Tràgic sisme
El terratrèmol ensorra Myanmar entre la desesperació i l’anarquia
La xifra oficial de morts ascendeix a 1.644, amb 3.408 ferits i 139 persones desaparegudes
Últimes notícies del terratrèmol a Myanmar i Tailàndia, en directe

Un hombre evacúa a su esposa al hospital tras el terremoto en Mandalay. /
Removent la runa a mà, sense electricitat ni autoritats a qui demanar ajuda, debilitats per la fam i la guerra. Un terratrèmol de 7,7 graus va colpejar divendres un dels països més fràgils del món amb els previsibles efectes: paisatges de desoladora destrucció i l’absència de tot allò que funciona en un país raonable. Myanmar no ho ha sigut en els últims quatre anys.
L’últim recompte oficial ja parla de 1.644 morts, 3.408 ferits i 139 desapareguts. Són tot just una fracció de la factura, perquè seran necessaris dies o setmanes perquè aflori la magnitud de la tragèdia. La junta militar no té presència en vastes zones del país i algunes d'aquestes continuen incomunicades.
A Mandalay, la segona ciutat del país i la més pròxima a l’epicentre, les autoritats han comptat 2.300 edificis enderrocats. També 600 monestirs i 300 pagodes han quedat danyades al cor budista del país. El sisme ha fet caure tres escoles i diversos ponts, entre ells el centenari que creua el riu Irawaddi a l’altura de Sagaing. També ha arruïnat la línia de ferrocarril que uneix Mandalay amb Yangon i destruït una presa.
«Hi ha massa ruïnes i cap equip de rescat ha vingut a ajudar-nos», assenyalava un veí a l’agència Reuters mentre intentava trobar els familiars a la runa d’un edifici esfondrat. Tampoc s’han vist soldats, un recurs habitual en els desastres naturals a la resta del món. El Govern d’Unitat Nacional, un govern civil prodemocràtic i paral·lel a la Junta, ha promès que enviarà els seus a les zones sota el seu control.
Quadre de desesperació
A les zones més afectades viu aproximadament un milió de persones. La bona notícia és la baixa densitat de població; la dolenta, que abunden les construccions de fusta i altres materials vulnerables. Moltes van caure sense gairebé resistència amb el sisme i les rèpliques. Les notícies suggereixen un quadre de desesperació, amb hospitals desbordats i crides públiques a donar sang. Bona part del país continua sense electricitat ni connexió de telefonia ni internet. A Yangon, principal ciutat del país, el subministrament elèctric està restringit a quatre hores diàries.
Set persones almenys han mort a l’ensorrar-se una torre de trànsit aeri a Naypyidaw. Els militars van aixecar la capital administrativa anys enrere enmig de la jungla perquè estava més blindada davant els atacs rebels que l’anterior, Yangon, i davant els desbordaments cíclics de l’Irawaddi. Quan el cicló Nargis va matar 130.000 persones el 2008, els militars van celebrar la seva decisió. El sisme ha esquerdat diverses seus ministerials però la solidesa de les construccions ha impedit la mortaldat de zones rurals.

La Junta militar eleva a més de 1.000 els morts a Myanmar pel terratrèmol /
Alguna lliçó han après els militars. En aquesta ocasió, al contrari que després del Nargis, han demanat ajuda internacional. «A qualsevol país, a qualsevol organització», ha aclarit el general Min Aung Hlaing. Des de la Xina, a l’avantguarda global en tasques de rescat, han arribat dos equips amb més d’un centenar de membres, drons i variada maquinària, segons l’agència oficial Xinhua. Rússia ha enviat dos avions amb 120 rescatadors i subministraments. L’Índia ha enviat equips, metges i provisions. També Malàisia i Corea del Sud han promès ajuda i l’ONU destinarà cinc milions de dòlars.
País dessagnat
La tragèdia colpeja Myanmar en el pitjor moment tot i que el país no n’ha disfrutat de gaires de bons des que es va independitzar a mitjans del segle passat. Els militars, després de governar amb puny de ferro durant set dècades, es van apartar i van permetre una transició democràtica encapçalada per la nobel de la pau Aung San Suu Kyi. El 2021, al·legant frau electoral, van agafar de nou les regnes i van massacrar les protestes de carrer.
Moltes ètnies van recuperar llavors les armes i el país s’ha dessagnat en els últims quatre anys en una guerra civil sense final a la vista. Més de tres milions i mig de birmans han sigut desplaçats i la majoria de la població no té serveis bàsics com l’assistència mèdica o una alimentació suficient.
Notícies relacionadesNi tan sols el terratrèmol ha pausat les envestides bèl·liques. Avions i drons del Govern atacaven divendres a la tarda els refugis dels rebels a l’estat Karen, segons l’organització Free Burma Rangers.
A la veïna Tailàndia, el sisme ha deixat un recompte provisional de sis morts, 47 ferits i desenes de desapareguts. Un edifici en construcció a Bangkok que es va ensorrar centra l’atenció nacional. Les autoritats han enviat maquinària pesant per remoure la runa però les possibilitats de trobar amb vida els seus treballadors sota tones de ciment són exigües.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius
- RAMBLA FLAMENCA La ‘bailaora’ japonesa La Yunko debuta al Liceu
- Concert Califato 3/4 sedueix amb el seu folklore arribat del futur
- Conflicte La Mina reclama un pla per actuar en cas d’incidents greus
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Programa de celebració Badia apel·la a la memòria històrica per celebrar els seus 50 anys de vida