la pau], està jugant", i va assegurar que "hi va haver claredat, entre els assistents, en què ara no és el moment d’aixecar les sancions". Fins ara, els governs europeus no havien abordat una estratègia de pau i seguretat, un factor clau per a Zelenski a l’hora de continuar pressionant Putin i projectar una imatge d’unitat, especialment davant els recents acostaments entre Donald Trump i el mandatari rus. "Insisteixo que si no fos pels últims moviments dels EUA, potser no seríem aquí", va dir el primer ministre portuguès, Luís Montenegro, a la sortida de la reunió.

La denominada "coalició dels disposats" va començar a dibuixar ahir el futur no tan llunyà d’Ucraïna. "El nostre objectiu està ben clar, és guanyar la pau i per a això hem de posar Ucraïna en la millor posició possible per negociar i assegurar que la pau que sigui negociada pugui ser duradora per als ucraïnesos i per a tots els europeus", va insistir Macron.

El president francès, que va liderar la cimera juntament amb Starmer, va lamentar que, malgrat la voluntat de pau, el procés continua sent complicat: "És bastant difícil concloure que hi ha negociacions de pau, quan hi ha discussions paral·leles que han portat a tres comunicats diferents: un comunicat americano-ucraïnès, un d’americano-rus i un altre de rus diferent al precedent", va dir Macron.

Notícies relacionades

Així mateix, Zelenski va informar que la reunió a París també va servir per designar Macron i Starmer com els representants d’Europa de cara a unes eventuals negociacions de pau sobre la guerra amb Rússia. "Avui tots nosaltres a Europa hem acordat que Europa estarà representada per França i pel Regne Unit, Macron i Starmer. Crec que és també important. És una posició clara i volem transmetre aquest senyal a tots els altres socis i, sens dubte, als EUA", va declarar el líder ucraïnès.

La portaveu del Govern rus, Maria Zakhàrova, va respondre als anuncis de la nova reunió d’aliats afirmant que Moscou s’"oposa contundentment" a la presència de soldats de països aliats a Ucraïna. A més, va acusar l’aliança francobritànica de preparar "una intervenció militar". Segons el Kremlin, aquesta possible maniobra provocaria "una confrontació directa" amb l’OTAN.