La UE tem que els aranzels de Trump divideixin els estats membres

El president dels EUA manté fins a l’últim moment la incertesa sobre les mesures que preveu revelar avui 

L’Eurocambra evita concretar les represàlies fins a conèixer els detalls

La UE tem que els aranzels de Trump divideixin els estats membres
2
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

Europa tem els aranzels que Donald Trump té previst anunciar avui, i no només perquè pugui ser un gravamen elevat, sinó també per la possibilitat que divideixi la Unió Europea (UE). El president dels Estats Units es disposa a fer, a les 16.00 hores a Washington (les 22.00 a l’Espanya peninsular), l’anunci sobre aranzels amb què planteja un dramàtic i profund canvi al sistema que durant dècades ha regit les relacions comercials globals, informa Idoya Noain. El que ha decidit mantenir fins a l’últim moment és el secret sobre quina forma ha cobrat la seva estratègia, i el model i l’abast d’aquestes taxes, fet que ha elevat la incertesa i la tensió que ja estaven desencadenades.

L’únic que es pot donar per segur, almenys segons avançava ahir en roda de premsa la secretària de premsa de la Casa Blanca, Karoline Leavitt, és que els aranzels que anunciï, adoptin la forma que adoptin, entraran en vigor "immediatament".

Unitat de l’aliança

Fins ara, la UE ha mantingut un front comú en aquesta guerra comercial, a diferència del que ha passat amb la invasió russa a Ucraïna, on Hongria s’ha postulat al marge dels altres 26 estats membres. El temor ara és que aquest nou assumpte difícil posi a prova la unitat de l’aliança europea en un front més. Especialment si els països liderats per governs més afins a Trump reben un tracte especial.

Notícies relacionades

La calma és tensa al Parlament d’Estrasburg, on preocupa que, en lloc d’un paquet aranzelari que s’imposi com a bloc a la UE, el Govern nord-americà decideixi fer exempcions per tal de premiar la lleialtat dels seus socis europeus, com la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, deixant els dos governs liderats per la ultradreta lliures d’aranzels mentre castiga tots els altres països. Aquest tipus de gravamen a la carta no està a priori permès per la llei europea, que estableix que "el comerç exterior és responsabilitat exclusiva de la UE i no dels governs nacionals dels països membres". No obstant, no seria la primera vegada que l’Administració Trump explota buits legals per causar disrupció, de manera que fonts parlamentàries no descarten haver d’enfrontar-se a un envit legal del magnat nord-americà. No obstant, després que ell posposés l’anunci de les seves mesures aranzelàries, el Parlament Europeu evita entrar en detalls sobre la seva resposta a una amenaça encara no concretada, tot i que la Comissió ja va anunciar represàlies contra les exportacions nord-americanes per 26.000 milions d’euros, que preveu aplicar des de mitjans d’abril.

"Europa no ha començat aquesta confrontació", i la seva opció preferida és trobar "una solució negociada", però també "té "el poder per contraatacar" si és necessari, va insistir davant el ple de l’Eurocambra la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Els aranzels "seran un malson per a tots els importadors nord-americans", va destacar, i va emfasitzar que la mesura farà mal als ciutadans corrents dels dos costats de l’Atlàntic, ja que "són impostos que pagarà la gent", i afectaran en concret els consumidors nord-americans en sectors clau com l’alimentació i els medicaments. "Impulsaran la inflació, exactament el contrari del que volem aconseguir", va assenyalar. "La recepta és fermesa, calma, unitat. És l’única resposta possible", va dir a EL PERIÓDICO Javi López, vicepresident de l’Eurocambra.