Repsol negocia amb els EUA fórmules per evitar la seva sortida de Veneçuela

Imaz activa el "diàleg obert" amb l’Administració de Trump per revertir l’ultimàtum de dos mesos per liquidar les seves activitats al país

L’energètica opera des de fa tres dècades en un país que «mai ha sigut fàcil», segons el CEO

Repsol negocia amb els EUA fórmules per evitar la seva sortida de Veneçuela
3
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

Repsol negocia cara a cara amb l’Administració Trump per evitar un cop crucial a la seva activitat a Veneçuela. El Govern dels EUA va revocar diumenge a la nit el permís a diverses petroleres internacionals associades amb la companyia estatal veneçolana PDVSA, entre les quals el grup espanyol, per exportar cru i altres productes derivats des del país caribeny en un nou pas al setge de Donald Trump al règim de Nicolás Maduro. I la companyia espanyola busca fórmules per evitar la seva sortida del país.

"Estem en relació directa amb les autoritats americanes, veurem si som capaços de buscar mecanismes que puguin permetre que seguim amb la nostra activitat en aquest país", va remarcar Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol, en unes jornades organitzades pel diari El Español. "El diàleg està obert, estem parlant i mirarem de buscar mecanismes que permetin que la nostra activitat, que sempre ha tingut alts i baixos i períodes de dificultat en els últims 10 o 15 anys, continuï". El Govern dels EUA ha donat a les petroleres a les quals s’han retirat els permisos un termini reduït de només dos mesos, fins a finals de maig, per liquidar les seves operacions a Veneçuela.

Repsol fa més de tres dècades que opera al país caribeny i actualment concentra la seva activitat molt majoritàriament en la producció de gas natural, més que de petroli. El 85% de la generació de la companyia a Veneçuela és de gas natural per a consum intern, no s’exporta i té una importància clau per sostenir el sistema elèctric en una part substancial del país.

Però Veneçuela paga en espècie, en vaixells carregats de petroli, el deute històric acumulat i també per les seves operacions actuals al país. I aquest petroli sí que està destinat a l’exportació i es veuria afectat per la retirada dels permisos per part de Washington. Repsol havia reactivat el seu negoci a Veneçuela en col·laboració amb l’estatal PDVSA el 2023 i l’any passat va aconseguir donar un impuls a la seva activitat al país després de rebre permisos d’exportació per part de l’Administració de Joe Biden.

Els permisos van ser emesos pel Departament del Tresor nord-americà en l’anterior mandat presidencial a manera d’exempcions específiques per permetre a algunes petroleres operar a Veneçuela i exportar el petroli de PDVSA esquivant les sancions imposades per Washington contra el règim de Maduro. La companyia espanyola té una exposició patrimonial de 504 milions d’euros a Veneçuela pels seus actius al país (pràcticament el doble que els 259 milions de l’any anterior) i el grup també té una producció de 64 barrils equivalents diaris al país (uns 23.400 barrils anuals), segons els seus comptes financers del 2024.

Suport del Govern

Notícies relacionades

"Sempre hem tingut una cosa clara: nosaltres complim la legislació. La legislació veneçolana i la legislació internacional. Sempre hem respectat i respectarem tot l’àmbit relatiu a les sancions internacionals. I també hem estat en tot moment tots aquests anys molt a prop de l’Administració americana, amb total transparència i amb col·laboració", va apuntar Imaz, que va agrair expressament el suport que està rebent del Govern espanyol, en especial del Ministeri d’Exteriors.

Tant l’Executiu central com el PP parlen de prudència davant el dràstic moviment de Washington i es posicionen del costat dels interessos d’una companyia estratègica per a Espanya. No es pot parlar de front comú en un moment d’enverinament i males relacions entre el Govern central i el principal partit de l’oposició, però les primeres postures expressades després de conèixer-se el veto de Trump almenys són relativament coincidents.