Catàstrofe natural al sud-est asiàtic

Més de 200 morts en un terratrèmol de magnitud 7,7 a Myanmar i Tailàndia

La junta militar birmana decreta l’estat d’emergència i demana ajuda internacional

Més de 200 morts en un terratrèmol de magnitud 7,7 a Myanmar i Tailàndia
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Un potent terratrèmol de magnitud 7,7 i amb epicentre a prop de la ciutat de Mandalay, a Myanmar, va sacsejar ahir bona part del sud-est asiàtic, des del nord-est de l’Índia fins a Tailàndia i el sud de la Xina. La junta militar del país, rebatejat oficialment el 1989 com a Myanmar, va confirmar almenys 200 morts i 730 ferits, tot i que la prematura estimació podria quedar curta tenint en compte els nombrosos edificis que es van esfondrar. El Govern birmà, al·lèrgic a la premsa i embrancat en una cruenta guerra civil amb els rebels, va declarar l’estat d’emergència a tot el territori.

A Bangkok, la capital de la veïna Tailàndia, situada a més de 1.000 quilòmetres de l’epicentre, almenys 10 persones van morir, 16 van resultar ferides i més de 100 van quedar sepultades sota la runa de tres edificis en construcció. La macrociutat, de 17 milions d’habitants i dissenyada en vertical, va tremolar com el tofu. Un treballador de la construcció va morir quan el camió que conduïa va quedar enterrat a les restes d’un edifici. Les imatges gravades per un automobilista des d’una carretera pròxima mostren l’estructura a prop del mercat de Chatuchak caient amb terrabastall i formant un núvol de pols. A l’interior hi havia en aquells moments 90 obrers, segons fonts oficials. Les restes eren ahir encara massa inestables per a les tasques de rescat. Les xarxes socials mostraven imatges dels veïns prenent els carrers a la carrera, molts d’ells amb plors i ansietat. Una altra gravació mostrava la cascada d’aigua caient des d’una de les moltes piscines dels àtics dels hotels de luxe.

No es recorda un sisme d’aquest calibre a la capital tailandesa. L’ajuntament va declarar la ciutat com a zona de desastre per facilitar les tasques d’ajuda i designar les àrees afectades. El governador Chadchart Sittipunt va alertar de les rèpliques i va recomanar calma a la població.

Aïllacionisme internacional

La junta birmana, trencant l’aïllacionisme, va demanar ajuda internacional. Des que va fer fora el 2021 el Govern de la Nobel Aung San Suu Kyi, ha sumit el país en una guerra civil amb grups ètnics que controlen grans extensions del territori. En aquest context, amb tres milions de desplaçats, serà una odissea logística portar l’ajuda a algunes zones.

Notícies relacionades

La més castigada és Mandalay, la segona ciutat birmana, antiga capital real i bastió budista. "Vam córrer fora de casa quan tot va començar a tremolar. Vaig veure un edifici de cinc plantes caure davant meu. Tothom a la ciutat és al carrer i no s’atreveix a tornar a les vivendes", ha revelat un ciutadà a l’agència Reuters. Un altre va assenyalar que almenys vuit persones havien mort en un altre edifici que es va esfondrar al poblat pròxim de Pyigyitagon.

Al sisme el van seguir diverses rèpliques que van augmentar el temor de la població. Almenys cinc ciutats de la zona van patir l’ensorrament d’edificis. També van quedar arruïnades rellevants infraestructures, com la línia fèrria que uneix Mandalay amb Yangon (Rangun), les dues principals urbs birmanes, i un pont sobre el riu Irrawaddy. Activistes internacionals afirmen que la ruptura d’una presa ha elevat el nivell de les aigües als voltants de Mandalay. A Naypyidó, la capital administrativa que els militars van aixecar a la jungla, diversos temples estan danyats.