Tensions aliades
La primera ministra danesa visita Groenlàndia després de fer-ho Vance
La presència de la mandatària socialdemòcrata obre una esquerda en l’acabada de formar coalició de govern de l’illa

La socialdemòcrata Mette Frederiksen, primera ministra de Dinamarca des del 2019, inicia avui una complexa visita a Groenlàndia. En primer lloc, perquè se la identifica com la defensora de la sobirania europea davant l’ímpetu annexionista de Donald Trump. Però també per l’esquerda oberta davant la seva presència en l’acabada de forjar coalició de govern d’aquest territori autònom danès.
"No és apropiada la seva visita, quan encara no s’ha formalitzat el nou govern davant l’Inatsisartut (Parlament groenlandès)", va assegurar en un comunicat la ministra d’Exteriors, Vivian Motzfeldt, del partit socialdemòcrata Siumut. "És benvinguda i espero amb alegria la seva visita", va assenyalar per la seva banda Jens-Frederik Nielsen, guanyador de les eleccions legislatives de l’11 de març i líder de la centrista Demokraatit.
Nielsen va presentar divendres passat la nova coalició de govern, una aliança que aglutina quatre de les cinc formacions amb escons, totes representants de l’independentisme moderat. Els recels de Motzfeldt es fonamenten en aspectes formals, ja que el nou Parlament s’ha de constituir la setmana vinent.
Però en la seva reacció s’aprecia també una mica del renascut esperit d’identitat pròpia que s’ha generat entre els groenlandesos després de col·locar Trump l’illa, amb només 57.000 habitants, entre les prioritats de la seva agenda. "Durant molt temps ens hem sentit sols. Ara s’haurien de respectar els termes oficials, com es fa amb qualsevol altre país", afirma Motzfeldt, que previsiblement continuarà en el càrrec. Lidera el partit Siumut, que ja va ser soci de govern en l’Executiu sortint del socialista Mute B. Egede.
Retret
Frederiksen va anunciar el seu viatge dissabte passat després de la provocadora visita del vicepresident nord-americà J. D. Vance, que des de la seva base de Pituffik, en territori groenlandès, es va permetre retreure a Dinamarca "no haver fet bé la seva feina" quant a la defensa de l’illa i no haver tractat com es mereixen els seus habitants. A Groenlàndia "li convé" pertànyer als Estats Units, segons el segon de Trump.
- Funcionaris La Generalitat convocarà una oferta d’ocupació pública de més de 7.000 places
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Impostos L’Agència Tributària oferirà una ‘declaració exprés’ de la renda a 4,4 milions de contribuents
- Trobada Collboni defensa el model i la gestió del turisme a BCN
- Fòrum El Correo de Andalucía Pregunta Montero demana als jutges la mateixa "contundència" amb el PP que amb ella